Морски парад в Санкт Петербург

23 прочитания

Моменти от репетициите на въздушния парад по повод празника на руския военноморски флот, който се проведе на 30 юли 2017 г.
Снимки: Андрей Зинчук

Тазгодишният ден на руския военноморски флот, традиционно проведен в последната неделя на юли, беше отпразнуван с пищен морски и въздушен парад в Санкт Петербург, вторият по големина град в Русия и рождено място на съвременния руски военен флот. Парадът от 30 юли 2017 г. беше приет лично от президента Владимир Путин, като в авиационната му част участваха почти всички типове самолети и вертолети на морската авация. Те бяха събрани от различни части на четирите флота – Балтийски, Черноморски, Тихоокеански и Северен, както и от 859-и Център за бойна подготовка и приучване на летателен състав, базиран в Ейск на брега на Азовско море.

Основната част от самолетите, задействани в парада, работеха от две летища – Кипелово и Громово (само многоцелевите изтребители Су-30СМ от Бесовец), докато вертолетите и малките транспортни самолети се базираха в Пушкин, в непосредствена близост до Санкт Петербург.

Летище Кипелово, намиращо се до град Волгода северно от Санкт Петербург, се използваше само от тежките самолети – Ту-142МК и Ту-142МР от състава на постоянно базираната там авиогрупа от 7050-а авиационна база (АБ) на Северния флот, чието командване се намира на летище Североморск-1 до Мурманск. Там се базираха и модернизираните самолети за борба с подводници Ил-38Н от Тихоокеанския флот и центъра в Ейск. Също така, от Кипелово летеше и самолет-цистерна Ил-78М на руските въздушно-космически сили (ВКС), който също участваше в парада, имитирайки дозареждане във въздуха на самолет Ту-142МР.

В Громово се базираха повече от изтребителите и бомбардировачите (МиГ-31БМ, МиГ-29КР и Су-24М), както и летящите лодки Бе-12. В Пушкин, непосредствено до Санкт Петербург, бяха всичките вертолети – Ка-52К, Ка-27, Ка-29, Ми-8МТВ-5 и Ми-24ВП, а също така транспортните самолети Ан-72 и Ан-140.

Тежките машини
Без съмнение, рядко вижданите четиридвигателни самолети за борба с подводници и морско патрулиране (в руската военна авиация те се водят като въздушни кораби) привличаха най-силно внимание. Ту-142 беше представен в два варианта – по-масовия МК, предназначен за борба с подводници, както и по-редкия МР, който е самолет-ретранслатор за осигуряване на комуникации с подводния флот. Също така участваха и модернизираните морски патрулни самолети Ил-38Н.

Двата типа – Ту-142 и Ил-38Н – в момента служат в т.нар. големи флотове – Северен и Тихоокеански, в общо пет строеви ескадрили. Основната им мисия е борба с подводници и морско патрулиране. Последната мисия се осъществява основно в мирно време в районите на Северния ледовит океан, където от няколко години се установява сериозно руско военно присъствие.
Ил-38 и модернизираният Ил-38Н са на служба в общо три ескадрили – една в Северния флот и две в Тихоокеанския, за изпълнение на мисии в т.нар. средна океанска зона. Оригиналният Ил-38 е стар самолет, произвеждан в края на 60-те и началото на 70-те на миналия век, но има огромни резерви за удължаване на ресурса, като не е скъп за експлоатация и ремонт. Така общо 28 самолета са планирани да преминат модернизация до стандарта Ил-38Н, който има изцяло ново оборудване за мисията (Комплексът „Новелла-38“ с нов радар и други съвременни сензори и системи за обработка на информацията) – то го прави не само по-добър за изпълнение на мисии за борба с подводници, но придава нови възможности – като например изпълнение на задачи за морско патрулиране, екологично наблюдение, миниране от въздуха, водене на радиотехническо и радиолектронно разузнаване. До момента руската морска авиация е получила осем модернизирани Ил-38Н, шест от които са предадени на Тихоокеанския флот, един е в състава на Северния флот и още един е в учебния център в Ейск.

Самолетите Ту-142 във варианти МЗ и МК, построени през втората половина на 80те и началото на 90-те години на миналия век, се използват за борба с подводници и морско патрулиране в т.нар. далечна океанска зона, до 4500 km от техните бази. Днес на активна служба остават около 25 самолета, разделени по равно между две ескадрили – едната е в състава на Северния, а втората е в Тихоокеанския флот (базират се на летища Кипелово и Каменный Ручей съответно).

