Министър Каракачанов: Парламентът оспорва новия изтребител, а не аз

5 прочитания

„Аз не оспорвам нищо – Парламентът го оспорва явно, тъй като той създаде една комисия с която иска да проучи как е взето решението за новия изтребител”, това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 9 септември 2017 г., в предаването „Тази събота” по bTV.

Военният министър не за първи път прехвърля топката към Народното събрание. Веднага след стартирането на т.нар. „Комисия „Gripen” той обяви, че няма съмнения по процеса на избор, но в последствие заяви, че няма да предприема никакви действия по проекта, докато комисията не излезе със заключение.

„Би било лошо ако Парламентът реши да не обновяваме авиацията си, но ако той реши да водим преговори не с двете страни, които са класирани, а с трите които са участвали, ние сме длъжни да се съобразим. Хипотетично е възможно Парламентът да реши да се откажем от една такава модернизация. Не вярвам да го направи, но хипотетично е възможно”, каза Каракачанов.

Военният министър каза, че според него въпросът не е дали той ще се разбере с президента или премиера, а основният въпрос сега бил да се види до какво решение ще стигне парламентарната комисия.

Водещата помоли министър Каракачанов за коментар на думите на президента Радев за това, че спорът по изтребителя бил между лобисти и авиатори, на която военният министър отговори така:

„Аз лобирам за това, българският данъкоплатец да си похарчи парите за нещо, което си струва, а за нещо, което някой друг ще спечели и ще си сложи едни пари в джоба. Публична тайна е, че при покупка на военна техника, и самолети, и вертолети, във времената преди мен имаше доста сериозен лобизъм и едни хора прибраха едни пари в джобовете и това бяха парите на българските граждани”

Водещата Жени Мирчева помоли военния министър да назове имена на лобисти, на която той отговори, че въпросният лобист „всички го знаят” и призова журналистите да направят разследване.

„Аз искам авиацията да има надеждна техника. Това означава, че преговорите, които ще се водят ще са сериозни преговори. Лично според мен самолетът трябва да бъде нов и второ да бъде купен на изгодни условия”, каза още Каракачанов.

За сега не е ясно дали министърът на отбраната индиректно изразява предпочитания към Gripen C/D, който в момента е единствената новопроизведена опция или би желал друг новопроизведен боен самолет. През миналата седмица Каракачанов каза, че един от предлаганите ни изтребители е по-лош от наличните в момента МиГ-29, но не уточни за коя от трите опции говори.

„Ние не трябва да зарежем това, което имаме като авиация. Може да ми се разсърдят част от летците, но българската авиация не е само изтребители – тя е и бомбардировачи и други самолети. Имаме 19 самолета МиГ-29, от които 15 могат да бъдат възстановени и да работят. Ние имаме 14 прекрасни и евтини за поддръжка бомбардировачи Су-25, от тях летят четири. Имаме и други самолети L-39 – 14 броя, от тях летят три. Аз задавам въпроса, дали само трябва да мислим как да похарчим няколко милиарда или с неколкостотин милиона да вдигнем във въздуха 30 самолета”, каза в заключение военният министър.

Въпреки, че вече от повече от два месеца военният министър говори за по-добра поддръжка за наличната авиационна техника, за сега практически липсват обществени поръчки по темата, като се изключи една провалена за удължаване на междуремонтния ресурс на КСА-2, една за пиротехнически средства за авиацията и обществена поръчка за КВР на вертолет Ми-17.

Свързани теми

Предишна публикация
Вертолет на ВВС гаси пожар в района на Сандански
Следваща публикация
„Комисията „Gripen” ще приключи работа до края на месеца
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Правителството заговори за пренасочване на военни вертолети към медицински и противопожарни задачи

Премиерът Бойко Борисов заговори за пренасочване на военни вертолети към изпълнение на медицински и противопожарни задачи. Това заяви той на заседанието на Министерски съвет, което бе проведено днес, 18 януари 2018 г.

Ръст на военния бюджет и целеви пари за нов изтребител

Военният бюджет за догодина отбелязва известен ръст и ще достигне 1,19 млрд. лева, като в същото време е залегнало и целево отпускане на малко под 230 млн. лева за покупката на нов боен самолет за ВВС. Това се чете в проектобюджета за 2018 г., който бе публикуван от Министерство на финансите днес, 23 октомври 2017 г.

Министър Каракачанов не иска да бърза с избора на нов изтребител

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов даде да се разбере, че няма намерение да бърза в избора на нов боен самолет за ВВС. Той участва днес, 23 октомври 2018 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.

Заместник-министър Запрянов: Още нищо не ни е предложено, но преговорите вървят добре

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов каза, че не може да се дават оценки за предложенията на САЩ за F-16, защото такова още нямало, но иначе преговорите вървели добре. Това каза той днес, 15 май 2019 г., пред журналисти.

Министър Каракачанов заподозря УКРИНМАШ в опит за саботаж

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов определи действията на украинската държавна компания УКРИНМАШ, като опит за саботаж. Това каза той днес, 20 декември 2017 г., по време на брифинг за медиите в МО.

Меню