Успешен старт на Союз МС-17 и свръхбързо скачване с МКС

80 прочитания

Космическият кораб Союз МС-17 бе изстрелян успешно днес, 14 октомври 2020 г., от космодрума Байконур и само три часа по-късно се скачи с Международната космическа станция (МКС).

Стартът на Союз МС-17 стана факт в 08,45 часа московско време (08,45 часа българско време). На борда на кораба е тричленен екипаж – Сергей Рижиков – командир, Сергей Куд-Сверчков и Катлин Рубинс от NASA. Стартът бе осъществен с ракета-носител Союз 2.1а.

Стартът премина нормално и в 11,48 часа московско време космическият кораб се скачи успешно с МСК след само две орбити около земята. Това е абсолютен рекорд по скоростно скачване с МКС на пилотируем кораб. Предишният рекорд бе отново на Союз и бе три часа и седем минути.

След серия проверки, няколко часа по-късно екипажът на Союз МС-17 се присъедини към колегите си на станцията.

Тримата космонавти ще останат на борда 177 денонощия и се очаква да се върнат на земята на 10 март 2021 г.

Стартът отбелязва края на своеобразна ера, когато NASA използваше само космическите кораби Союз за превоз на своите астронавти до МКС. Рубинс е последният астронавт, който ще използва руските космически кораби, поне в обозримо бъдеще.

NASA купи „билет” за своя астронавт през месец май, като вид застраховка срещу евентуални забавяния при Crew Dragon. Изпитанията му обаче преминаха нормално и в първата половина на ноември се очаква първия регулярен старт с четирима астронавти на борда. Това и отказа NASA да купи място на борда на Союз МС-18, който се очаква да стартира следващата пролет.

Много е вероятно, ако САЩ и Русия постигнат разбирателство, американски астронавти да продължат да летят на борда на Союз под формата на бартер – в замяна руски космонавти ще летят на Crew Dragon. За момента няма договорка по тази тема.

Свързани теми

Предишна публикация
20 години непрестанно обитаване на МКС
Следваща публикация
Нов успеше тест за New Shepard
80 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нов неуспешен старт за Vega

Втори неуспех за последните си три старта отбеляза европейската ракета-носител Vega. Новият провал стана факт…
Меню