Бахрейн получи първият си F-16 Block 70

691 прочитания

Предаването на първия изтребител от типа за бахрейнските ВВС се състоя символично в Грийнвил, САЩ

След няколкогодишно забавяне Локхийд Мартин „достави“ официално първия изтребител F-16V Block 70 за първия клиент на модела – Бахрейн. Първият от 16-те самолета за кралските бахрейнски военновъздушни сили беше предаден на символична церемония, проведена на 10 март в Грийнвил, Южна Каролина, където е производствената линия на модела.

Първият F-16 Block 70 за Бахрейн вече лети, но засега само в САЩ

Следващите стъпки за самолета, който направи първи полет на 24 януари 2023, е да прелети до Калифорния, където ще се проведат още тестови полети от ВВС базата Едуардс. В официалното съобщение на Локхийд Мартин се казва, че самолетът ще пристигне в Бахрейн едва през 2024-а година.

„С предаването на Блок 70 ние трансформираме четвъртото поколение изтребители към следващото, по-високо ниво, както за Бахрейн, така и за другите ни партньори по света,“

казва по време на церемонията О Джей Санчес, вицепрезидент на LM за подразделението за изтребители.

Бахрейн е стартов клиент за Блок 70 с поръчка за 16 самолета

LM съобщава за 128 твърди поръчки за Блок 70, сред които първите 8 самолета за България. В тази бройка не влизат самолетите по двете Писма за намерения и прием, подписани с България за още 8 самолета и Йордания за 12.

снимки: Lockheed Martin

Свързани теми

Предишна публикация
Първи самостоятелен полет на Су-25 за млад пилот
Следваща публикация
Министър Мeджидиев: Първият медицински вертолет ще бъде получен до 15 декември
691 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: За изтребителя ще се опитаме да се придържаме към бюджета, без да губим бойни способности

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че при преговорите за покупка на F-16 ще бъде направен опит за придържане към бюджета, но при запазване на бойните способности, които се искат. Той обаче не каза колко е този бюджет. Това каза той вчера, 5 май 2019 г., пред журналисти.

Бахрейн подписа за 16 броя F-16V

Бахрейнското правителство е подписало сделка за покупката на 16 броя многоцелеви изтребители F-16V. Стойността на сделката е $3,8 млрд. Това съобщава бахрейнската информационна агенция BNA.

Нови политически престрелки около покупката на F-16

Покупката на изтребителите F-16 предизвика нова порция престрелки между президента Радев и правителството. Това стана днес, 28 януари 2019 г., и бе свързано с отчетната пресконференция на президента по случай две години от встъпването му в длъжност. Президентът заяви, че конкурсът, който е избрал F-16 е бил бутафорен, докато военният министър му отвърна, че българските ВВС ще летят на най-добрия самолет.

Lockheed Martin показа неизвестен до сега нискозабележим БЛА

Отделът на Lockheed Martin за авангардни разработки Skunk Works показа неизвестен до момента нискозабележим БЛА, който е използван в началото на века за изследователска работа. Машината, която има означението X-44A, бе показана в рамките на авиошоу провело се в Лос Анджелис на 24 март 2018 г.

Меню