Министър Каракачанов вече не е убеден, че Ми-17 е паднал по технически причини

61 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че не е „съвсем убеден”, че катастрофата с вертолета Ми-17 е по технически причини. Това каза той днес, 21 юни 2018 г., пред журналисти.

Веднага след катастрофата военният министър на няколко пъти каза, че се касае за технически проблем с падналия вертолет Ми-17. В последствие той зае по-предпазлива позиция по въпроса, а сега вече директно заяви, че не е убеден, че става въпрос за технически проблем.

„Две са възможните версии са падането на хеликоптера Ми-17 – техническа неизправност или човешка грешка. Не мога да се произнеса преди комисията да излезе с решение. Имам мнение, но не е логично да го изразявам“, каза още Каракачанов.

Министър Каракачанов отново потвърди, че ВВС в момента нямат нито един изправен Ми-17 и ВВС не разполагат с вертолети, които са способни да гасят пожари от въздуха.

„Няма летящи, защото не може да има повече, разчитайки само с плановите средства за ремонт на един Ми-17 на година. Трябва да се отделят средства за повече”, заяви още военният министър.

Каракачанов разказа и за опциите пред България, ако през тази година се случат големи горски пожари, които ще трябва да се гасят от въздуха.

„Имаме и Cougar-и, които може да използваме, но истината е, че товарът вода, който те могат да носят е много по-малък – малко над един тон. Ми-17 носи три тона. Другото е, може да се обърнем към някои частни фирми, които имат подобни вертолети на територията на България. И трето, може да се обърнем към наши съседи и партньори”, обясни министърът на отбраната.

Трябва да се отбележи, че вертолетите AS 532AL Cougar, които са на въоръжение във ВВС, нямат подготвени екипажи за пожарогасене от въздуха и тази задача никога не е била изпълнявана у нас с тези машини. Така, че не може да се счита, че вертолетите Cougar са вариант за гасене на пожари у нас през това лято.

Военният министър отново повдигна въпроса за промяна в Закона за обществените поръчки, който според него е допринесъл за тежкото състояние на военната авиация.

От думите на министър Каракачанов стана ясно, че вчера, след заседанието на Министерски съвет, е имало работна среща с Томислав Дончев и с финансовия министър Владислав Горанов, на която той е представил разчета за средствата, които са необходими, за да вдигнат всички вертолети, които са на земята в момента.

Свързани теми

Предишна публикация
Правителството даде 310 000 лв. целево, за оборудване на вертолети Cougar за гасене на пожари
Следваща публикация
Договорът за концесиониране на летище Пловдив се отлага с месец
61 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

НАТО-вският E-3A AWACS достигна София

Самолет за далечно радиолокационно откриване и управление E-3A от състава на компонента на НАТО беше демонстриран днес, 5 юни 2018 г., на летище София. Машината с регистрация LX-N90453 кацна точно в 12,30 часа на столичното летище и се придвижи към стоянката където бе показана на представители на българското МО, ВВС и журналисти.

Бъдещето на българските Су-25

Белоруската компания „558-ми авиоремонтен завод“ („558 АРЗ“) и Министерството на отбраната са сключили на 28 ноември 2018 г. рамково споразумение (изходящ номер УД-12-95/28.11.2018) за възстановяване на летателната годност на Су-25. Какво ще представляват дейностите, които компанията ще извърши по българските машини и какво ще е бъдещето на щурмовия самолет в родните ВВС?

Австралия купува AH-64E

Австралия ще купи щурмови вертолети Boeing AH-64E Apache Guardian, които ще заменят сега използваните 22…

Проведе се българо-румънска летателна тренировка

Двойка МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево и МиГ-21 LanceR от състава авиобаза Михаил Когълничано на румънските ВВС изпълниха всички процедури и осъществиха успешно мисията по „ер полисинг” чрез приемането на предаването на самолет, преминаващ нерегламентирано през въздушното пространство на двете страни.

Меню