Турция получи първия си F-35A

21 прочитания

Турция получи официално своя първи изтребител от следващо поколение F-35A. Това стана на церемония в завода на Lockheed Martin във Форт Уърт, Тексас, която се проведе днес, 21 юни 2018 г.

„Всички в турските ВВС споделят вълнението, което изпитвам в момента. Турция ще бъде по-съвместима с останалите страни от НАТО, които оперират с F-35”, това заяви генерал-майор Реха Уфук Ер, командир на турските ВВС по време на церемонията.

Генералът съобщи и че първите турски F-35A ще бъде разположена в 7-ма авиобаза в Малатия, която се намира в югоизточната част на Турция. Първите две ескадрили, които ще получат новия тип ще са 171-ва „Korsan“ и 172-ра „Şahin“.

„Турция е вложила сериозни средства в програмата F-35 и участва в нея от самото ѝ начало. Турската индустрия има сериозно участие, което допринася за намаляване на цената на изтребителя. В същото време, Турция продължава да има роля в глобалната система за осигуряване на мир и сигурност”, това е заявил Сердар Демирал, директор на турския институт за отбранителната индустрия, който координира програмата F-35 от турска страна.

Изпълнителният директор на Lockheed Martin Мерилин Хюсън е изразила, че за нея е чест да достави първия F-35A за Турция и е заявила, че очаква изтребителят да играе важна роля в осигуряването на мир и сигурност по света.

На церемонията бе показан изтребител с борден номер 18-0001. До него бяха поставени турската крилата ракета SOM-J и 907-kg бомба с турски комплект за управление. И двете оръжия трябва евентуално да се интегрират в турските F-35A.

Скоро първите два турски F-35A ще бъдат изпратени в авиобаза Люк, Аризона, където ще подпомагат процеса по проучаване на пилоти и инженерен състав.
На самата церемония под никаква форма не бе намекнато за политическата криза, която в момента се е разразила между САЩ и Турция и която може да изхвърли турската страна от програмата F-35.

За сега всички турски F-35A ще се намират в САЩ и ще са фактически под американски контрол. Изпращането на първите изтребители в Турция се планира за следващата година.

Свързани теми

Предишна публикация
Япония търси нов боен вертолет
Следваща публикация
FedEx купува 24 нови карго самолета
21 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Американски сенатори отново планират да блокират доставката на F-35 в Турция

Четирима американски сенатори са внесли за обсъждане проектозакон с който да се забрани доставката на F-35 на Турция, докато американското правителство не се убеди, че страната няма да получи зенитните системи С-400.

Появиха се снимки на деветия прототип на Су-57

Деветият прототип на руския изтребител от следващо поколение Су-57 бе пребазиран в изпитателния център „Громов”, в Жуковский, което даде възможност за поява на първите снимки на машината.

Турция е близо до подписване за Су-35

Турция е близо до сключването на сделка с руското правителство за покупката на многоцелеви изтребители Су-35. Това съобщава водещият турски вестник Sabah, цитирайки собствени неназовани източници.

Меню