Пентагонът тежко критикува Lockheed Martin за програмата F-35

39 прочитания

Шефът на общия програмен офис за F-35 в Пентагона, вицеадмирал Мат Уинтър, подложи производителя на изтребителя Lockheed Martin на тежка критика по отношение действията на компанията в последните месеци и обобщи, че не е доволен от видяното.

Вицеадмирал Уинтър е заявил, че има още много какво да се желае от цената на изтребителя, която в последно време намалявала, но не достатъчно бързо. Според него все още не може да се достигне цена от $80 – 85 млн. на самолет (в нея не влиза двигателят), въпреки усилията и обещанията на Lockheed.

Уинтър е заявил, че започва сериозен преглед на методите на производство в Lockheed Martin и нейните подизпълнители, за да се идентифицират начини за намаляване на цените на производство и цялостна оптимизация на процесите, които според него не били достатъчно прозрачни. Вицеадмиралът е заявил, че има и забележки относно качеството на сглобяване на самолета.

Вицеадмиралът заяви още, че не е доволен от преговорите с Lockheed Martin по условията за покупка на 130 броя F-35 от Лот 11. Пентагонът и компанията производител водели непрекъснати разговори, но според ръководителят на програмния офис, нямало достатъчно усилия от страна на Lockheed, което той отдавал на желание да се изкопчат по-добри условия за тях.

Шефът на програмния офис е заявил още, че ако цената за експлоатацията на F-35 се запази такава, каквато е в момента за наличните около 280 самолета, то Пентагонът няма да може да експлоатира планираните към 2021 г. около 800 изтребителя от този тип.

В опит за минимизация на разходите по поддръжка на самолета, Пентагонът е решил да вземе част от дейностите по поддръжката, които в момента се изпълняват от частни компании. Надеждата е, че военните ще могат да изградят по-добра логистична система, която да помогне за по-бързите ремонти на наличните F-35. Липсата на резервни части и бавните ремонти са една от основните причини, процентът на изправни F-35 в момента да е около 50%.

Вицеадмиралът обаче завърша с позитивен тон, като обяснява, че от тестовата програма на софтуера Block 3F са останали около 20 точки за достигане, което ще позволи самолетите да се използват в пълните им способности.

Свързани теми

Предишна публикация
E190-E2 получи типов сертификат
Следваща публикация
Франция ще купи три нови самолета за РЕБ
39 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus очаква нови германски поръчки за Eurofighter

Airbus Defense and Space очаква в скоро време допълнителни поръчки от Германия за Eurofighter и разчита на повече инвестиции в европейските отбранителни компании. Това заявява изпълнителният директор на компанията Дирк Хоке в интервю за германския вестник Handelsblatt.

Меню