Морски парад в Санкт Петербург

23 прочитания

Моменти от репетициите на въздушния парад по повод празника на руския военноморски флот, който се проведе на 30 юли 2017 г.
Снимки: Андрей Зинчук

Тазгодишният ден на руския военноморски флот, традиционно проведен в последната неделя на юли, беше отпразнуван с пищен морски и въздушен парад в Санкт Петербург, вторият по големина град в Русия и рождено място на съвременния руски военен флот. Парадът от 30 юли 2017 г. беше приет лично от президента Владимир Путин, като в авиационната му част участваха почти всички типове самолети и вертолети на морската авация. Те бяха събрани от различни части на четирите флота – Балтийски, Черноморски, Тихоокеански и Северен, както и от 859-и Център за бойна подготовка и приучване на летателен състав, базиран в Ейск на брега на Азовско море.

Основната част от самолетите, задействани в парада, работеха от две летища – Кипелово и Громово (само многоцелевите изтребители Су-30СМ от Бесовец), докато вертолетите и малките транспортни самолети се базираха в Пушкин, в непосредствена близост до Санкт Петербург.

Летище Кипелово, намиращо се до град Волгода северно от Санкт Петербург, се използваше само от тежките самолети – Ту-142МК и Ту-142МР от състава на постоянно базираната там авиогрупа от 7050-а авиационна база (АБ) на Северния флот, чието командване се намира на летище Североморск-1 до Мурманск. Там се базираха и модернизираните самолети за борба с подводници Ил-38Н от Тихоокеанския флот и центъра в Ейск. Също така, от Кипелово летеше и самолет-цистерна Ил-78М на руските въздушно-космически сили (ВКС), който също участваше в парада, имитирайки дозареждане във въздуха на самолет Ту-142МР.

В Громово се базираха повече от изтребителите и бомбардировачите (МиГ-31БМ, МиГ-29КР и Су-24М), както и летящите лодки Бе-12. В Пушкин, непосредствено до Санкт Петербург, бяха всичките вертолети – Ка-52К, Ка-27, Ка-29, Ми-8МТВ-5 и Ми-24ВП, а също така транспортните самолети Ан-72 и Ан-140.

Тежките машини
Без съмнение, рядко вижданите четиридвигателни самолети за борба с подводници и морско патрулиране (в руската военна авиация те се водят като въздушни кораби) привличаха най-силно внимание. Ту-142 беше представен в два варианта – по-масовия МК, предназначен за борба с подводници, както и по-редкия МР, който е самолет-ретранслатор за осигуряване на комуникации с подводния флот. Също така участваха и модернизираните морски патрулни самолети Ил-38Н.

Двата типа – Ту-142 и Ил-38Н – в момента служат в т.нар. големи флотове – Северен и Тихоокеански, в общо пет строеви ескадрили. Основната им мисия е борба с подводници и морско патрулиране. Последната мисия се осъществява основно в мирно време в районите на Северния ледовит океан, където от няколко години се установява сериозно руско военно присъствие.
Ил-38 и модернизираният Ил-38Н са на служба в общо три ескадрили – една в Северния флот и две в Тихоокеанския, за изпълнение на мисии в т.нар. средна океанска зона. Оригиналният Ил-38 е стар самолет, произвеждан в края на 60-те и началото на 70-те на миналия век, но има огромни резерви за удължаване на ресурса, като не е скъп за експлоатация и ремонт. Така общо 28 самолета са планирани да преминат модернизация до стандарта Ил-38Н, който има изцяло ново оборудване за мисията (Комплексът „Новелла-38“ с нов радар и други съвременни сензори и системи за обработка на информацията) – то го прави не само по-добър за изпълнение на мисии за борба с подводници, но придава нови възможности – като например изпълнение на задачи за морско патрулиране, екологично наблюдение, миниране от въздуха, водене на радиотехническо и радиолектронно разузнаване. До момента руската морска авиация е получила осем модернизирани Ил-38Н, шест от които са предадени на Тихоокеанския флот, един е в състава на Северния флот и още един е в учебния център в Ейск.

