Появиха се подробности за използването на МиГ-29СМТ в Сирия

81 прочитания

На 13 септември стана ясно, че Русия е прехвърлила многоцелеви изтребители МиГ-29СМТ в сирийската си авиобаза Хмеймим. Руският вестник „КоммерсантЪ” изнася допълнителна информация за използването на машината там.

Според вестника в Сирия са изпратени четири МиГ-29СМТ (Изделие 9-19Р). Всички те са от партидата договорена през 2014 г. и доставена 2015 – 2016 г. Всички те са от състава на 116-ти център за бойна подготовка базиран в Астрахан-Приволжский.

Целите на изпращането на типа в Сирия са няколко. Първата е максимален брой от пилотите, които летят на МиГ-29СМТ да преминат през реални бойни действия. Тази задача не е новост. По-рано през годината руския военен министър Сергей Шойгу заяви, че над ¾ от бойните летци от руските ВКС са преминали през Сирия и са участвали в реални бойни действия.

Думите на министър Шойгу трябва да се прецизират, че вероятно става въпрос за ¾ от пилотите, които летят на типове използвани активно в близкоизточната страна – Су-24, Су-25, Су-30, Су-35 и вероятно бойните вертолети.

Втората задача е натрупване на бойно използване на типа в реални условия. Поради спецификата на военните действия там, МиГ-29СМТ ще бъде задействан основно по наземни цели. Типът вече е нанесъл удари по цели на Ислямска държава на управляема авиобомба ОФАБ-500Кр, планира се и използването на лазерно насочваната ракета Х-29Л.

Ако се съди по разпространената снимка от руското МО, МиГ-29СМТ се използва и с неуправляеми бомби ФАБ-500.

Третата основна причина е своеобразна реклама на възможностите на изтребителя, след реалното му бойно използване и засилването на експортния му потенциал.

Свързани теми

Предишна публикация
Казахстан купува още 12 броя Су-30СМ
Следваща публикация
Държавният департамент на САЩ разреши експорта на Super Hornet за Канада
81 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Роствертол – поглед на живо

„Роствертол” – най-големият производител на вертолети в Русия се радваше на добри години през последното десетилетие. Това стана възможно благодарение на големите поръчки на руското руското военно министерство и силните продажби в чужбина.

Бахрейн купува F-16V и модернизира наличните си F-16C/D до същия стандарт

Държавният департамент на САЩ даде разрешение за експорт на 19 изтребители F-16V и модернизация на 20 от сега наличните F-16C/D до същия стандарт. Това става ясно от съобщение до Конгреса на САЩ от Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността (DSCA).

Канада обяви плановете си за подмяна на изтребителната си авиация

Канадското правителство обяви, че тръгва към нов отворен и открит процес по избор на нов многоцелев изтребител и в същото време ще купи употребявани изтребители F/A-18 от Австралия, които ще усилят остаряващия флот от CF-18.

Мароко инвестира в още F-16 и модернизация на старите

Мароко планира да инвестира близо $5 млрд. в придобиването на нови F-16 и модернизация на старите си машини от този тип. Това се чете в уведомление на агенцията за военно-техническо сътрудничество (DSCA) на Пентагона до Конгреса на САЩ.

Меню