ВМС получиха употребяван вертолет AS 365N3+

5K прочитания

Българските ВМС са получили днес, 20 ноември 2019 г., употребяван двудвигателен вертолет AS 365N3+ Dauphin, който трябва да замести катастрофиралия през 2017 г. борд 902.

Вертолетът е прелетял от румънския град Брашов, където европейския вертолетостроител Airbus Helicopters има голям сервизен център, до вертолетната авиобаза „Чайка“, край Варна. В Брашов машината е преминала през техническо обслужване. Новият хеликоптер е пристигнала днес преди обед, носейки временна румънска цивилна регистрация YR-ANX.

Очаква се на 6 декември 2019 г. да се състои официалната церемония по приемането на въоръжение на машината. Вертолетът ще носи борден номер 905. По неофициална информация, полученият днес Dauphin е на около 10 години.

По същество пристигналият AS 365N3+ цивилен вариант на наличните AS 565MB Panther, които се експлоатират от ВМС на България. През май 2018 г. МО се споразумя с Airbus Helicopters да прекрати арбитражното дело срещу вертолетостроителя, което се водеше заради неизпълнени ангажименти по офсетното споразумение. Част от договора от миналата година включва доставката на употребяван вертолет AS 365N3+, на мястото на катастрофиралия през юни 2017 г. борд 902. Българският иск към Airbus Helicopters бе за €20 млн., а по арбитражното дело, започнато по време на министър Николай Ненчев, бяха платени над 2 млн. лева адвокатски хонорари.

Снимката е илюстративна и показва един от двата налични AS 565MB Panther.

Свързани теми

Предишна публикация
Договорът за демонстратора в рамките на проекта FCAS ще бъде подписан през януари 2020
Следваща публикация
Монголия получи МиГ-29
5K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Франция показа новия си военен вертолет

Макетът на новия военен вертолет за френските въоръжени сили бе показан днес, 27 май 2019 г. на министърът на отбраната на Франция Флоранс Парли. Вертолетът ще бъде създаден на базата на цивилния модел Airbus Helicopters H160.

Премиерът Борисов: Аз настоях да платим веднага F-16

Премиерът Бойко Борисов заяви, че той лично е настоял сделката за покупката на осемте изтребителя F-16 да бъде платена веднага и на куп. Това каза той днес, 18 юли 2019 г., пред българските посланици, които бяха събрани в София на традиционна среща.

Bell очаква да продаде UH-1Y в Чехия

Американският вертолетостроител Bell очаква в близко време Чехия да подпише договор за доставка на 12 многоцелеви вертолети UH-1Y. Това съобщава IHS Jane’s.

Николай Ненчев бе оправдан за поддръжката на МиГ-29

Бившият министър на отбраната в кабинета „Борисов 2” Николай Ненчев бе оправдан от Софийски градски съд (СГС) по обвинението за престъпление по служба за това, че не е осигурил поддръжката на изтребителите МиГ-29. Това стана вчера, 2 юли 2019 г.

Меню