Самолетите Ту-142 във варианти МЗ и МК, построени през втората половина на 80те и началото на 90-те години на миналия век, се използват за борба с подводници и морско патрулиране в т.нар. далечна океанска зона, до 4500 km от техните бази. Днес на активна служба остават около 25 самолета, разделени по равно между две ескадрили – едната е в състава на Северния, а втората е в Тихоокеанския флот (базират се на летища Кипелово и Каменный Ручей съответно).

Също така, на служба остават до десет броя Ту-142МР. Това е специализиран вариант за поддържане на връзка с подводници в потопено положение с използване на свръхниски радиовълни, проникващи под водата (за това се използва дълга кабелна антена, която се размотава в работно положение при баражиране на самолета в зона, а при излитане и кацане е в прибрано положение). Тези самолети са в състава на ескадрилите, летящи на Ту-142МК/МЗ.

Бе-12 – рядка птица
Най-екзотичният тип самолет на парада, който не можеше да бъде засенчен от Ту-142МК/МР и Ил-38Н, беше обаче летящата лодка Бе-12. Странно изглеждащата машина, задвижвана от два турбовитлови двигателя АИ-20 (същите, както на транспортния самолет Ан-12) се използва за морско патрулиране, търсене и спасяване в състава на Черноморския флот, но вече не лети от водна повърхност, а само от сухоземни летища за икономия на ресурса на планера.

Бе-12 е на служба в една от ескадрилите на 318-и САП – смесен авиационен полк, базиращ се на летище Кача до Севастопол в Крим. В момента полкът разполага с поне шест самолета (произведени в началото на 70-е години на миналия век), преминали в последните три години основен ремонт, за да могат да останат на служба до началото на следващото десетилетие.
При изпълнение на основната задача за морско патрулиране в Черно море, основен сензор на Бе-12 е радиолокационната станция „Инициатива-2Б“, разработена през 60-те години на миналия век, осигуряваща откриване на големи кораби на разстояния до 220 km, докато спасителни салове, малки лодки и перископи на подводници се откриват на разстояния до 15 km.

Реактивната техника
Авиопаркът на морската авиация днес включва сериозно количество бойни реактивни самолети, като от 2013 г. досега той е нараснал значително. Това бързо разрастване се дължи както на формирането на нови строеви части с чисто нови самолети (100-и отделен корабен изтребителен авиационен полк – ОКИАП с 24 броя МиГ-29КР/КУБР, получени през 2015 г.) и прехвърлянето на няколко полка и ескадрили на подчинение от ВКС на морската авиация. Така днес руската морска авиация има общо шест типа реактивни бойни самолети с общо осем варианта.

На парада бяха показани най-новите попълнения на авиопарка, като палубните изтребители МиГ-29КР от 100-и ОКИАП (базиран на летище Североморск-3 до Мурманск, в състава на авиацията на Северния флот) и многоцелевите изтребители Су-30СМ от авиацията на Черноморския флот – от състава на 43-и отделен щурмови авиационен полк, базиран на летище Саки в Крим.
Старите типове бяха представени от самолетите на 98-и смесен авиацинен полк на Северния флот – изтребители МиГ-31БМ и бомбардировачи Су-24М, базирани в Мончегорск на Колския полуостров.

Свързани теми

Предишна публикация
Кралските ВВС над Черно море
Следваща публикация
Какво каза пред „Комисията „Gripen“ Тодор Тагарев
23 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция взима четири MH-60R Seahawk

Гърция ще вземе четири многоцелеви морски вертолета MH-60R Seahawk. Това стана ясно от изявление на гръцкото МО направено на 12 февруари 2019 г.

Франция ще купи три E-2D

Франция скоро ще подпише договор за покупката на три летящи радара E-2D Advanced Hawkeye, предназначени…

Черноморските Бе-12 остават на служба.

Службата на последните оцелели от някогашната голяма флота амфибийни самолети Бе-12 „Чайка“ на руската морска авиация ще продължи до средата на следващото десетилетие, а може дори и по-дълго.

Меню