Министър Каракачанов: Парламентът оспорва новия изтребител, а не аз

5 прочитания

„Аз не оспорвам нищо – Парламентът го оспорва явно, тъй като той създаде една комисия с която иска да проучи как е взето решението за новия изтребител”, това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 9 септември 2017 г., в предаването „Тази събота” по bTV.

Военният министър не за първи път прехвърля топката към Народното събрание. Веднага след стартирането на т.нар. „Комисия „Gripen” той обяви, че няма съмнения по процеса на избор, но в последствие заяви, че няма да предприема никакви действия по проекта, докато комисията не излезе със заключение.

„Би било лошо ако Парламентът реши да не обновяваме авиацията си, но ако той реши да водим преговори не с двете страни, които са класирани, а с трите които са участвали, ние сме длъжни да се съобразим. Хипотетично е възможно Парламентът да реши да се откажем от една такава модернизация. Не вярвам да го направи, но хипотетично е възможно”, каза Каракачанов.

Военният министър каза, че според него въпросът не е дали той ще се разбере с президента или премиера, а основният въпрос сега бил да се види до какво решение ще стигне парламентарната комисия.

Водещата помоли министър Каракачанов за коментар на думите на президента Радев за това, че спорът по изтребителя бил между лобисти и авиатори, на която военният министър отговори така:

„Аз лобирам за това, българският данъкоплатец да си похарчи парите за нещо, което си струва, а за нещо, което някой друг ще спечели и ще си сложи едни пари в джоба. Публична тайна е, че при покупка на военна техника, и самолети, и вертолети, във времената преди мен имаше доста сериозен лобизъм и едни хора прибраха едни пари в джобовете и това бяха парите на българските граждани”

Водещата Жени Мирчева помоли военния министър да назове имена на лобисти, на която той отговори, че въпросният лобист „всички го знаят” и призова журналистите да направят разследване.

„Аз искам авиацията да има надеждна техника. Това означава, че преговорите, които ще се водят ще са сериозни преговори. Лично според мен самолетът трябва да бъде нов и второ да бъде купен на изгодни условия”, каза още Каракачанов.

За сега не е ясно дали министърът на отбраната индиректно изразява предпочитания към Gripen C/D, който в момента е единствената новопроизведена опция или би желал друг новопроизведен боен самолет. През миналата седмица Каракачанов каза, че един от предлаганите ни изтребители е по-лош от наличните в момента МиГ-29, но не уточни за коя от трите опции говори.

„Ние не трябва да зарежем това, което имаме като авиация. Може да ми се разсърдят част от летците, но българската авиация не е само изтребители – тя е и бомбардировачи и други самолети. Имаме 19 самолета МиГ-29, от които 15 могат да бъдат възстановени и да работят. Ние имаме 14 прекрасни и евтини за поддръжка бомбардировачи Су-25, от тях летят четири. Имаме и други самолети L-39 – 14 броя, от тях летят три. Аз задавам въпроса, дали само трябва да мислим как да похарчим няколко милиарда или с неколкостотин милиона да вдигнем във въздуха 30 самолета”, каза в заключение военният министър.

Въпреки, че вече от повече от два месеца военният министър говори за по-добра поддръжка за наличната авиационна техника, за сега практически липсват обществени поръчки по темата, като се изключи една провалена за удължаване на междуремонтния ресурс на КСА-2, една за пиротехнически средства за авиацията и обществена поръчка за КВР на вертолет Ми-17.

Свързани теми

Предишна публикация
Вертолет на ВВС гаси пожар в района на Сандански
Следваща публикация
„Комисията „Gripen” ще приключи работа до края на месеца
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Задава ли се криза с L-39?

Провалени и влачещите се обществени поръчки, обжалвания в КЗК, съдебни дела, промени в компанията производител…

Министър Каракачанов откри тренажор в Долна Митрополия

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов участва в церемонията по въвеждане в експлоатация на тренажор/симулатор на самолет Pilatus РС – 9М във Военновъздушната учебна база (ВВУБ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Това стана днес, 14 октомври 2019 г.

Красимир Каракачанов: Ще ремонтираме и Су-25, в момента летят четири

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че има амбицията да се ремонтирт за малко средства щурмовите самолети Су-25. Според него, в момента летят четири такива самолета. Това каза той днес, 10 април 2018 г. в сутрешния блок на БНТ1.

Реплики в парламента около ремонта на Су-25

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и депутатът от БСП Николай Цонков си размениха реплики и обвинения във връзка с ремонта на щурмовите Су-25. Това стана днес, 28 септември 2018 г., в рамките на Парламентарния контрол в НС.

Емил Христов: Има доста смущаващи факти около избора на нов изтребител

„Има доста факти, които за нас се оказаха доста смущаващи и бързам да кажа, не само за хората от ГЕРБ в комисията”, това заяви депутатът Емил Христов, председател на т.нар. „Комисия „Gripen” в предаването „Още от деня” по БНТ1 днес, 19 септември 2017 г.

Димитър Стоянов: Комисията не ме изслуша, защото не желае да получи реални отговори

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството, бивш началник на щаба на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител, дава пространно интервю на Габриела Наплатанова, което бе публикувано на сайта на bTV.

Меню