САЩ са отказали да изпратят инструктори за F-16 на Турция

61 прочитания

САЩ са отказали да изпратят инструктори за обучение на F-16 в турските ВВС. Анкара е направила такова запитване наскоро поради проблеми с обучението на нови изтребителни пилоти. Това съобщава турския вестник Hürriyet.

Турските ВВС изпитват огромен глад за подготвени изтребителни пилоти след масовата чистка на която бяха подложени въоръжените сили на страната след проваления опит за военен преврат от 15 юли 2016 г. По време на преврата поне 25 пилота са летели със своите F-16 в подкрепа на преврата, като 11 от тях са нанасяли и бомбени удари.

1752-ма офицери са били уволнени от ВВС веднага след преврата, като се предполага, че 300 – 350 от тях са били бойни пилоти. Турските ВВС разполагат с около 300 бойни самолети, 245 от които са F-16, а броя на техните пилоти преди преврата е бил около 700, което значи че фактически турските ВВС не разполагат с екипажи за повечето си изтребители.

Турция е отправила запитване към няколко чужди страни за изпращане на инструкторски състав подготвен на F-16, което ще помогне за ускоряването на подготовката на нови летци. Пакистан е била единствената страна, която се е съгласила.

САЩ са блокирали желанието на Пакистан, поради редица ограничения, които страната може да налага на всички клиенти на американски бойни самолети.

Поради това Турция е отправила запитване към САЩ за инструктори, което е било отхвърлено. Американската страна е заявила, че подобно обучение може да стане в САЩ, но за него трябва да се сключи отделно споразумение.

Това е поредния епизод от все по-обтегнатите отношения между Турция и САЩ. Вчера стана ясно, че в Сирия е имало престрелка между сили на американската армия и бунтовници подкрепяни от Турция. В същото време страната иска да купува ПВО комплекси С-400 от Русия.

Свързани теми

Предишна публикация
Сърбия е стартовия клиент на въоръжен H145M
Следваща публикация
Индийските ВВС искат спешно още 36 Rafale
61 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

F-35 продължава да страда от ниска надеждност

Усилията за подобряване на надеждността на изтребителите от следващото поколение F-35 не дават резултат, поради продължаващи проблеми с доставката на резервни части. Това съобщава Bloomberg, цитирайки доклад на Пентагона.

Президентът наложи вето върху договорите за покупка на F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев наложи вето върху ратификацията на договорите за покупката на изтребителите F-16, с което те се връщат за ново разглеждане в Народното събрание. Това стана днес, 23 юли 2019 г.

МО отхвърля информацията, че Турция ще охранява небето ни

Министерството на отбраната отхвърли внушенията, които се появиха в някои медии, че се водят преговори с Турция за съвместна охрана на въздушното ни пространство. По-рано днес, 29 май 2018 г., в редица медии се появи новината, че страната ни преговаря с Турция за съвместен „ер полисинг“. Тя бе на база погрешно тълкуване на Доклада за състоянието на въоръжените ни сили. 

Ирак получи всички поръчани F-16

На 3 май 2019 г. в иракската авиобаза Балад, край Багдад, се приземи последната многоцелеви изтребители F-16C/D Block 52, които ВВС на Ирак поръчаха в началото на десетилетието.

Меню