Черна гора купува три Bell 412

16 прочитания

Въоръжените сили на Черна гора ще се сдобият с три средни транспортни вертолети Bell 412EPI. Това съобщава местният вестник Vijesti.

Сделката е залегнала в бюджета за следващата година и се очаква да се подпише в началото на 2018 г., като в момента текат финалните преговори. Очаква се цената за придобиването на вертолетите да е €29,9 млн.

Планира се вертолетите да се използват за разнообразни задачи, включително превоз на персонал, патрулиране, търсене и спасяване, медицинска евакуaция и дори пожарогасене.

От лятото Черна гора проучва различни опции за обновяването на вертолетния си парк, след като се отказа от първоначалните си планове да купува Ми-171 или H215M. В крайна сметка страната се е насочила към по-леки машини, като H145M, AW139M или Bell 412.

Страната е решила да купи по същество цивилен вертолет, в лицето на Bell 412EPI, за въоръжените си сили в името на по-малките разходи за придобиване и експлоатация. Освен това МВР на Черна гора експлоатира един Bell 412 от по-старата версия EP, както и един Bell 212.

Bell 412EPI има максимална излетна маса от 5,4 тона и може да превозва до 14 души. Машината се задвижва от два газотурбинни двигателя PT6T-9, има стъклена кабина и е сертифицирана за инструментални полет.

Черна гора планира да отдели €110 млн. за модернизация на въоръжените си сили до 2025 г. Покупката на трите вертолета е част от този проект, който включва още наземни радиолокационни станции, бронирани машини за пехотата и автомобилна техника.

Черна гора, която стана член на НАТО през юни 2017 г., в момента урежда и въпроса с изпълнението на „ер полисинг” над страната. Било е постигнато споразумение с Италия и Гърция за поемане на мисията на ротационен принцип, като в момента върви изчистване на въпросите по финансовите ангажименти от черногорска страна.

Свързани теми

Предишна публикация
Luftwaffe определи F-35 като идеален заместник на Tornado
Следваща публикация
Хърватска има намерение да вземе Black Hawk
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полетя първият сериен H160

Първият сериен вертолет Airbus Helicopters H160 изпълни дебютния си полет, като така се спази срока това да се случи преди тази Коледа. Това съобщава Flightglobal.

Меню