Също така, на служба остават до десет броя Ту-142МР. Това е специализиран вариант за поддържане на връзка с подводници в потопено положение с използване на свръхниски радиовълни, проникващи под водата (за това се използва дълга кабелна антена, която се размотава в работно положение при баражиране на самолета в зона, а при излитане и кацане е в прибрано положение). Тези самолети са в състава на ескадрилите, летящи на Ту-142МК/МЗ.

Бе-12 – рядка птица
Най-екзотичният тип самолет на парада, който не можеше да бъде засенчен от Ту-142МК/МР и Ил-38Н, беше обаче летящата лодка Бе-12. Странно изглеждащата машина, задвижвана от два турбовитлови двигателя АИ-20 (същите, както на транспортния самолет Ан-12) се използва за морско патрулиране, търсене и спасяване в състава на Черноморския флот, но вече не лети от водна повърхност, а само от сухоземни летища за икономия на ресурса на планера.

Бе-12 е на служба в една от ескадрилите на 318-и САП – смесен авиационен полк, базиращ се на летище Кача до Севастопол в Крим. В момента полкът разполага с поне шест самолета (произведени в началото на 70-е години на миналия век), преминали в последните три години основен ремонт, за да могат да останат на служба до началото на следващото десетилетие.
При изпълнение на основната задача за морско патрулиране в Черно море, основен сензор на Бе-12 е радиолокационната станция „Инициатива-2Б“, разработена през 60-те години на миналия век, осигуряваща откриване на големи кораби на разстояния до 220 km, докато спасителни салове, малки лодки и перископи на подводници се откриват на разстояния до 15 km.

Реактивната техника
Авиопаркът на морската авиация днес включва сериозно количество бойни реактивни самолети, като от 2013 г. досега той е нараснал значително. Това бързо разрастване се дължи както на формирането на нови строеви части с чисто нови самолети (100-и отделен корабен изтребителен авиационен полк – ОКИАП с 24 броя МиГ-29КР/КУБР, получени през 2015 г.) и прехвърлянето на няколко полка и ескадрили на подчинение от ВКС на морската авиация. Така днес руската морска авиация има общо шест типа реактивни бойни самолети с общо осем варианта.

На парада бяха показани най-новите попълнения на авиопарка, като палубните изтребители МиГ-29КР от 100-и ОКИАП (базиран на летище Североморск-3 до Мурманск, в състава на авиацията на Северния флот) и многоцелевите изтребители Су-30СМ от авиацията на Черноморския флот – от състава на 43-и отделен щурмови авиационен полк, базиран на летище Саки в Крим.
Старите типове бяха представени от самолетите на 98-и смесен авиацинен полк на Северния флот – изтребители МиГ-31БМ и бомбардировачи Су-24М, базирани в Мончегорск на Колския полуостров.

Свързани теми

Предишна публикация
Кралските ВВС над Черно море
Следваща публикация
Какво каза пред „Комисията „Gripen“ Тодор Тагарев
23 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Откриха паметна плоча за загиналия майор Георги Анастасов

По случай една година от катастрофата с вертолет AS 565 MB Panther и смъртта на неговият командир майор Георги Анастасов, на 4 юли 2018 г. в морската вертолетна авиобаза „Чайка” се проведе военен ритуал за откриване на обновената паметна плоча на загиналите военнослужещи от формированието. Това съобщиха от ВМС.

Сложни времена за руската палубна авиация

Екипажите на палубната авиация на руския военноморски флот, представена от два корабни изтребителни авиополка, са обречени на продължителен период на полети само от наземни летища. Причината е, че единственият самолетоносач (официално определян от руския флот като тежък авионосен крайцер) „Адмирал Кузнецов“ не е в състояние да осигури учебно-тренировъчни полети.

Гърция взима четири MH-60R Seahawk

Гърция ще вземе четири многоцелеви морски вертолета MH-60R Seahawk. Това стана ясно от изявление на гръцкото МО направено на 12 февруари 2019 г.

Полша подписа за четири AW101

Полша подписа договор за покупка на четири вертолета Leonardo Helicopters AW101, които ще се използват за борба с противникови подводници и бойно търсене и спасяване. Това стана вчера, 26 април 2019 г.

Меню