Сърбия подписа за 12 броя Dassault Rafale

127 прочитания

Сърбия купи 12 многоцелеви изтребителя Dassault Rafale. Сделката бе сключена късно вчера, 29 август 2024 г. и е на стойност от около €2,7 млрд.

Споразумението бе подписано между изпълнителния директор на производителя Dassault Ерик Трапие и министърът на отбраната на Сърбия Братислав Гашич. На церемонията присъстваха и сръбския президент Александър Вучич и френския му колега Емануел Макрон.

Стойността на сделката е около €2,7 млрд., като сумата ще бъде платена на няколко вноски за неназован период от време. Първата вноска, която се очаква да бъде преведена веднага, е на стойност от €421 млн.

Пред сръбските медии, Ерик Трапие е заявил, че самолетите ще бъдат доставени между 2028 и 2030 г.  По-късно стана ясно и че ще бъдат получени девет едноместни и три двуместни изтребителя.

Други съществени детайли по сделката не бяха съобщени. Не е известно с какъв оръжеен пакет се поръчват сръбските Rafale. Има спекулации, че Сърбия може да няма достъп до някои оръжейни системи, като например ракетите за далечен въздушен бой MBDA Meteor, но в момента няма нищо официално по темата.

През пролетта, когато сръбският президент Вучич за първи път заяви, че ще бъдат купени самолети Rafale, в сръбските медии се тиражира информацията, че в сделката ще влиза и значителен оръжеен пакет от оръжия „въздух-въздух” и „въздух-земя”, тренажор, обучение и логистичен пакет, който покрива експлоатацията на машините за няколко години.

Не е ясно и в какъв производствен стандарт ще са сръбските изтребители. Предвид, че става въпрос за новопроизведени изтребители, то те трябва да са от актуалния към момента на производството им стандарт F4.

Стандартът F4, който през февруари достигна първоначално ниво на бойна готовност, включва подобрения по бордния радар Thales RBE2 (нови режими „въздух-земя”), прицелния контейнер Thales TALIOS и разузнавателен контейнер Reco NG (чрез добавяне на изкуствен интелект, който ще улесни идентификацията на целите). Подобрена е комуникацията и нашлемните системи Scorpion. Подобрения има и по бордната оптико-електронна обзорна система, както и системата за самозащита. Двигателите M88 получават нова система за управление. Изтребителят има два нови пилона за ракети „въздух – въздух” Mica и има интегрирана 1000-kg управляема бомба от семейството AASM.

Сръбските ВВС в момента разполагат с две ескадрили бойни самолети – една с 14 броя МиГ-29 и една с около 12 броя ударни J-22 Orao. И двата типа преминават през модернизационни програми и се очаква да служат поне до средата на следващото поколение.

Сърбия водеше разговори за покупката на нови бойни самолети от около три години.

В последните години Сърбия сключи няколко сделки с компании в които има френско участие. През 2019 г. бяха купени ПЗРК MBDA Mistral, отделно бяха поръчани и 22 наземни обзорни радари от Thales (става въпрос за моделите GM400, GM200 и GM60), два транспортни самолета Airbus C-295M и голям брой вертолети от Airbus Helicopters (19 броя H145M и три H215M, част от които се експлоатират от МВР на страната).

Сърбия ще стане поредния оператор на Dassault Rafale. Типът се оперира от ВВС и ВМС на Франция, Египет, Гърция, Хърватия, Индия и Катар. Първи доставки очакват ОАЕ и Малайзия. Индия също така реши да поръча палубния вариант Rafale M, но все още няма подписана сделка там. Към средата на тази година, Dassault има да изпълнява общо 223 поръчки за изтребителите Rafale.

Свързани теми

Предишна публикация
Народното събрание одобри покупката на един брой ЗРК IRIS-T SLM
Следваща публикация
Двама пилоти загинаха при катастрофа с L-39
127 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Излязоха финансовите детайли по сделката с Rafale за Индия

В светлината на идващите парламентарни избори в Индия и нестихващата критика от страна на опозицията, индийското МО даде разбивка на цената за придобиване на 36 многоцелеви изтребители Dassault Rafale. Стойността на сделката е малко под €8 млрд.

Меню