Япония изпробва ротационно-детонационен двигател в космоса

438 прочитания

Постижението е революционно и отваря нови възможности през изследването на космоса

Японската аерокосмическа изследователска агенция (JAXA) обяви, че провела успешна демонстрация за първи път в космоса на „ротационно-детонационен двигател“. Най-важната иновация на подобен тип двигатели, е че подобни системи успяват да постигнат много повече тяга, използвайки значително по-малко гориво от традиционните ракетни двигатели, това открива много нови възможности за космическите изследвания.

Опитът започва още на 27 юли 2021 г., когато японската агенция изстрелва двойка футуристични системи за задвижване в космоса, с които са направени първите тестове. Стартът е от космическия център Учиноура на борда на едностепенна  ракета-носител S-520-31, който може да изведе над 100 кг товар в орбита на около 300 км над Земята.

Успехът на мисията е потвърден едва след като ракетата е извадена от океана след навлизането й в атмосферата. Според екипа на JAXA тя е успяла да се изкачи до 235 км в параболична траектория, преди да тестът да приключи и да се завърне на земята.

Ротационно-детонационния двигател използва поредица от контролирани детонации, които се изпълняват около ракетния канал в непрекъсваща верига. Този процес генерира огромно количество супер-ефективна тяга, която се произвежда от много по-малък двигател използвайки значително по-малко гориво – което на свой ред означава качването на много по-малко горивен товар на борда на ракетите-носители. Според JAXA, подобни двигатели могат да променят правилата на играта в изследването на дълбокия космос.

Принципите на работа на ротационно-детонационния двигател

Тестовете на ракетния двигател са започнали след отделянето на първата степен, като ротационно-детонационния двигател е включен за 6 секунди, докато вторият пулсов ротационно-детонационен двигател е работил в продължение на 2 секунди но в три поредици сесии. Пулсовият двигател използва детонационните вълни, за да компресира и запалва горивно-оксидационната смес.

Наземният японски демонстратор на новата технология

След извличането на ракетата от океана е станало ясно, че двигателят е произвел около 500 нютона тяга, което е само частица от това, което ракетните двигатели произвеждат в космоса. Според учените от JAXA обаче, експериментът им, проведен в многократно умален мащаб, доказва, че ротационно-детонационния двигател може да се използва в практически приложения и да бъде свръхпродуктивен и големи мащаби. Според японците, подобни двигатели биха могли да се качват на космическите кораби за изследване на дълбокия  космос в следващите до 10 години, като осигуряват повече мощност от сегашните, но при значително по-ниски количества на горивото и теглото на съответните апарати, което е от критично значение при междупланетните мисии.

Свързани теми

Предишна публикация
40 години от старта на сателита „България 1300”
Следваща публикация
Мисията Inspiration4 бе успешно изведена на орбита
438 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Япония модернизира флота си от F-15

Държавният департамент на САЩ даде разрешение за стартиране на модернизационна програма за японските изтребители F-15J. Цената на програмата е $4,5 млрд. и ще обхване общо 98 машини.

NASA в ерата на Байдън

След oспорвани избори и продължително броене на гласовете вече е ясно, че следващият американски президент…

Япония обяви плановете си за модернизация на изтребителната си авиация

Япония обяви амбициозни планове за обновяване на изтребителната си авиация, които включват покупка на още F-35, доработка на два вертолетоносача за да могат да поемат на борда си F-35B, модернизация на част от наличните F-15 и инвестиции в създаване на изтребител от следващо поколение. Това съобщава Aviation Week.

Crew Dragon се скачи успешно с МКС

Космическият кораб Crew Dragon успешно се скачи с Международната космическа станция (МКС). Това стана днес,…
Меню