МО заяви, че стартира изпълнението на договора за ЗРК IRIS-T

10 прочитания

Придобиването на зенитно-ракетния комплекс IRIS-T SLM е вече в ход. Това съобщиха днес, 8 октомври 2024 г. от Министерство на отбраната.

Българското военно ведомство отбелязва, че вчера, 7 октомври, е било подписано допълнително споразумение към договора на Министерство на отбраната на Федерална република Германия с компанията производител на IRIS-T SLM Diehl Defence. С това фактически стартира процеса за получаване на зенитно-ракетния комплекс.

В прессъобщение на Diehl Defence се казва, че България е била посетена миналата седмица от Хелмут Раух, изпълнителен директор на компанията. Той е провел официални срещи с министъра на отбраната и президента Румен Радев. Бил е обсъден ходът на програмата. Българската страна не съобщи за тази визита.

Припомняме, че в рамките на инициативата „Щит на европейското небе” (European Sky Shield Initiative’  – ESSI) България не сключва договор директно с производителя, а се присъединява към вече сключения договор за производството на ЗРК IRIS-T SLM между германското МО и компанията Diehl Defence. Поради тази причина към договора няма индустриално сътрудничество.

На 8 август 2024 г. Народното събрание одобри инвестиционен проект за покупка на един ЗРК IRIS-T SLM на стойност малко над 356 млн. лева. На 6 септември служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и германският му колега Борис Писториус подписаха „Програмно споразумение между Федералното Министерство на отбраната на Федерална република Германия и Министерството на отбраната на Република България за съвместната покупка на IRIS-T SLM системи, съгласно Меморандума за разбирателство относно съвместното закупуване на наземни системи за противовъздушна отбрана в рамките на инициативата „Щит на европейското небе“.

Предвижда се България да получи единствения поръчан ЗРК IRIS-T SLM 34 месеца след подписване на договора. Това значи, че доставката може да се очаква през август 2027 г., а до януари 2028 г. трябва да се постигне пълна боеготовност на комплекса у нас.

България запазва опциите за още пет комплекса от същия тип, плюс един IRIS-T SLX с голяма далечина на поразяване. Опциите трябва да се реализират до края на 2027 г. за средните комплекси и до края на 2032 г. за комплекса IRIS-T SLX. Тези опции, чиято стойност ще надхвърли 2,5 млрд. лева, обаче не са финансирани и подлежат на допълнително одобрение от Народното събрание.

Свързани теми

Предишна публикация
Забавяне в доставката на медицинските вертолети
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

alt

„Атомната авиация” на ПВО и ВВС на БНА – 1

Евгени АНДОНОВ разказва за един от най-старателно скриваните моменти от развитието на ВВС на НРБ през 70-те и 80-те години, а именно създаването на възможности българските бойни самолети да използват ядрено оръжие и обучението на летателния и техническия състав за това.

МО подписа рамковото споразумение за поддръжката на МиГ-29

Днес, 21 март 2018 г., беше подписано рамковото споразумение за Интегрирана логистична поддръжка на самолети МиГ-29, след като изтекоха всички процедурни срокове за обжалване на обществената поръчка. Това съобщават от МО.

Пенсионира се един от най-опитните инструктори в Долна Митрополия

Днес, 25 февруари 2019 г. във ВВУБ „Георги Бенковски“ се проведе тържествена церемония по повод освобождаването от военна служба и преминаване в запаса на майор Пламен Попов. Това съобщиха от учебната база.

Меню