Румъния получи последните три F-16

63 прочитания

Румънските ВВС официално получиха последните си три изтребителя F-16. Машините бяха предадени на церемония днес, 27 септември 2017 г., в португалската авиобаза Монте Реал.

Последната доставка включва една спарка с борден номер 1612 – 15139 и два едноместни с бордни номера 1607 – 15128 и 1609 – 15130. Те са произведени между март и юли 1984 г. и преди това са експлоатирани от ВВС на САЩ и Португалия.

Трите машини ще бъдат официално посрещнати в румънската авиобаза „Михаил Когалнечану“, край Констанца, следващата седмица. Там те ще се присъединят към вече доставените девет машини.

През септември 2013 г. Румъния купи 12 употребявани изтребителя F-16 MLU от Португалия, които заедно със САЩ бяха модернизирани до софтуерния стандарт M 5.2R. Първите шест машини бяха получени през септември 2016 г., последвани от още три през декември 2016 г.

В същото време румънският министър на отбраната Михай Фифор, заяви че страната му ще купи от САЩ следващите си 36 машини от същия тип. Плановете за тази покупка бяха обявени още през август.

Фифор е съобщил, че на САЩ е била изпратено вече запитване за получаване на оферта, от която ще станат ясни цените и сроковете за получаване. Румънският военен министър обаче не е уточнил за какви модели ще се говори, но най-вероятно ще става дума за още употребявани F-16 Block 15, които ще се модернизират до стандарта MLU.

Министърът на отбраната на Румъния е казал още, че страната му желае да се сдобие с 45 щурмови вертолети AH-1Z Viper, като 40 от тях трябва да се сглобят по лиценз в предприятието в Брашов. Беше ясно, че страната се е ориентирала към този тип, но бройката до сега не бе съобщавана.

Не е ясно дали Румъния ще може да си позволи подобно ударно превъоръжаване. Освен още изтребители, нови щурмови вертолети, зенитни комплекси Patriot, четири многоцелеви корвети, нови бойни машини за пехотата и друго военно оборудване. За целта има бюджет от около €10 млрд.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ може да наложат 220% мито върху CSeries
Следваща публикация
Ryanair забавя ръста си и спира полети до София
63 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Китай вероятно модернизира своите J-11B

Китай най-вероятно подлага на сериозна модернизация част от наличните си изтребители J-11B (безлицензен вариант на Су-27СК). Това съобщава Jane’s.

ВВС на САЩ използвахa за първи път в реални бойни условия F-35A

ВВС на САЩ са използвали за първи път в реални бойни условия своите F-35A. От Пентагона съобщиха вчера, 30 април 2019 г., че два изтребителя от този тип са нанесли удари по тунели и складове за оръжие на „Ислямска държава” на територията на Ирак.

Airbus няма да предложи Eurofighter на Канада

Airbus обяви, че заедно с британското правителство, е било взето решение да не се подава оферта за Eurofighter в канадския конкурс за нов боен самолет

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на Super Hornet за Канада

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на 18 многоцелеви изтребителя Boeing F/A-18E/F Super Hornet за Канада. Ориентировъчната стойност на сделката е $5,23 млрд., но тя е все по-малко вероятно да се реализира, след търговските спорове между Boeing и канадския самолетостроител Bombardier.

Меню