Държавният департамент на САЩ разреши експорта на Super Hornet за Канада

19 прочитания

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на 18 многоцелеви изтребителя Boeing F/A-18E/F Super Hornet за Канада. Ориентировъчната стойност на сделката е $5,23 млрд., но тя е все по-малко вероятно да се реализира, след търговските спорове между Boeing и канадския самолетостроител Bombardier.

В потенциалната сделка, която трябва да премине през одобрение на Конгреса преди да бъде сключена, влизат 10 едноместни F/A-18E и осем двуместни F/A-18F. Всеки самолет идва окомплектован с двигатели, бордно оръдие и радар. Освен тях се доставят и осем резервни мотора F414-GE-400, два резервни радара AN/APG-79 и две резервни оръдия М61А2.

Освен това в пакета на сделката влизат 15 целеуказващи контейнера AN/AAQ-33 Sniper ATP, 100 ракети за въздушен бой AIM-9X-2 Sidewinder, 30 учебни ракети от същия тип и голям брой други оборудване, логистика, обучение и други съпътстващи стоки и услуги.

В края на миналата година Канада обяви, че ще купи 18 броя Super Hornet, като временно решение до избирането на заместник на сега наличните CF-18 Hornet. Канадското правителство официално отправи запитване за оферта през март, но три месеца по-късно преговорите бяха спрени, след като Boeing подаде оплакване до Търговското министерство на САЩ за нечестни търговски практики от страна на канадския производител Bombardier.

Разрешението за експорт е чисто бюрократична процедура, която е задействана след молбата на Канада от тази пролет и не е индикация, че има размразяване на отношенията между Канада и Boeing.

Говорител на канадското МО е заявил за FlightGlobal, че няма промяна в позицията им към Boeing, заради делото, което компанията е завела. Поради това Канада преосмисля всички военни сделки с Boeing и е прекратила директните контакти с компанията.

Канада продължава да обмисля различни варианти за допълване на остаряващите CF-18, докато бъде избран техен заместник. Миналата седмица канадското МО обяви, че са оглеждани австралийските F/A-18A/B, които ще започнат да бъде изваждани от въоръжение през 2018 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Появиха се подробности за използването на МиГ-29СМТ в Сирия
Следваща публикация
Катастрофата в Невада вероятно е със съветски боен самолет
19 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Антон Тодоров пренесе атаките за Gripen срещу президентската администрация

Емблематичният депутат от ГЕРБ Антон Тодоров пренесе атаките си по новите изтребители за ВВС от президента Радев към членове на неговата администрация. Днес, 27 септември 2017 г., депутатът обвини началника на кабинета на президента Иво Христов, че е чел класифицирани документи във връзка с предложение за продажба на нови F-16 от страна на Lockheed Martin.

Докладът за състоянието на Въоръжените сили чертае мрачна картина във ВВС

Приетият от Министерски съвет днес, 24 април 2019 г., „Доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България” чертае картина на висока аварийност във ВВС, неизправна авиационна техника техника, остаряла инфраструктура и тежки проблеми в РТВ.

Полша подписва за F-35 в петък

Полша ще подпише договор за покупка на 32 броя изтребители F-35A този петък (31 януари 2020 г.) Това съобщи министъра на отбраната на страната Мариуш Блашчак в своя профил в социалната мрежа Twitter.

Меню