Индийските ВВС искат спешно още 36 Rafale

43 прочитания

Индийските ВВС оказват сериозен натиск за придобиването на още 36 многоцелеви изтребители Dassault Rafale, след като миналата есен страната подписа за същото количество. Това съобщава индийския вестник Times of India.

В момента индийските ВВС защитавали тезата, че последвалата поръчка за Rafale ще излезе едва 60% от стойността на оригиналната, която е за €7,87 млрд. поради факта, че много от самообслужващата техника и обучението вече е поръчано. Освен това ВВС са на мнението, че машината ще бъде много по-евтина от разработвания с Русия изтребител от пето поколение FGFA и ще бъде оперативно готова по-бързо.

За сега няма никакво решение по въпроса, но усилено се проучвали всички възможности за спешно усилване на въздушната мощ на Индия в светлината на последното напрежение с Китай.
Първата ескадрила въоръжена с Rafale ще бъде базирана в Западен Бенгал с цел противопоставяне на Китай, а втората ще е в западната част на Индия с цел париране на Пакистан. Всички 36 изтребителя ще бъдат доставени между ноември 2019 и средата на 2022 г.

Индия ще разполага с 33 – 34 ескадрили бойни самолети, след получаването на Rafale, но страната се нуждае от поне 42 – 44 за да се противопостави на общата заплаха от Китай и Пакистан. Rafale се разглежда като сериозен аргумент във въздържането на двете страни, тъй като е въоръжен с модерните ракети „въздух-въздух” Meteor и крилати ракети Scalp.

Rafale бе предпочетен заради възможността му да бъде опериран от високопланински летища, възможността да се бори с въздушни и наземни цели в рамките на една мисия и бързата му подготовка за следваща задача, като според индийските ВВС изтребителят може да извършва пет бойни задачи за един ден.

Индия избра Dassault Rafale в програмата MMRCA за покупката на 126 многоцелеви изтребителя, но в последствие тя бе анулирана поради невъзможност за стигане до работещо споразумение между двете страни. Вместо това Индия реши директно да купи 36 изтребителя от този тип.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ са отказали да изпратят инструктори за F-16 на Турция
Следваща публикация
Тръмп забърка скандал с изтребителната програма на Финландия
43 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Хърватската сделка за употребяваните израелски F-16 е пред фактически провал

Сделката за продажбата на 12 употребявани изтребители F-16C/D Barak между Израел и Хърватско е изправена пред фактическия си провал, а причината за това е отказ на САЩ да дадат разрешение за нея.

Франция не иска да участва в белгийския изтребителен конкурс и вместо това направи директна оферта

Френското правителство не е отговорило на запитването за даване на оферта (RFP) за нови изтребители, което Белгия пусна през март тази година. Вместо това френският министър на отбраната Флоранс Парти е изпратил писмо до белгийския си колега с което предлага директна сделка за Dassault Rafale.

Ангола започва да получава Су-30

Ангола е получила своите първи два модернизирани изтребителя Су-30К. Това съобщава директора на 558-ми авиоремонтен завод в Барановичи, Беларус, цитиран от агенция Спутник.

Полетял е третия предсериен МиГ-35

Третият предсериен изтребител МиГ-35 е полетял. Това става ясно от фотография, която показва самолета в полет от заводското летище на Луховицкия авиационен завод на РСК „МиГ”.

Ако има пари ВВС на САЩ ще поръчат нови F-15

Ако бюджетът позволява, ВВС на САЩ ще поръчат новопроизведени изтребители F-15 от подобрената версия, която е известна, като F-15X. Това е заявил командващият ВВС на САЩ генерал Дейвид Голдфейн пред Defense News.

Меню