Приключи учението ETAP-C 18-2

31 прочитания

Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков връчи сертификатите на участниците в летателното учeние „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военно-транспортната авиация 18-2” (ETAP-C 18-2). Учението приключи вчера, 26 април 2018 г.

Ежегодното му провеждане издига престижа на Република България и способностите на българските ВВС и доказва, че сме надежден партньор и организатор на такъв тип подготовка съвместно с Европейската агенция по отбрана и Европейския център за въздушен транспорт. Това е дейност, с която ние даваме ясен знак за нашата ангажираност към структурите на отбрана на Европейския съюз въпреки проблемите с изправността на техниката, е казал в речта си командирът на ВВС генерал Стойков.

По време на ETAP-C 18-2 се отработиха полети по маршрут на малка и пределно малка височина; десантиране от въздуха; тренировъчни заходи за симулирано хвърляне на товари; преодоляване на противовъздушна отбрана, включващо наземни средства и изтребители; тактически заходи за кацане; кацане и излитане на грунтова полоса; за изтребителната авиация – тактически прехвати, а за зенитно-ракетни войски – занитно-ракетно прикритие на обекти.

В хода на учението българският екипаж на самолет С-27J Spartan изпълни поредната медицинска задача за осигуряване по маршрут Пловдив – Бургас – София с медицински екипи от УМБАЛ „Александровска“ и УБ „Лозенец“ за експлантация на органи, след което самолетът и екипажът му продължи участието си в европейския курс. Командир на този полет бе майор Георги Стоимeнов, помощник-командир капитан Георги Пъшев и борден инженер старши лейтенант Митко Гергов.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС започва тренировките за въздушния парад за Гергьовден
Следваща публикация
Внасят проекта за нов изтребител в МС на 9 май
31 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министърът на отбраната върна беларусците за нови преговори за ремонта на Су-25

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отмени своята заповед, с която избра беларуската компания „558-ми авиоремонтен завод“ за изпълнител на поръчката за ремонт на щурмовиците Су-25 и върна процедурите за нов кръг от преговори.

AS 532 извърши медицински полет

Днес, 30 септември 2019 г. беше изпълнен специален медицински полет с един вертолет АS 532AL Cougar с регистрационен знак 710, от състава на авиобаза Крумово. Това съобщиха от ВВС

Меню