Пасажерите не са готови за безпилотни самолети

4 прочитания

Въпреки очакваните сериозни икономии и намаляване на цените на самолетните билети, пасажерите не са готови да се возят на безпилотни машини. Това сочи изследване на швейцарската инвестиционна банка UBS.

Според изследването, при сегашното ниво на развитие на авиационната индустрия могат да се генерират икономии от $35 млрд., ако е възможно да се премине изцяло на безпилотни пътнически самолети. Освен това от автономните машини можело да се очаква по-високо ниво на безопасност.

UBS пресмята, че заплатите на пилотския състав по света възлизат на около $31 млрд. годишно, плюс още около $3 млрд. за обучение всяка година и се очакват около около $1 млрд. икономии от гориво, тъй като безпилотните машини биха летели по-оптимално.

Инвестиционната банка изчислява, че в САЩ това би се обърнало на около 11% намаляване на цените на билетите. В Европа спада в цените при стандартните компании биха били по-малки – около 4%, но за нискотарифните намаляването на цената на билетите биха били около 8%.

За изследването на UBS са били анкетирани 8000 души, но повечето от тях не са били ентусиазирани от това да летят на безпилотни самолети, дори ако това значи намаляване на цената на самолетните билети.

Около 54% от анкетираните са заявили, че няма да пътуват на безпилотни самолети, докато едва 17% са заявили, че биха сторили това. От банката отбелязват, че анкетираните на възраст между 18 и 34 години са били по-склонни да летят на безпилотни машини, като при тях процента на съгласни е бил около 30.

Според UBS с времето процентът на съгласни да летят на безпилотни пътнически самолети ще нараства и вероятно към средата на века повечето пасажери биха нямали против такива авиолайнери.

От чисто технологична гледна точка, създаването на изцяло автономен безпилотен пътнически самолет е доста далеч в бъдещето. В момента съвременните авиолайнери имат високо ниво на автоматизация, но те не са способни да извършат полет без човешка намеса.

Все пак по темата се работи. Така например на тазгодишното изложение в Бурже от Boeing съобщиха, че извършват симулации на полети с изцяло автономни безпилотни самолети с цел откриване на какви точно ключови технологии са необходими за това.

От UBS обаче правят предположение, че в следващите 10 до 20 години технологиите ще са достатъчно напреднали за преминаване към еднопилотни пътнически самолети при полетите на по-къси дистанции, като вторият пилот ще се намира на земята и ще оказва помощ при нужда.

Според оценките на банката, вероятно следващата стъпка ще е преминаване към безпилотни каргополети, тъй като при тях не се возят пасажери и няма да има проблеми с възприятието на безпилотния полет.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ разреши експортът на F-16V за Словакия
Следваща публикация
Сенегал става стартов клиент на L-39NG
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нови фотографии на нискозабележимия БЛА С-70

Появиха се нови фотографии на руския нискозабележим БЛА Сухой С-70, който се разработва по програмата „Охотник-Б”. Новите снимки дават допълнителна информация за апарата.

ВМЗ Сопот и Aeronautics Group ще произвеждат заедно безпилотни апарати

Държавното предприятие ВМЗ Сопот подписа договор за сътрудничество и трансфер на технологии с израелската компания Aeronautics Group, на базата на който ще започне производство на безпилотни летателни апарати. Това съобщават от Министерство на икономиката.

Меню