Министър Каракачанов очерта много варианти за новия изтребител и се готви да ремонтира МиГ-29

12 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов очерта днес, 21 септември 2017 г., няколко различни варианти за това как да се отиграе покупката на нов изтребител, но и заяви, че вече се взимат мерки за поддръжката на българските МиГ-29.

Министър Каракачанов заяви, че МО ще отиграе правилно топката за изтребителите, която им беше подадена от „Комисията „Gripen”. Фактически комисията прави редица предложения, но тяхната реализация е оставена на преценката на военното ведомство.

Министърът на отбраната се съгласи с журналистическа забележка, че препоръките в доклада са доста йезуитски написани.

Каракачанов повтори, че единият вариант е разговорите да започнат отново за трите опции с вече подадени оферти. Ако НС не наложи нови ограничения, може да се разшири периметърът на разговорите, смята Каракачанов.

Другата опция е изцяло нова процедура, която да бъде отворена т.е. да бъдат допуснати оферти на държави, извън ЕС и НАТО. Например, обясни министърът, бихме могли да закупим самолети, произведени в страни от НАТО и ЕС, но в момента да са собственост на трета държава (подобна опция ще отвори широка вратата за F-16 с израелски модернизации).

„Нека парламентът все пак официално да гласува, може в пленарната зала да има други решения, но ясно е, че ще се върви към нови преговори”, подчерта министърът, цитиран от БТА.
Каракачанов каза, че за него е важно процедурата да е прозрачна, защото става въпрос за много пари – 1,5 млрд лв. за осем самолета и веднага след това още толкова за други осем.По думите му обаче е задължително самолетите да са нови.

Все още не било ясно дали ще бъдат предвидени пари за нови изтребители в Бюджет 2018. Намерението на правителството е трите проекта за модернизация на армията да вървят паралелно, отбеляза Каракачанов.

Разчетите са до средата на ноември да имаме готовност с предварителни цени, на базата на които да разговаряме с руската компания РСК МиГ за ремонта на МиГ-29, разясни още военният министър. Той държи всички 15 самолета, с които разполагаме, да бъдат ремонтирани по възможност в „Авионамс“.

„Мисля, че до началото-средата на ноември, ако се движим с тези темпове, ще имаме офертата колко би ни струвало това, и после да се пристъпи към сключване на договори. Имаме подписан меморандум, те ни изпратиха писмо, с което са определили работната група, която трябва да дойде. В рамките на 30 работни дни тя трябва да обследва състоянието на самолетите, на двигателите, след което да се изготви оферта”, посочи Каракачанов.

Другото, което, по думите му, трябва да се направи и икономическото министерство вече е предприело мерки, е отделна работна група да отиде в завода в Пловдив, за да види дали има нужната технологична и кадрова възможност за ремонтите, да се лицензират някои дейности, да се актуализира техническата документация.

Вчера се е провело редовното заседание на междуведомствения съвет между България и Русия, на което Каракачанов е потвърдил пред представителите на РСК, че най-разумно е да няма посредници, а пряко договаряне между МО и руската страна за обновяване на изтребителите МиГ-29.

Каракачанов обаче е категоричен, че не може да става и дума за покупка на нови изтребители от Русия.

Свързани теми

Предишна публикация
Димитър Стоянов остро коментира твърденията на депутата Христов
Следваща публикация
Депутатът Емил Христов обвини президента в манипулация на изтребителния конкурс
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню