Virgin Galactic достигна до космоса

26 прочитания

Ракетоплана VSS Unity на компанията Virgin Galactic успя да достигне до космоса по време на изпитателен полет, който стана факт днес, 13 декември 2018 г. На борда му се е намирал двучленен екипаж.

Изпитателният полет започна в 07,11 часа местно време (17,00 часа българско време) от космопортът Мохаве, намиращ се в Калифорния. Ракетопланът VSS Unity, който е от тип SpaceShipTwo, бе окачен под специалния четиридвигателен самолет WhiteKnightTwo, който е наречен VMS Eve.

На борда на ракетоплана се намираха двама пилоти/астронавти – Рик Стъркоу, ветеран с четири полета в космоса и Марк Стъки.

Ракетопланът бе откачен на височина от 13 700 m., около 50 минути след излитането, веднага след което бе включен ракетния двигател на VSS Unity, който работи в рамките на 60 секунди.

Апаратът успя да достигне височина от 82,7 km и скорост от M 2,9, след което планира обратно на земята и се приземи на космопорта Мохаве в 08,11 часа местно време или точно час след излитането.


По стандартите на NASA и ВВС на САЩ всеки полет, който е достигнал височина от над 80 km може да се смята за космически. Това се различава от по-известната дефиниция, според която космическото пространство започва на височина от 100 km.

Virgin Galactic е компания част от Virgin Group, чийто основател е британския милиардер Ричърд Брансън. Основната ѝ задача е да осигури лесен достъп до космическото пространство за туристи.

На борда на всеки SpaceShipTwo ще могат да се качват шестима космически туристи, плюс двучленен екипаж. Типичният полет ще е подобен на днешния – излитане с помощта на самолет от тип WhiteKnightTwo, откачане от него, ускоряване с бордния ракетен двигател, достигане до космоса, където туристите ще са за кратко в условия на микрогравитация и ще могат да видят планетата Земя от космоса, след което с планиране машината ще каца. Продължителността на полетите ще е около 90 минути.

Цената на един билет ще бъде около $250 000, като до момента Virgin Galactic са събрали депозити от около 700 човека. Все още не е ясно кога ще започнат редовните космически полети с апарата.

Ричърд Брансън смята, че SpaceShipTwo ще има и научни приложения, като по време на днешния изпитателен полет, на борда на ракетоплана се е намирала изследователска апаратура на NASA.

Virgin Galactic стартира през 2004 г., като за база се използва проекта SpaceShipOne, който през същата година става първият частно финансиран апарат, който достига космоса. Проектът обаче върви бавно и проблематично. През 2007 г. по време на наземни тестове на ракетния двигател се случва взрив, при който загиват трима. През октомври 2014 г. първият построен SpaceShipTwo се разрушава в полет след грешка на екипажа, при което загива един от пилотите.

Свързани теми

Предишна публикация
NASA отлага изпитанията на Crew Dragon и Starliner
Следваща публикация
Falcon 9 с 19-ти успешен стар за 2018 г., но първата степен не успя да се приземи
26 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

SpaceX успешно използва ракета за трети път

Компанията SpaceX успешно използва отново първа степен на ракетата-носител Falcon 9, която вече е летяла два пъти. Вчера, 3 декември 2018 г., компанията успешно изведе на орбита 64 малки сателита с двукратно използваната ракета.

NASA се готви за първото изстрелване на астронавти от девет години насам

NASA се готви да изстреля първите астронавти на орбита от спирането на полетите с космическата Совалка през юли 2011 г. Това трябва да стане по-късно днес, 27 май 2020 г., с космическия кораб Crew Dragon, който ще бъде изстрелян с ракетата-носител Falcon 9.

Меню