Процедурата за ремонт на Р-27 бе прекратена заради несъответствия

543 прочитания

Констатирани несъответствия в тръжната документация е довело до прекратяване на процедурата за възлагане на обществена поръчката за ремонт и удължаване на ресурса на ракетите за далечен въздушен бой Р-27. Това се чете в решение на служебния министър на отбраната Георги Панайотов.

В решението, което е от 17 септември 2021 г., се чете, че са установени нарушения в процедурата, които не могат да бъдат отстранени в нейните рамки, без да се изменят нейните условия. Поради тази причина, процедурата се прекратява близо две години след нейния старт.

Стартирана на 20 декември 2019 г. процедура по подбор на кандидатите, бе в рамките на процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Извършване на основен ремонт/КВР и увеличаване на назначения срок на служба на авиационни управляеми ракети (АУР), изделие 470-1 – рамково споразумение”. Под индекса „Изделие 470-1” се крие ракетата с полуактивно радиолокационно насочване Р-27Р1, с която са въоръжени българските изтребители МиГ-29 (на снимката по време на стрелбите през 2011 г.).

В решението на министър Панайотов се чете, че проблемно е изискването от Техническата спецификация към поръчката, която предвижда услугата да се извършва по актуална заводска документация на конструктора/производителя на изделието, или от оторизирана/сертифицирана/лицензирана за извършването на тази дейност фирма от оригиналния производител/конструктор, или от националните власти, под чиято юрисдикция се намират тези организации.

Според решението на служебния министър на отбраната, така зададени условията позволяват две различни тълкувания – че документацията по която се работи или е на производителя/конструктора или е на фирма, която може да е оторизирана от нейните национални власти. Това водело до две напълно различни изисквания за една и съща задача.

От публикувания доклад за работата на комисията се вижда, че тя се е изправила точно пред този казус. Допуснатите две компании – украинската „Укринмаш” и беларуската „Белспецвнеш-техника”, се декларирали, че могат да извършат работата, но от украинската компания са заявили, че само те имат актуална документация, тъй като фирмата производител на ракетата се намира в Украйна, докато от беларуската страна са декларирали, че ще работят по документация утвърдена от собствените им власти.

В доклада се четат множество други проблемни моменти в процедурата. Така например, от „Укринмаш” са заявили, че работата по ракетите ще се извършва в Украйна, въпреки българското изискване, цялата работа да се извършва на територията на авиобаза Граф Игнатиево. От беларуската компания са посочили също, че основната част от работата ще се извършва на беларуска територия.

В рамките на преговорите, които са станали факт в началото на август 2021 г., е станало ясно, че „Белспецвнеш-техника” са дали по-ниска единична цена от малко над €582 000. Украинската оферта е била за почти €607 000 на ракета.

Предмет на обществената поръчка бе капитално-възстановителния ремонт и удължаването на ресурса на наличните ракети Р-27Р1. Всички дейности трябва да станат факт на територията на авиобаза Граф Игнатиево, а рамковото споразумение обхваща общо 18 ракети. След удължаването на техническия ресурс, ракетите трябва да имат срок на служба от още минимум осем години и 20 часа във въздуха (всички ракети „въздух-въздух“ имат ресурс за това, колко дълго може да се лети с тях). Рамковото споразумение ще е с продължителност от четири години, а всеки конкретен договор трябва да се изпълнява за не повече от девет месеца. Проектната стойност на процедурата бе 21,6 млн. лева без ДДС.

Свързани теми

Предишна публикация
Вертолет Cougar гаси пожар над Карлово
Следваща публикация
Министър Панайотов: Не се касае за човешка грешка
543 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ангола започва да получава Су-30

Ангола е получила своите първи два модернизирани изтребителя Су-30К. Това съобщава директора на 558-ми авиоремонтен завод в Барановичи, Беларус, цитиран от агенция Спутник.

Представят антология с поезия писана от авиатори

На 10 октомври 2019 г. (четвъртък), от 18:30 ч., в Зала 1 на Централния военен клуб – София, ще бъде представена антологията „Поети, родени да летят“. Организатори са Командването на ВВС, Българското астронавтическо дружество – Пловдив и Издателство „Вион“.

Меню