Министър Каракачанов вече не е убеден, че Ми-17 е паднал по технически причини

61 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че не е „съвсем убеден”, че катастрофата с вертолета Ми-17 е по технически причини. Това каза той днес, 21 юни 2018 г., пред журналисти.

Веднага след катастрофата военният министър на няколко пъти каза, че се касае за технически проблем с падналия вертолет Ми-17. В последствие той зае по-предпазлива позиция по въпроса, а сега вече директно заяви, че не е убеден, че става въпрос за технически проблем.

„Две са възможните версии са падането на хеликоптера Ми-17 – техническа неизправност или човешка грешка. Не мога да се произнеса преди комисията да излезе с решение. Имам мнение, но не е логично да го изразявам“, каза още Каракачанов.

Министър Каракачанов отново потвърди, че ВВС в момента нямат нито един изправен Ми-17 и ВВС не разполагат с вертолети, които са способни да гасят пожари от въздуха.

„Няма летящи, защото не може да има повече, разчитайки само с плановите средства за ремонт на един Ми-17 на година. Трябва да се отделят средства за повече”, заяви още военният министър.

Каракачанов разказа и за опциите пред България, ако през тази година се случат големи горски пожари, които ще трябва да се гасят от въздуха.

„Имаме и Cougar-и, които може да използваме, но истината е, че товарът вода, който те могат да носят е много по-малък – малко над един тон. Ми-17 носи три тона. Другото е, може да се обърнем към някои частни фирми, които имат подобни вертолети на територията на България. И трето, може да се обърнем към наши съседи и партньори”, обясни министърът на отбраната.

Трябва да се отбележи, че вертолетите AS 532AL Cougar, които са на въоръжение във ВВС, нямат подготвени екипажи за пожарогасене от въздуха и тази задача никога не е била изпълнявана у нас с тези машини. Така, че не може да се счита, че вертолетите Cougar са вариант за гасене на пожари у нас през това лято.

Военният министър отново повдигна въпроса за промяна в Закона за обществените поръчки, който според него е допринесъл за тежкото състояние на военната авиация.

От думите на министър Каракачанов стана ясно, че вчера, след заседанието на Министерски съвет, е имало работна среща с Томислав Дончев и с финансовия министър Владислав Горанов, на която той е представил разчета за средствата, които са необходими, за да вдигнат всички вертолети, които са на земята в момента.

Свързани теми

Предишна публикация
Правителството даде 310 000 лв. целево, за оборудване на вертолети Cougar за гасене на пожари
Следваща публикация
Договорът за концесиониране на летище Пловдив се отлага с месец
61 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Три компании допуснати да дадат оферти за ремонта на Ми-17 и Ми-24

Три компании, две български и една беларуска, са допуснати до даване на оферти в процедурата за възлагане на обществена поръчка за ремонт на два Ми-17 и четири Ми-24. Това се чете в решение на министъра на отбраната от 12 ноември 2018 г.

Унгария пенсионира Ми-8Т

Унгарските ВВС официално свалиха от въоръжение военно-транспортните вертолети Ми-8Т. Това стана на церемония провела се…

Действията на екипажа при катастрофата на Суперджет 100 будят въпроси

Действията на екипажа на катастрофиралия Суперджет 100 повдигат много въпроси за подготовката му. Това става се чете в бюлетин за безопасност на полетите, публикуван вчера, 17 май 2019 г., от „Росавиация“ (руската цивилна авиационна агенция).

Меню