Държавният департамент на САЩ разреши експорта на Super Hornet за Канада

24 прочитания

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на 18 многоцелеви изтребителя Boeing F/A-18E/F Super Hornet за Канада. Ориентировъчната стойност на сделката е $5,23 млрд., но тя е все по-малко вероятно да се реализира, след търговските спорове между Boeing и канадския самолетостроител Bombardier.

В потенциалната сделка, която трябва да премине през одобрение на Конгреса преди да бъде сключена, влизат 10 едноместни F/A-18E и осем двуместни F/A-18F. Всеки самолет идва окомплектован с двигатели, бордно оръдие и радар. Освен тях се доставят и осем резервни мотора F414-GE-400, два резервни радара AN/APG-79 и две резервни оръдия М61А2.

Освен това в пакета на сделката влизат 15 целеуказващи контейнера AN/AAQ-33 Sniper ATP, 100 ракети за въздушен бой AIM-9X-2 Sidewinder, 30 учебни ракети от същия тип и голям брой други оборудване, логистика, обучение и други съпътстващи стоки и услуги.

В края на миналата година Канада обяви, че ще купи 18 броя Super Hornet, като временно решение до избирането на заместник на сега наличните CF-18 Hornet. Канадското правителство официално отправи запитване за оферта през март, но три месеца по-късно преговорите бяха спрени, след като Boeing подаде оплакване до Търговското министерство на САЩ за нечестни търговски практики от страна на канадския производител Bombardier.

Разрешението за експорт е чисто бюрократична процедура, която е задействана след молбата на Канада от тази пролет и не е индикация, че има размразяване на отношенията между Канада и Boeing.

Говорител на канадското МО е заявил за FlightGlobal, че няма промяна в позицията им към Boeing, заради делото, което компанията е завела. Поради това Канада преосмисля всички военни сделки с Boeing и е прекратила директните контакти с компанията.

Канада продължава да обмисля различни варианти за допълване на остаряващите CF-18, докато бъде избран техен заместник. Миналата седмица канадското МО обяви, че са оглеждани австралийските F/A-18A/B, които ще започнат да бъде изваждани от въоръжение през 2018 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Появиха се подробности за използването на МиГ-29СМТ в Сирия
Следваща публикация
Катастрофата в Невада вероятно е със съветски боен самолет
24 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Чехия ще преговаря за F-35

Чешката република е поредната европейска страна, която заяви сериозно намерение да придобие изтребители от пето…

Пентагонът има проблем с цената на поддръжката на F-35

Цената на поддръжката на F-35 заплашват да се превърнат в непосилни за САЩ и това е най-голямото предизвикателство. Това е заявила Елън Лорд, новият ръководител на отдела на Пентагона за придобиване и поддръжка, цитирана от Defense News.

Boeing разглежда вариант да модернизира модела 767

Boeing разглежда вариант да постави нови двигатели на своя широкофюзелажен модел 767 и да го предлага, както за карго, така и за пътнически полети след средата на следващото десетилетие. Това съобщава FlightGlobal, позовавайки се на собствени източници.

Меню