Бахрейн получи първият си F-16 Block 70

728 прочитания

Предаването на първия изтребител от типа за бахрейнските ВВС се състоя символично в Грийнвил, САЩ

След няколкогодишно забавяне Локхийд Мартин „достави“ официално първия изтребител F-16V Block 70 за първия клиент на модела – Бахрейн. Първият от 16-те самолета за кралските бахрейнски военновъздушни сили беше предаден на символична церемония, проведена на 10 март в Грийнвил, Южна Каролина, където е производствената линия на модела.

Първият F-16 Block 70 за Бахрейн вече лети, но засега само в САЩ

Следващите стъпки за самолета, който направи първи полет на 24 януари 2023, е да прелети до Калифорния, където ще се проведат още тестови полети от ВВС базата Едуардс. В официалното съобщение на Локхийд Мартин се казва, че самолетът ще пристигне в Бахрейн едва през 2024-а година.

„С предаването на Блок 70 ние трансформираме четвъртото поколение изтребители към следващото, по-високо ниво, както за Бахрейн, така и за другите ни партньори по света,“

казва по време на церемонията О Джей Санчес, вицепрезидент на LM за подразделението за изтребители.

Бахрейн е стартов клиент за Блок 70 с поръчка за 16 самолета

LM съобщава за 128 твърди поръчки за Блок 70, сред които първите 8 самолета за България. В тази бройка не влизат самолетите по двете Писма за намерения и прием, подписани с България за още 8 самолета и Йордания за 12.

снимки: Lockheed Martin

Свързани теми

Предишна публикация
Първи самостоятелен полет на Су-25 за млад пилот
Следваща публикация
Министър Мeджидиев: Първият медицински вертолет ще бъде получен до 15 декември
728 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев: Има разминаване с първоначално заложеното и това, което ще се подпише за F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че има сериозно разминаване между това, което е заложено в първоначалния проект за нов изтребител и това, което ще се подпише в момента, като Радев посочи, че орязването на проекта го обезсмисля. Това каза той днес, 10 юли 2019 г., пред репортери.

Секретарят по отбраната на САЩ критикува F-35

Изпълняващият длъжността секретар (министър) по отбраната на САЩ Патрик Шанахан критикува проекта F-35 и заяви, че от самолета се очаква повече. Това каза той вчера, 29 януари 2019 г., по време на брифинг за журналисти в Пентагона.

МО е изпратило писмото с искане за оферта (LOR) за F-16

Министерство на отбраната е изпратило писмото с искане за конкретна оферта (Letter of Request – LOR) до правителството на САЩ във връзка с покупката на изтребителите F-16. Това потвърдиха за АЕРО от МО днес, 27 февруари 2019 г.

Пентагонът тежко критикува Lockheed Martin за програмата F-35

Шефът на общия програмен офис за F-35 в Пентагона, вицеадмирал Мат Уинтър, подложи производителя на изтребителя Lockheed Martin на тежка критика по отношение действията на компанията в последните месеци и обобщи, че не е доволен от видяното.

Меню