Бахрейн получи първият си F-16 Block 70

326 прочитания

Предаването на първия изтребител от типа за бахрейнските ВВС се състоя символично в Грийнвил, САЩ

След няколкогодишно забавяне Локхийд Мартин „достави“ официално първия изтребител F-16V Block 70 за първия клиент на модела – Бахрейн. Първият от 16-те самолета за кралските бахрейнски военновъздушни сили беше предаден на символична церемония, проведена на 10 март в Грийнвил, Южна Каролина, където е производствената линия на модела.

Първият F-16 Block 70 за Бахрейн вече лети, но засега само в САЩ

Следващите стъпки за самолета, който направи първи полет на 24 януари 2023, е да прелети до Калифорния, където ще се проведат още тестови полети от ВВС базата Едуардс. В официалното съобщение на Локхийд Мартин се казва, че самолетът ще пристигне в Бахрейн едва през 2024-а година.

„С предаването на Блок 70 ние трансформираме четвъртото поколение изтребители към следващото, по-високо ниво, както за Бахрейн, така и за другите ни партньори по света,“

казва по време на церемонията О Джей Санчес, вицепрезидент на LM за подразделението за изтребители.

Бахрейн е стартов клиент за Блок 70 с поръчка за 16 самолета

LM съобщава за 128 твърди поръчки за Блок 70, сред които първите 8 самолета за България. В тази бройка не влизат самолетите по двете Писма за намерения и прием, подписани с България за още 8 самолета и Йордания за 12.

снимки: Lockheed Martin

Свързани теми

Предишна публикация
Първи самостоятелен полет на Су-25 за млад пилот
Следваща публикация
Министър Мeджидиев: Първият медицински вертолет ще бъде получен до 15 декември
326 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Не предлагаме да купим F-16, а да започнем преговори

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се опита да извърти случващото се в последните седмици около придобиването на нов изтребител, като каза, че няма решение за купуване на F-16, а само за започване на преговори. Това каза той днес, 6 януари 2019 г., в ефира на bTV.

Румъния е получила оферти за допълнителни F-16

Румъния е получила няколко оферти за допълнителни изтребители F-16 и в момента се водят преговори с потенциалните доставчици. Това е заявил румънският военен министър Михай Фифор в петък, 11 май 2018 г.

Полша започва да търси нови изтребители

Инспектората по въоръжението към полското МО е започнал проучване на вариантите за замяна на сега експлоатираните бойни самолети МиГ-29 и Су-22. Проектът за замяна на старите съветски машини е известен като „Harpia”.

САЩ даде разрешение за експорт на AH-1Z за Бахрейн

Държавният департамент на САЩ даде разрешение за евентуален експорт на 12 щурмови вертолети Bell AH-1Z за близкоизточната страна Бахрейн. Потенциалната сделка ще е на стойност $911,4 млн. и ще мина по процедурата на Foreign Military Sales (FMS).

Меню