Черна гора купува три Bell 412

20 прочитания

Въоръжените сили на Черна гора ще се сдобият с три средни транспортни вертолети Bell 412EPI. Това съобщава местният вестник Vijesti.

Сделката е залегнала в бюджета за следващата година и се очаква да се подпише в началото на 2018 г., като в момента текат финалните преговори. Очаква се цената за придобиването на вертолетите да е €29,9 млн.

Планира се вертолетите да се използват за разнообразни задачи, включително превоз на персонал, патрулиране, търсене и спасяване, медицинска евакуaция и дори пожарогасене.

От лятото Черна гора проучва различни опции за обновяването на вертолетния си парк, след като се отказа от първоначалните си планове да купува Ми-171 или H215M. В крайна сметка страната се е насочила към по-леки машини, като H145M, AW139M или Bell 412.

Страната е решила да купи по същество цивилен вертолет, в лицето на Bell 412EPI, за въоръжените си сили в името на по-малките разходи за придобиване и експлоатация. Освен това МВР на Черна гора експлоатира един Bell 412 от по-старата версия EP, както и един Bell 212.

Bell 412EPI има максимална излетна маса от 5,4 тона и може да превозва до 14 души. Машината се задвижва от два газотурбинни двигателя PT6T-9, има стъклена кабина и е сертифицирана за инструментални полет.

Черна гора планира да отдели €110 млн. за модернизация на въоръжените си сили до 2025 г. Покупката на трите вертолета е част от този проект, който включва още наземни радиолокационни станции, бронирани машини за пехотата и автомобилна техника.

Черна гора, която стана член на НАТО през юни 2017 г., в момента урежда и въпроса с изпълнението на „ер полисинг” над страната. Било е постигнато споразумение с Италия и Гърция за поемане на мисията на ротационен принцип, като в момента върви изчистване на въпросите по финансовите ангажименти от черногорска страна.

Свързани теми

Предишна публикация
Luftwaffe определи F-35 като идеален заместник на Tornado
Следваща публикация
Хърватска има намерение да вземе Black Hawk
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Русия поръча Ка-52М

Руското МО сключи договор с холдинга „Вертолеты России“ за доставка на 30 нови щурмови вертолета…
Меню