Турция получи първия си F-35A

21 прочитания

Турция получи официално своя първи изтребител от следващо поколение F-35A. Това стана на церемония в завода на Lockheed Martin във Форт Уърт, Тексас, която се проведе днес, 21 юни 2018 г.

„Всички в турските ВВС споделят вълнението, което изпитвам в момента. Турция ще бъде по-съвместима с останалите страни от НАТО, които оперират с F-35”, това заяви генерал-майор Реха Уфук Ер, командир на турските ВВС по време на церемонията.

Генералът съобщи и че първите турски F-35A ще бъде разположена в 7-ма авиобаза в Малатия, която се намира в югоизточната част на Турция. Първите две ескадрили, които ще получат новия тип ще са 171-ва „Korsan“ и 172-ра „Şahin“.

„Турция е вложила сериозни средства в програмата F-35 и участва в нея от самото ѝ начало. Турската индустрия има сериозно участие, което допринася за намаляване на цената на изтребителя. В същото време, Турция продължава да има роля в глобалната система за осигуряване на мир и сигурност”, това е заявил Сердар Демирал, директор на турския институт за отбранителната индустрия, който координира програмата F-35 от турска страна.

Изпълнителният директор на Lockheed Martin Мерилин Хюсън е изразила, че за нея е чест да достави първия F-35A за Турция и е заявила, че очаква изтребителят да играе важна роля в осигуряването на мир и сигурност по света.

На церемонията бе показан изтребител с борден номер 18-0001. До него бяха поставени турската крилата ракета SOM-J и 907-kg бомба с турски комплект за управление. И двете оръжия трябва евентуално да се интегрират в турските F-35A.

Скоро първите два турски F-35A ще бъдат изпратени в авиобаза Люк, Аризона, където ще подпомагат процеса по проучаване на пилоти и инженерен състав.
На самата церемония под никаква форма не бе намекнато за политическата криза, която в момента се е разразила между САЩ и Турция и която може да изхвърли турската страна от програмата F-35.

За сега всички турски F-35A ще се намират в САЩ и ще са фактически под американски контрол. Изпращането на първите изтребители в Турция се планира за следващата година.

Свързани теми

Предишна публикация
Япония търси нов боен вертолет
Следваща публикация
FedEx купува 24 нови карго самолета
21 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС на САЩ ще избират между Lockheed и Raytheon за производител на нови стратегически крилати ракети

ВВС на САЩ дадоха поръчка на американските отбранителни компании Lockheed Martin и Raytheon за изследователска и изпитателна работа по създаването на нова стратегическа крилата ракета с ядрена бойна глава.

F-20 – Изтребителят без късмет

Народът го е казал най-добре: „Роди ме, майко, с късмет, па ме хвърли на смет”. Т.е., ако си поставен в неравностойно положение, доброто стечение на нещата може да те измъкне от него. Но какво става, ако си на отлично ниво, но сякаш цялата Вселена работи срещу теб?
Нещо подобно се случва с проектa на американската компания Northrop F-20 Tigershark. Самолет, който въплъщава в себе си всичко най-добро от американската аерокосмическа индустрия, но накрая не успява да реализира дори една търговска поръчка и е безславно изпратен в историята. Факторите, които допринасят за провала на F-20, са може би дори повече от немалкото позитивни черти на проекта.

Полша купува Bayraktar TB2

Полша купува турските безпилотни апарати Bayraktar TB2. Това е съобщил полският министър на отбраната Мариуш…

Учение „Сентри Игъл“

В периода 27–30 юли се проведе шестнайсетото издание на учението „Сентри Игъл“ (Sentry Eagle) в авиобазата Кингсли Фийлд (Kingsley Field), град Кламат Фолс, щата Орегон (Klamath Falls, OR) в САЩ. То се организира и ръководи от местно базираното 173-то изтребително авиокрило (173rd Fighter Wing – 173 FW) от Въздушната национална гвардия на щата Орегон. 

Радарни драми

Пред половин година, на 24 август 2023 г., бяха отворени офертите за доставка на седем…
Меню