Индийските ВВС искат спешно още 36 Rafale

41 прочитания

Индийските ВВС оказват сериозен натиск за придобиването на още 36 многоцелеви изтребители Dassault Rafale, след като миналата есен страната подписа за същото количество. Това съобщава индийския вестник Times of India.

В момента индийските ВВС защитавали тезата, че последвалата поръчка за Rafale ще излезе едва 60% от стойността на оригиналната, която е за €7,87 млрд. поради факта, че много от самообслужващата техника и обучението вече е поръчано. Освен това ВВС са на мнението, че машината ще бъде много по-евтина от разработвания с Русия изтребител от пето поколение FGFA и ще бъде оперативно готова по-бързо.

За сега няма никакво решение по въпроса, но усилено се проучвали всички възможности за спешно усилване на въздушната мощ на Индия в светлината на последното напрежение с Китай.
Първата ескадрила въоръжена с Rafale ще бъде базирана в Западен Бенгал с цел противопоставяне на Китай, а втората ще е в западната част на Индия с цел париране на Пакистан. Всички 36 изтребителя ще бъдат доставени между ноември 2019 и средата на 2022 г.

Индия ще разполага с 33 – 34 ескадрили бойни самолети, след получаването на Rafale, но страната се нуждае от поне 42 – 44 за да се противопостави на общата заплаха от Китай и Пакистан. Rafale се разглежда като сериозен аргумент във въздържането на двете страни, тъй като е въоръжен с модерните ракети „въздух-въздух” Meteor и крилати ракети Scalp.

Rafale бе предпочетен заради възможността му да бъде опериран от високопланински летища, възможността да се бори с въздушни и наземни цели в рамките на една мисия и бързата му подготовка за следваща задача, като според индийските ВВС изтребителят може да извършва пет бойни задачи за един ден.

Индия избра Dassault Rafale в програмата MMRCA за покупката на 126 многоцелеви изтребителя, но в последствие тя бе анулирана поради невъзможност за стигане до работещо споразумение между двете страни. Вместо това Индия реши директно да купи 36 изтребителя от този тип.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ са отказали да изпратят инструктори за F-16 на Турция
Следваща публикация
Тръмп забърка скандал с изтребителната програма на Финландия
41 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Тръмп намекна за изтегляне на производството на F-35 в САЩ

Американският президент Доналд Тръмп намекна, че е възможно цялото производство на F-35 да бъда съсредоточено в САЩ, за да се избегне зависимостта на страната му от външни доставчици. Това каза той вчера, 14 май 2020 г., в интервю за Fox Business.

Пакистан гледа към J-31

Пакистанските ВВС планират да придобият китайския изтребител от следващо поколение J-31. Това е съобщил командирът…

Стартира българо-американската тренировка „Тракийски орел 2018“

Днес, 4 май 2018 г., в авиобаза Граф Игнатиево с официална церемония беше обявено началото на българо-американската летателна тренировка “Тракийски орел 2018”. Тя се провежда съгласно Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения за 2018 г. Това съобщават от ВВС.

Меню