Канада спря експорта на прицелно-обзорни системи за турските БЛА

86 прочитания

В светлината на разгорилия се конфликт в Нагорни Карабах, канадското правителство обяви, че спира експорта на военни технологии за Турция и по-точно на прицелно-обзорни системи, които се използват от турските безпилотни апарати. Това съобщава Reuters днес, 5 октомври 2020 г.

Новината бе съобщена от канадския външен министър Франсоа-Филип Шампен, който каза, че страната му има много сериозни експортни рестрикции, а в последните дни е станало ясно, че канадски технологии се използват в конфликта в Нагорни Карабах. В тази връзка е била разпоредена проверка, а всички налични експортни разрешения за Турция са били анулирани.

Според местният вестник The Globe and Mail, става дума за прицелно-обзорни системи произвеждани от канадската компания L3Harris Wescam, канадски клон на американската of L3Harris Technologies Inc. Използването им е станало ясно след анализ на разпространените видеокадри от страна на азербайджанското МО, показващи удари по арменските позиции.

Според вестника, през май 2020 г. е било взето експортно разрешение за седем прицелно-обзорни системи MX-15D, като купувачът им е турската компания Baykar – производител на безпилотните апарати Bayraktar TB2. Освен самите системи е бил разрешен и експортна на софтуер и техническа документация.

Още през октомври 2019 г., обаче Канада спря експорта на военна техника и оборудване за Турция, поради ролята на страната в конфликта в Сирия. The Globe and Mail съобщава, че през април 2020 г. са били направени промени в тази забрана, които са позволили износа на прицелно-обзорните системи.

Bayraktar TB2 (на снимката) e флагманът на турската безпилотна програма. Апаратът се използва широко в Сирия и Либия, като има и сериозни индикации, че се оперира активно и над Нагорни Карабах – или от азербайджанските сили или от турски военни, действащи в интерес на Азербайджан.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ одобриха експортира F-35 и Super Hornet за Швейцария
Следваща публикация
Су-35 стреля с Р-37М
86 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Филипините ще получат T129

Филипините все пак ще получат турските щурмови вертолети T129, които поръчаха през миналия септември. Това…

Гърция взима на лизинг БЛА Heron

Гърция се е споразумяла с израелското правителство да вземе на лизинг безпилотни апарати IAI Heron. Това бе съобщено днес, 6 май 2020 г.

Меню