60 години от първия полет на Ми-2

491 прочитания

На днешната дата се навършват 60 години от първия полет на вертолета Ми-2, който е осъществен на 22 септември 1961 г.

Машината, тогава с означението В-2 се управлява от летеца-изпитател Герман Алферов. Първоначално вертолетът е тестван на висене, след това в свободен полет. Всичко приключва в рамките на 15 минути. Алферов остава доволен.

Разработката на Ми-2 стартира от ОКБ Мил в края на 50-те години на миналия век, като идеята е да се създаде задвижван от един газотурбинен двигател, заместник на Ми-1. Проектът е означен, като В-5, но скоро става ясно, че компановката с един двигател не е подходяща и се преминава към разработката на двудвигателния В-2.

Първоначалната идея е В-2 да се експлоатира основно от цивилни оператори, най-вече за аерохимическа работа, медицински задачи, превоз на пътници до отдалечени площадки и други подобни, чисти цивилни, задачи. ОКБ Мил получава правителственото задание на 30 май 1960 г.

След успешните изпитания на първия прототип, в края на 1961 г. полита и втория прототип. Първоначално вертолетът се готви основно за аерохимическа работа, където е и фокуса на тестовете по онова време.

През септември 1963 г. е взето решение В-2 да се вкара в серийно производство под означението Ми-2, но производството няма да се извършва в Съветския съюз, а в Полша. През януари 1964 г. е подписан договор за лицензно производство в полското предприятие PZL Swidnik.

Серийното производство стартира през 1965 г., първоначално с готови китове от СССР, но след това в Полша са усвоени повечето елементи от вертолета. Основното изключение са двигателите ГТД-350. Развитието на вертолета се осъществява съвместно от ОКБ Мил и PZL Swidnik.

Разработени са десетки цивилни и военни варианти. Серийното производство приключва през 1985 г. след сглобяването на цели 5505 бройки. След това, PZL Swidnik се опитва да наложи подобрената версия PZL Kania, но в следващите няколко години са сглобени едва 19 бройки.

Ми-2 оставя дълбока диря и в българската авиация. През 1970 г. са доставени първите селскостопански Ми-2, като са получени общо около 30 машини. ПСАУ получава пет вертолета, които се използват за санитарни и други цивилни задачи. В системата на МВР постъпват други пет вертолета.

На служба в българските ВВС

ВВС получават първите осем вертолета през 1973 г., последвани от два през 1975 г., четири през 1977 г. и последните два през 1985 г. Те получават бордни номера от 201 до 216. Машините идват в разнообразни конфигурации, като се използват за учебни и транспортни задачи, радиационно-химическо разузнаване от въздуха, командно-контролни задачи, както и непосредствена поддръжка.

Българските ВВС спират полетите с типа през 1997 г. след серия технически проблеми и изтекли ресурси. МВР лети с последния си Ми-2 до есента на 2006 г. Типът се използва у нас за аерохимическа работа още няколко години след това.

Ми-2 от състава на авиацията на МВР през ноември 2006 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Су-25 в България – Началото
Следваща публикация
KC-135 на 65 години
491 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Стартира учението на военно-транспортната авиация ETAP-C 18-2

От 16 до 26 април 2018 г. на летище Пловдив се провежда летателното учение „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военнотранспортната авиация” 18-2 (ETAP-C 18-2), което е част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това съобщиха от ВВС.

Два Ми-17 гасят цял ден пожара в Кресненското дефиле

Военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили днес, 25 август 2017 г., продължиха да помагат в овладяването на огнената стихия в землищата на селата Мечкул и Ощава, община Симитли. Това съобщиха от МО.

Норвежките ВВС счупиха чисто нов вертолет

Чисто новият спасителен вертолет AW101, който Кралските норвежки ВВС получиха преди седмица, е аварирал по време на наземни изпитания провели се днес, 24 ноември 2017 г. Няма пострадали.

Заместник-министър Запрянов смени версията за случилото се в Граф Игнатиево

Летателният състав в авиобаза Граф Игнатиево не знаел какво се случва с 10-те двигателя, които били доставени от Русия и това породило напрежението в базата. Такава версия изказа днес, 26 октомври 2017 г., заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Меню