Индия търси нови морски вертолети

28 прочитания

Индия пусна запитване за информация (RFI) за доставка на общо 234 вертолети предназначени за ВМС на страната. Това съобщава Flightglobal.

Индийските ВМС се интересуват от два основни типа – 111 броя от морски вертолети с общо назначение (NUH) и 123 броя от многоцелеви морски вертолети (NMRH). Същинският конкурс по двете програми се очаква във втората половина на 2018 г.

Индия се опитва да пусне конкурсна процедура за замяна на остарелите си флотски вертолети от 2010 г. насам, но тези усилия претърпяха няколко провала.

Вертолетите по двете програми ще пристигат в две основни конфигурации. За програмата NUH това са базова и пълна конфигурация, а при NMRH – многоцелева и за специални операции. И по двете програми се изисква сериозен технологичен трансфер. Индийското МО иска от всеки бъдещ кандидат да намери местен индийски партньор, който да произвежда до 40% от вертолетите на място.

По програмата NUH се иска доставката на първите вертолети от базовата конфигурация да стане факт до втората година след подписването на договора, а всички 15 машини да са доставени до петата година. Всички те ще се сглобяват от оригиналния производител.

Следващите 96 машини ще са в пълната конфигурация и трябва да бъдат получени до 13-тата година след подписването на договора. Предвижда се 15-те вертолета от базовата конфигурация да се модернизират до пълна конфигурация на по-късен етап.

Тези вертолети трябва да са въоръжени с леки торпеда и дълбочинни бомби и ще заместят около 40 вертолета Chetak (лицензна версия на SA316 Alouette III), които се експлоатират в момента.

Вертолетите по програмата NMRH ще са по-тежки машини с излетна маса до 12,5 тона и поне две точки за окачване на въоръжението, което трябва да включва леки и тежки противокорабни ракети, леки торпеда и дълбочинни бомби.

Едната версия на вертолета по тази програма ще е предназначена за борба с противникови подводни и надводни цели, радиоелектронно разузнаване и търсене и спасяване. Другата версия ще е предназначена за специални операции, включително и бойно търсене и спасяване.

Тази версия ще замени Sea King Mk.42B, Sikorsky UH-3H и Ка-28.

Индийските ВМС изпитват сериозен глад за вертолети, като повечето индийски бойни кораби, оперират без бордни винтокрили машини, макар и да имат такава възможност.

Свързани теми

Предишна публикация
Австрия търси нови леки многоцелеви вертолети
Следваща публикация
РСК „МиГ” ще модернизира още перуански МиГ-29
28 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сръбското МВР купува H215

Сръбското Министерство на вътрешните работи купува три вертолета Airbus Helicopters H215. Това е съобщил вътрешният министър на страната Небойша Стефанович.

AS 532 извърши медицински полет

Днес, 30 септември 2019 г. беше изпълнен специален медицински полет с един вертолет АS 532AL Cougar с регистрационен знак 710, от състава на авиобаза Крумово. Това съобщиха от ВВС

Норвежките ВВС счупиха чисто нов вертолет

Чисто новият спасителен вертолет AW101, който Кралските норвежки ВВС получиха преди седмица, е аварирал по време на наземни изпитания провели се днес, 24 ноември 2017 г. Няма пострадали.

Меню