Приключи учението ETAP-C 18-2

32 прочитания

Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков връчи сертификатите на участниците в летателното учeние „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военно-транспортната авиация 18-2” (ETAP-C 18-2). Учението приключи вчера, 26 април 2018 г.

Ежегодното му провеждане издига престижа на Република България и способностите на българските ВВС и доказва, че сме надежден партньор и организатор на такъв тип подготовка съвместно с Европейската агенция по отбрана и Европейския център за въздушен транспорт. Това е дейност, с която ние даваме ясен знак за нашата ангажираност към структурите на отбрана на Европейския съюз въпреки проблемите с изправността на техниката, е казал в речта си командирът на ВВС генерал Стойков.

По време на ETAP-C 18-2 се отработиха полети по маршрут на малка и пределно малка височина; десантиране от въздуха; тренировъчни заходи за симулирано хвърляне на товари; преодоляване на противовъздушна отбрана, включващо наземни средства и изтребители; тактически заходи за кацане; кацане и излитане на грунтова полоса; за изтребителната авиация – тактически прехвати, а за зенитно-ракетни войски – занитно-ракетно прикритие на обекти.

В хода на учението българският екипаж на самолет С-27J Spartan изпълни поредната медицинска задача за осигуряване по маршрут Пловдив – Бургас – София с медицински екипи от УМБАЛ „Александровска“ и УБ „Лозенец“ за експлантация на органи, след което самолетът и екипажът му продължи участието си в европейския курс. Командир на този полет бе майор Георги Стоимeнов, помощник-командир капитан Георги Пъшев и борден инженер старши лейтенант Митко Гергов.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС започва тренировките за въздушния парад за Гергьовден
Следваща публикация
Внасят проекта за нов изтребител в МС на 9 май
32 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Швеция обяви плановете си за обновяване на военната си авиация

Шведското МО публикува „Бяла книга“ за плановете за изграждане на въоръжените си сили до 2025 г., като в тях се залага продължаване експлоатацията на Gripen C/D и инвестиране в изцяло нова платформа след 2030 г.

Graf Tech MiG-29 bulaf

Авиобаза Граф Игнатиево работи в условията на извънредно положение

Летателната дейност на екипажите на самолети МиГ-29, носещи бойно дежурство, се провежда регулярно с цел поддържане на подготовката и носене на непрекъснато бойно дежурство. Това се казва в съобщение на МО, публикувано днес, 24 април 2020 г.

За шести и вероятно последен ден Ми-17 гаси пожара край Кресненското дефиле

За шести и вероятно последен ден вертолет Ми-17 от състава на ВВС гаси пожара, който бушува в района на Кресненското дефиле. Днес, 29 август 2017 г., следобед от МВР обявиха, че пожарът е напълно овладян.

Меню