Държавният департамент на САЩ разреши експорта на Super Hornet за Канада

29 прочитания

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на 18 многоцелеви изтребителя Boeing F/A-18E/F Super Hornet за Канада. Ориентировъчната стойност на сделката е $5,23 млрд., но тя е все по-малко вероятно да се реализира, след търговските спорове между Boeing и канадския самолетостроител Bombardier.

В потенциалната сделка, която трябва да премине през одобрение на Конгреса преди да бъде сключена, влизат 10 едноместни F/A-18E и осем двуместни F/A-18F. Всеки самолет идва окомплектован с двигатели, бордно оръдие и радар. Освен тях се доставят и осем резервни мотора F414-GE-400, два резервни радара AN/APG-79 и две резервни оръдия М61А2.

Освен това в пакета на сделката влизат 15 целеуказващи контейнера AN/AAQ-33 Sniper ATP, 100 ракети за въздушен бой AIM-9X-2 Sidewinder, 30 учебни ракети от същия тип и голям брой други оборудване, логистика, обучение и други съпътстващи стоки и услуги.

В края на миналата година Канада обяви, че ще купи 18 броя Super Hornet, като временно решение до избирането на заместник на сега наличните CF-18 Hornet. Канадското правителство официално отправи запитване за оферта през март, но три месеца по-късно преговорите бяха спрени, след като Boeing подаде оплакване до Търговското министерство на САЩ за нечестни търговски практики от страна на канадския производител Bombardier.

Разрешението за експорт е чисто бюрократична процедура, която е задействана след молбата на Канада от тази пролет и не е индикация, че има размразяване на отношенията между Канада и Boeing.

Говорител на канадското МО е заявил за FlightGlobal, че няма промяна в позицията им към Boeing, заради делото, което компанията е завела. Поради това Канада преосмисля всички военни сделки с Boeing и е прекратила директните контакти с компанията.

Канада продължава да обмисля различни варианти за допълване на остаряващите CF-18, докато бъде избран техен заместник. Миналата седмица канадското МО обяви, че са оглеждани австралийските F/A-18A/B, които ще започнат да бъде изваждани от въоръжение през 2018 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Появиха се подробности за използването на МиГ-29СМТ в Сирия
Следваща публикация
Катастрофата в Невада вероятно е със съветски боен самолет
29 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing няма намерение да придобива Embraer

Американският самолетостроител Boeing по-скоро няма намерение да придобива бразилската компания Embraer. Това съобщава бразилският вестник Valor Economico, цитиран от Reuters.

Airbus и Boeing вероятно ще се оттеглят от канадския изтребителен конкурс

Airbus и Boeing вероятно ще се оттеглят от участие в изтребителния конкурс, който Канада смята да проведе, тъй като компаниите са уверени, че условията му са нагласени в полза на F-35. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Пентагонът продължава да има сериозни забележки към изправността на F-35

Пентагонът продължава да има сериозни забележки към изправността на изтребителите F-35 от трите основни варианта. Това е заявил днес, 13 ноември 2019 г., директорът на отдела за оперативни изпитания пред американския Конгрес, цитиран от Bloomberg.

Меню