Появиха се подробности за използването на МиГ-29СМТ в Сирия

80 прочитания

На 13 септември стана ясно, че Русия е прехвърлила многоцелеви изтребители МиГ-29СМТ в сирийската си авиобаза Хмеймим. Руският вестник „КоммерсантЪ” изнася допълнителна информация за използването на машината там.

Според вестника в Сирия са изпратени четири МиГ-29СМТ (Изделие 9-19Р). Всички те са от партидата договорена през 2014 г. и доставена 2015 – 2016 г. Всички те са от състава на 116-ти център за бойна подготовка базиран в Астрахан-Приволжский.

Целите на изпращането на типа в Сирия са няколко. Първата е максимален брой от пилотите, които летят на МиГ-29СМТ да преминат през реални бойни действия. Тази задача не е новост. По-рано през годината руския военен министър Сергей Шойгу заяви, че над ¾ от бойните летци от руските ВКС са преминали през Сирия и са участвали в реални бойни действия.

Думите на министър Шойгу трябва да се прецизират, че вероятно става въпрос за ¾ от пилотите, които летят на типове използвани активно в близкоизточната страна – Су-24, Су-25, Су-30, Су-35 и вероятно бойните вертолети.

Втората задача е натрупване на бойно използване на типа в реални условия. Поради спецификата на военните действия там, МиГ-29СМТ ще бъде задействан основно по наземни цели. Типът вече е нанесъл удари по цели на Ислямска държава на управляема авиобомба ОФАБ-500Кр, планира се и използването на лазерно насочваната ракета Х-29Л.

Ако се съди по разпространената снимка от руското МО, МиГ-29СМТ се използва и с неуправляеми бомби ФАБ-500.

Третата основна причина е своеобразна реклама на възможностите на изтребителя, след реалното му бойно използване и засилването на експортния му потенциал.

Свързани теми

Предишна публикация
Казахстан купува още 12 броя Су-30СМ
Следваща публикация
Държавният департамент на САЩ разреши експорта на Super Hornet за Канада
80 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катар получи първия F-15QA

На церемония провела се на 25 август 2021 г. Катар получи официално своя първи многоцелев…

Президентът Радев ще лети на Rafale

Президентът Румен Радев ще направи полет на многоцелев изтребител Dassault Rafale в рамките на скорошното си държавно посещение във Франция. Това научи АЕРО от собствени източници.

Су-57 е тествал нова крилата ракета в Сирия

Един от прототипите на изтребителя от следващи поколение Су-57 е направил тестов пуск на нова крилата ракета. Това е съобщил руският министър на отбраната Сергей Шойгу вчера, 25 май 2018 г.

Русия все още преговаря с ОАЕ за различни изтребителни програми

Русия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) продължават с преговорите за покупката на тежките изтребители Су-35, както и за създаването на нов лек изтребител от следващо поколение. Това съобщава РИА Новости, цитирайки Дмитрий Шугаев, директор на Федералната служба по военно-техническо сътрудничество.

Меню