Министър Каракачанов: Парламентът оспорва новия изтребител, а не аз

5 прочитания

„Аз не оспорвам нищо – Парламентът го оспорва явно, тъй като той създаде една комисия с която иска да проучи как е взето решението за новия изтребител”, това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 9 септември 2017 г., в предаването „Тази събота” по bTV.

Военният министър не за първи път прехвърля топката към Народното събрание. Веднага след стартирането на т.нар. „Комисия „Gripen” той обяви, че няма съмнения по процеса на избор, но в последствие заяви, че няма да предприема никакви действия по проекта, докато комисията не излезе със заключение.

„Би било лошо ако Парламентът реши да не обновяваме авиацията си, но ако той реши да водим преговори не с двете страни, които са класирани, а с трите които са участвали, ние сме длъжни да се съобразим. Хипотетично е възможно Парламентът да реши да се откажем от една такава модернизация. Не вярвам да го направи, но хипотетично е възможно”, каза Каракачанов.

Военният министър каза, че според него въпросът не е дали той ще се разбере с президента или премиера, а основният въпрос сега бил да се види до какво решение ще стигне парламентарната комисия.

Водещата помоли министър Каракачанов за коментар на думите на президента Радев за това, че спорът по изтребителя бил между лобисти и авиатори, на която военният министър отговори така:

„Аз лобирам за това, българският данъкоплатец да си похарчи парите за нещо, което си струва, а за нещо, което някой друг ще спечели и ще си сложи едни пари в джоба. Публична тайна е, че при покупка на военна техника, и самолети, и вертолети, във времената преди мен имаше доста сериозен лобизъм и едни хора прибраха едни пари в джобовете и това бяха парите на българските граждани”

Водещата Жени Мирчева помоли военния министър да назове имена на лобисти, на която той отговори, че въпросният лобист „всички го знаят” и призова журналистите да направят разследване.

„Аз искам авиацията да има надеждна техника. Това означава, че преговорите, които ще се водят ще са сериозни преговори. Лично според мен самолетът трябва да бъде нов и второ да бъде купен на изгодни условия”, каза още Каракачанов.

За сега не е ясно дали министърът на отбраната индиректно изразява предпочитания към Gripen C/D, който в момента е единствената новопроизведена опция или би желал друг новопроизведен боен самолет. През миналата седмица Каракачанов каза, че един от предлаганите ни изтребители е по-лош от наличните в момента МиГ-29, но не уточни за коя от трите опции говори.

„Ние не трябва да зарежем това, което имаме като авиация. Може да ми се разсърдят част от летците, но българската авиация не е само изтребители – тя е и бомбардировачи и други самолети. Имаме 19 самолета МиГ-29, от които 15 могат да бъдат възстановени и да работят. Ние имаме 14 прекрасни и евтини за поддръжка бомбардировачи Су-25, от тях летят четири. Имаме и други самолети L-39 – 14 броя, от тях летят три. Аз задавам въпроса, дали само трябва да мислим как да похарчим няколко милиарда или с неколкостотин милиона да вдигнем във въздуха 30 самолета”, каза в заключение военният министър.

Въпреки, че вече от повече от два месеца военният министър говори за по-добра поддръжка за наличната авиационна техника, за сега практически липсват обществени поръчки по темата, като се изключи една провалена за удължаване на междуремонтния ресурс на КСА-2, една за пиротехнически средства за авиацията и обществена поръчка за КВР на вертолет Ми-17.

Свързани теми

Предишна публикация
Вертолет на ВВС гаси пожар в района на Сандански
Следваща публикация
„Комисията „Gripen” ще приключи работа до края на месеца
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Даниел Боестад: Gripen спечели конкурса на ВВС честно и прозрачно

Вицепрезидентът за програмата Gripen за Централна и Източна Европа Даниел Боестад дава пространно интервю за Евгени Генов, публикувано във вестник „Труд”, в което говори за конкурсната процедура в България, офертата на шведската страна и реакцията на компанията към процесите у нас.

Народното събрание одобри проекта за нов изтребител

След дебати, които продължиха близо три часа и половина и разтегнали се в два дни, Народното събрание одобри днес, 8 юни 2018 г., актуализирания инвестиционен проект за придобиване на нов боен самолет за ВВС.

Презокеанска престрелка между президент и премиер по въпроса с изтребителите

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов влязоха днес, 19 септември 2017 г., в ожесточен спор около въпроса с придобиването на нов боен самолет за ВВС. Президентът в момента е на посещение в САЩ.

МО е изпратило писмото с искане за оферта (LOR) за F-16

Министерство на отбраната е изпратило писмото с искане за конкретна оферта (Letter of Request – LOR) до правителството на САЩ във връзка с покупката на изтребителите F-16. Това потвърдиха за АЕРО от МО днес, 27 февруари 2019 г.

Меню