Virgin Galactic достигна до космоса

21 прочитания

Ракетоплана VSS Unity на компанията Virgin Galactic успя да достигне до космоса по време на изпитателен полет, който стана факт днес, 13 декември 2018 г. На борда му се е намирал двучленен екипаж.

Изпитателният полет започна в 07,11 часа местно време (17,00 часа българско време) от космопортът Мохаве, намиращ се в Калифорния. Ракетопланът VSS Unity, който е от тип SpaceShipTwo, бе окачен под специалния четиридвигателен самолет WhiteKnightTwo, който е наречен VMS Eve.

На борда на ракетоплана се намираха двама пилоти/астронавти – Рик Стъркоу, ветеран с четири полета в космоса и Марк Стъки.

Ракетопланът бе откачен на височина от 13 700 m., около 50 минути след излитането, веднага след което бе включен ракетния двигател на VSS Unity, който работи в рамките на 60 секунди.

Апаратът успя да достигне височина от 82,7 km и скорост от M 2,9, след което планира обратно на земята и се приземи на космопорта Мохаве в 08,11 часа местно време или точно час след излитането.


По стандартите на NASA и ВВС на САЩ всеки полет, който е достигнал височина от над 80 km може да се смята за космически. Това се различава от по-известната дефиниция, според която космическото пространство започва на височина от 100 km.

Virgin Galactic е компания част от Virgin Group, чийто основател е британския милиардер Ричърд Брансън. Основната ѝ задача е да осигури лесен достъп до космическото пространство за туристи.

На борда на всеки SpaceShipTwo ще могат да се качват шестима космически туристи, плюс двучленен екипаж. Типичният полет ще е подобен на днешния – излитане с помощта на самолет от тип WhiteKnightTwo, откачане от него, ускоряване с бордния ракетен двигател, достигане до космоса, където туристите ще са за кратко в условия на микрогравитация и ще могат да видят планетата Земя от космоса, след което с планиране машината ще каца. Продължителността на полетите ще е около 90 минути.

Цената на един билет ще бъде около $250 000, като до момента Virgin Galactic са събрали депозити от около 700 човека. Все още не е ясно кога ще започнат редовните космически полети с апарата.

Ричърд Брансън смята, че SpaceShipTwo ще има и научни приложения, като по време на днешния изпитателен полет, на борда на ракетоплана се е намирала изследователска апаратура на NASA.

Virgin Galactic стартира през 2004 г., като за база се използва проекта SpaceShipOne, който през същата година става първият частно финансиран апарат, който достига космоса. Проектът обаче върви бавно и проблематично. През 2007 г. по време на наземни тестове на ракетния двигател се случва взрив, при който загиват трима. През октомври 2014 г. първият построен SpaceShipTwo се разрушава в полет след грешка на екипажа, при което загива един от пилотите.

Свързани теми

Предишна публикация
Falcon 9 с 19-ти успешен стар за 2018 г., но първата степен не успя да се приземи
Следваща публикация
NASA отлага изпитанията на Crew Dragon и Starliner
21 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полетът на Союз-33

През април 1979 г. Георги Иванов става първият български гражданин напуска пределите на родната ни планета. Мисията на съветския космически кораб „Союз-33“ до орбиталната станция „Салют-6“, обаче за малко не се превръща в трагедия. Какво се е случило тогава?

Falcon 9 изстреля товарен кораб към МКС

Ракетата носител Falcon 9 изстреля към Международната космическа станция (МКС) товарен космически кораб Dragon. Стартът стана факт на 2 април 2018 г. от Кейп Канаверал, Флорида.

Меню