Смесени сигнали от поредното заседание на „Комисията „Gripen”

3 прочитания

Смесени сигнали дойдоха от „Комисията „Gripen” след поредното ѝ заседание, което се състоя днес, 14 септември 2017 г. Прехвърчаха обвинения за неправомерно изключване на F-16 от състезанието, наличието на секретни оферти за нови изтребители и пълна неяснота за това, какво следва в процеса за избор на нов изтребител.

На днешното заседание бяха изслушани бившият служебен военен министър Велизар Шаламанов и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. По предварителна програмата трябваше да бъде изслушан и министъра на отбраната в служебния кабинет „Герджиков” Стефан Янев, но той отсъстваше поради предварителен ангажимент.

От изслушването на генерал Стойков стана ясно, че е имало проблеми в оценяването на офертите, тъй като страните не са давали пълна информация. Били са изпращани допълнителни запитвания, на които САЩ и Португалия не са отговорили първоначално, а след това са дали отговор, който е оценен като недостатъчен. Председателят на комисията Емил Христов (ГЕРБ) обаче заяви, че отговор (поне на част от въпросите) все пак е бил получен.

Христов изнесе и информацията, че през февруари 2017 г. е била получена четвърта оферта за новопроизведени изтребители, които са влизали в бюджета от 1,5 млрд. лева. Тя обаче не е била разгледана. Командирът на ВВС заяви, че действително има такава оферта, но тя не включва въоръжение, обучение, логистика и други съпътстващи стоки и услуги и ако то се включи, офертата надхвърля с много нашите възможности. Детайли по офертата, като например от коя страна идва тя и за какъв тип е, не бяха дадени, тъй като офертата е класифицирана информация.

Вероятно се касае за новопроизведени F-16C/D, чийто цена само за изтребителя, би била в рамките на бюджета. В същото време България иска за 1,5 млрд. лева да купи осем изтребителя, наземно оборудване, тренажор, обучение, логистика за три години и оръжеен пакет „въздух-въздух” и „въздух-земя”.

„Стана ясно, че е променено решението на Народното събрание. В проекта, който е гласувал парламентът, има задължителни изисквания, които са в таблица 3. Задължителните изисквания никой не може да ги промени, освен с ново решение на Народното събрание. Към задължителните изисквания е добавено ново – схема за плащане. Схемата за плащане е на страница 27 от проекта и тя е означена като примерна т.е. тя не е условието, което ще може да дисквалифицира един от участниците”, обясни след заседанието Христов.

Думите на председателя на комисията не кореспондират точно с написаното в инвестиционния проект, който бе приет от 43-тото Народно събрание през юни 2016 г.

В подточка 5.2 „Начин на плащане” от въпросния документ е записано следното:

„След проведеното съгласуване се предвижда плащането да се осъществи като комбинация от авансово плащане и плащане след доставка (самолети, оборудване, въоръжение и т.н), за период от 6 години с примерно разпределение на плащанията, както следва: първа година (2016 г.) – 10 млн. лева; втора, трета и четвърта година – приблизително по 200 млн. лева на година; пета и шеста година – приблизително по 450 млн. лева на година”

Също така в цитираната таблица 3 от инвестиционния проект присъства и точка 7, която гласи „Съответствие на финансовата рамка за реализиране на проекта”. Въпросната рамка е разгърната в точка 5 „Финансово-икономически параметри” на документа, където присъства и вече цитираната подточка 5.2.

Така, при внимателен преглед на документа, който е одобрен от Народното събрание миналата година, твърдението на Христов не е издържано.

Емил Христов е заявил, че не би трябвало проекта да се рестартира, тъй като по него в последните пет години е свършена огромна работа и качествена работа, което било и оценката на експертите. Според Христов, обаче изпращането на нови искания за оферта (RFP) не може да се тълкува, като рестартиране на процеса.

„Рано е все още да коментираме какво бихме предложили на Министерството на отбраната, но във всички случаи ще предложим нещо, което ще му даде възможност да има равнопоставеност на всички доставчици“, заявява още Христов.

Председателят на комисията е заявил още, че на 20 септември комисията ще се събере за да обсъди своя окончателен доклад, който да бъде представен на Парламента до 28 септември. От това излиза, че комисията няма да изслушва повече участници в процесите по избор на нов изтребител.

За сега най-вероятен изглежда варианта в който Народното събрание ще препоръча пускане на нови запитвания за оферта (RFP) или директно преговори с тримата участници (F-16, Eurofighter и Gripen).

Свързани теми

Предишна публикация
Какво обсъждаше „Комисията „Gripen” на четвъртото си заседание
Следваща публикация
Димитър Стоянов: Комисията „Gripen” следва да чуе още много неща, но явно не желае
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Покупката на изтребители е фарс

През юли Словакия избра да купи 14 броя F-16 Block 70/72 на стойност от малко под €1,6 млрд. Ситуацията там придоби неочакван обрат, когато на 30 ноември 2018 г. словашкото МО съобщи, че е подписало договори за покупката, а по-късно същия ден министър-председателя на страната заяви, че тези договори са невалидни, защото не те не са били съгласувани. Индикациите, че вътре в коалиционното словашко правителство има много противоречия, включително и за покупката на изтребители, са много.

За „Комисията Gripen” и нейния доклад

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството, бивш началник-щабна ВВС и бивш ръководител на проекта за нови изтребител публикува в профила си в социалната мрежа Facebook Анализ на Доклада на Временната комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет за фактите и обстоятелствата относно проведената процедура (т.нар. „Комисия Gripen”) и направените изводи от нея.

Антон Тодоров пренесе атаките за Gripen срещу президентската администрация

Емблематичният депутат от ГЕРБ Антон Тодоров пренесе атаките си по новите изтребители за ВВС от президента Радев към членове на неговата администрация. Днес, 27 септември 2017 г., депутатът обвини началника на кабинета на президента Иво Христов, че е чел класифицирани документи във връзка с предложение за продажба на нови F-16 от страна на Lockheed Martin.

Меню