Бахрейн получи първият си F-16 Block 70

742 прочитания

Предаването на първия изтребител от типа за бахрейнските ВВС се състоя символично в Грийнвил, САЩ

След няколкогодишно забавяне Локхийд Мартин „достави“ официално първия изтребител F-16V Block 70 за първия клиент на модела – Бахрейн. Първият от 16-те самолета за кралските бахрейнски военновъздушни сили беше предаден на символична церемония, проведена на 10 март в Грийнвил, Южна Каролина, където е производствената линия на модела.

Първият F-16 Block 70 за Бахрейн вече лети, но засега само в САЩ

Следващите стъпки за самолета, който направи първи полет на 24 януари 2023, е да прелети до Калифорния, където ще се проведат още тестови полети от ВВС базата Едуардс. В официалното съобщение на Локхийд Мартин се казва, че самолетът ще пристигне в Бахрейн едва през 2024-а година.

„С предаването на Блок 70 ние трансформираме четвъртото поколение изтребители към следващото, по-високо ниво, както за Бахрейн, така и за другите ни партньори по света,“

казва по време на церемонията О Джей Санчес, вицепрезидент на LM за подразделението за изтребители.

Бахрейн е стартов клиент за Блок 70 с поръчка за 16 самолета

LM съобщава за 128 твърди поръчки за Блок 70, сред които първите 8 самолета за България. В тази бройка не влизат самолетите по двете Писма за намерения и прием, подписани с България за още 8 самолета и Йордания за 12.

снимки: Lockheed Martin

Свързани теми

Предишна публикация
Първи самостоятелен полет на Су-25 за млад пилот
Следваща публикация
Министър Мeджидиев: Първият медицински вертолет ще бъде получен до 15 декември
742 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Споровете около въздушния бой от 27 февруари продължават

Споровете за резултатите от въздушния бой между изтребители от Пакистан и Индия, който стана факт на 27 февруари 2019 г., продължават. Днес, 5 април, бяха извадени нова порция от доказателства, които влизат в противоречие едни с други.

МО е превело цялата сума по сделката за F-16

Министерството на отбраната е превело цялата сума в размер на $1,2 млрд. по международните договори за доставката от Правителството на САЩ на осем самолета F-16 Block 70 и свързаното с тях оборудване и въоръжение. Това съобщи военното ведомство днес, 12 август 2019 г.

Заместник-министър Зарпянов: Има червени линии в преговорите за F-16, които не трябва да преминаваме

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов заяви днес, 5 май 2019 г., че в преговорите за F-16 има червени линии, които не бива да бъдат преминавани, като той заяви още, че договорът не бива да става факт на всяка цена. Това Запрянов каза в ефира на БНР.

Меню