Пентагонът тежко критикува Lockheed Martin за програмата F-35

40 прочитания

Шефът на общия програмен офис за F-35 в Пентагона, вицеадмирал Мат Уинтър, подложи производителя на изтребителя Lockheed Martin на тежка критика по отношение действията на компанията в последните месеци и обобщи, че не е доволен от видяното.

Вицеадмирал Уинтър е заявил, че има още много какво да се желае от цената на изтребителя, която в последно време намалявала, но не достатъчно бързо. Според него все още не може да се достигне цена от $80 – 85 млн. на самолет (в нея не влиза двигателят), въпреки усилията и обещанията на Lockheed.

Уинтър е заявил, че започва сериозен преглед на методите на производство в Lockheed Martin и нейните подизпълнители, за да се идентифицират начини за намаляване на цените на производство и цялостна оптимизация на процесите, които според него не били достатъчно прозрачни. Вицеадмиралът е заявил, че има и забележки относно качеството на сглобяване на самолета.

Вицеадмиралът заяви още, че не е доволен от преговорите с Lockheed Martin по условията за покупка на 130 броя F-35 от Лот 11. Пентагонът и компанията производител водели непрекъснати разговори, но според ръководителят на програмния офис, нямало достатъчно усилия от страна на Lockheed, което той отдавал на желание да се изкопчат по-добри условия за тях.

Шефът на програмния офис е заявил още, че ако цената за експлоатацията на F-35 се запази такава, каквато е в момента за наличните около 280 самолета, то Пентагонът няма да може да експлоатира планираните към 2021 г. около 800 изтребителя от този тип.

В опит за минимизация на разходите по поддръжка на самолета, Пентагонът е решил да вземе част от дейностите по поддръжката, които в момента се изпълняват от частни компании. Надеждата е, че военните ще могат да изградят по-добра логистична система, която да помогне за по-бързите ремонти на наличните F-35. Липсата на резервни части и бавните ремонти са една от основните причини, процентът на изправни F-35 в момента да е около 50%.

Вицеадмиралът обаче завърша с позитивен тон, като обяснява, че от тестовата програма на софтуера Block 3F са останали около 20 точки за достигане, което ще позволи самолетите да се използват в пълните им способности.

Свързани теми

Предишна публикация
E190-E2 получи типов сертификат
Следваща публикация
Франция ще купи три нови самолета за РЕБ
40 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Румъния търси още 36 броя F-16

Румъния смята да придобие още 36 броя изтребители F-16. Това съобщи румънския военен министър Адриан…

Появиха се подробности за използването на МиГ-29СМТ в Сирия

На 13 септември стана ясно, че Русия е прехвърлила многоцелеви изтребители МиГ-29СМТ в сирийската си авиобаза Хмеймим. Руският вестник „КоммерсантЪ” изнася допълнителна информация за използването на машината там.

Саудитска арабия ще купи още 48 броя Eurofighter Typhoon

Саудитска арабия подписа меморандум за намерение (MOI) за покупката на още 48 многоцелеви изтребители Eurofighter Typhoon. Документът бе подписан днес, 9 март 2018 г., по време на визитата във Великобритания на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман ал Сауди.

Министър Каракачанов смята, че бързите сделки раждат комисионни

„Няма нужда да се прави нещо прибързано. Има една поговорка българска – бързата кучка, слепи ги ражда, а бързите сделки комисионни раждат”, това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 5 октомври 2017 г., в сутрешния блок на bTV.

Румънският парламент разреши покупката на още пет F-16, мисли се и за F-35

Румънският парламент даде разрешение за покупката на още пет употребявани изтребителя F-16 от Португалия. В същото време, военният министър на страната Габриел Леш заяви, че се мисли и за покупката на F-35, но след около 10 години.

Меню