Димитър Стоянов: Комисията „Gripen” следва да чуе още много неща, но явно не желае

7 прочитания

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството и бивш началник на щаба на ВВС, коментира в профила си в социалната мрежа Facebook изказванията от последните дни свързани с процеса на избор на нов изтребител. Стоянов бе и ръководител на проекта до напускането си на въоръжените сили през януари 2017 г.
С негово разрешение публикуваме мнението му с минимални редакторски намеси.

Мили приятели, и днес се изписа много за избора на новия самолет, наговориха се много неистини, споменаваха се външни експерти, мнения, говориха за манипулиран избор, за промяна в задължителните основни изисквания и т.н.

Нека да направим една ретроспекция на поканените от комисията: министрите Аню Ангелов, Ангел Найденов, Николай Ненчев, г-н Тагарев, заместник-министъра Иван Иванов, г-н Шаламанов, един външен експерт проф. Венелин Георгиев и генерал Цанко Стойков. Моля уважаемата комисия, която трябваше да разследва избора на нов самолет през периода юни 2016 до 1 май 2017 г., да спомене един експерт, когото изслушаха и е свързан с работата по създаването на методики, критерии, RFP (това някои така и не го разбраха какво е) и т.н. Единствено генерал Стойков, който се включи в процеса след 15 септември 2016 г. т.е. след създаването на документите, след интересния Съвет по отбрана от 22 август 2016 г. (не, не съм споменал за опит за манипулиране на работата на комисията) и т.н.!

Не са чули нито един човек от работните екипи – какви са им били доводите, защо са постъпили така, каква е причината и ред друг неща, които уважаемата обективна комисия би следвало да вземе под внимание.

Или е достатъчно да чуеш нещо от някой, да не го разбереш, но да го разкажеш пред пресата. Манипулативно? Едва ли, това са нашите народни представители, тези за които гласувахме – те са обективни!

За експерта проф. Георгиев – ако има чест и достойнство ще излезе и опровергае казаното от многоуважаемите депутати г-н Христов и г-н Гаджев. Бил е офицер, от моята специалност („Експлоатация и ремонт на летателните апарати“ – бел.ред.). Не се иска много г-н Георгиев, малко чест и малко достойнство.

Господа депутатите цитират г-н професора, но не са обърнали внимание на една малка подробност: работил е само с явни документи, а част от документацията с интересни факти (естествено не в полза на тезата развита от г-н Георгиев) са класифицирани. Как уважаемите депутати се осланят само на едно мнение (никой не коментира професионалните качества на Георгиев), формирано след работа само по една част от документацията?

В изнесения доклад пред уважаемата комисия се прави внушението, че ако схемата за плащане не е задължително условие, то победител в конкурса би бил F-16 MLU. Как г-н Георгиев е стигнал до този извод при условие, че не е имал допуск до работа с RFP, с получената информация и т.н. или просто г-н Гаджев, честен български депутат е предоставил информацията по свой начин?

Надявам се на чест и достойнство от тяхна страна, или от г-н професора или от г-н Гаджев, да излязат пред медиите и да опровергаят тази информация.

Иначе как се казва на това, господа депутати?

Господа депутати с тази документация работих над осем месеца (а моите колеги много повече, шапка им свалям, но скоро ще ги загубите и тях), няма как това да мине ей така. А дали схемата е задължителна, ми ще помоля депутатите пак да прочетат документите. Може би изпускат нещо?

А между другото само да добавя – методиката с това „задължително“, но забележете не основно изискване, мина на одобрение през Института по отбрана, П2 борд, Съвет по отбрана и т.н.

Освен това методиките според г-н Георгиев са три – 2012, 2013, 2016. Интересно защо не ги цитира с номерата, аз ли нещо броя трудно до три или… Ако има методики от 2012 и 2013 г. защо не са цитирани в Проекта за инвестиционен разход (комай там е цитирана една)?

Има и някои други грешчици в интерпретациите на г-н Георгиев, но те са надявам се случайни, а не системни.

Много неща има още за коментар, много неща следва да чуе комисията, но явно не желаят. Питаха как от 800 млн. са станали 1.5 млрд. лв., не получиха отговор, но замлъкнаха. Защо? И този отговор е ясен, но ще трябва да отговарят депутат и представител на КЗК.

Интересна е ситуацията с една кореспонденция … Какво ли е пък LOR, LOR for P&A, LOA…

Едно е сигурно, други ще чистят имената си, не колегите с които работих и съм им благодарен за всичко. Няма от какво да се срамуваме, други би следвало да се срамуват!

Свързани теми

Предишна публикация
Проведе се курс по оцеляване в морска среда за военните ни пилоти
Следваща публикация
Смесени сигнали от поредното заседание на „Комисията „Gripen”
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ГЕРБ, ДПС и ВМРО отхвърлиха ветото върху F-16

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, ВМРО и двама независими бе отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху ратификацията на договорите за покупка на осем F-16. Това стана днес, 26 юли 2019 г.

Внасят проекта за нов изтребител в МС на 9 май

Инвестиционният проект за придобиване на нов боен самолет ще бъде внесен за гласуване в Министерски съвет на 9 май 2018 г. Това заявиха премиера Бойко Борисов и военният министър и вицепремиер Красимир Каракачанов днес, 27 април 2018 г.

Военният министър отхвърли възможността за увеличаване на бюджета за нов изтребител

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ако трябва да се вложат повече от 1,5 млрд. лева в проекта за нов изтребител, това значи, че ще трябва да се рестартира проекта. Това заяви той днес, 23 ноември 2018 г., пред журналисти в Народното събрание.

Авиокаст: Епизод 13

Трябваше ли да станем свидетели на поредната, напълно неоправдана, медийна истерия около аварирал пътнически самолет,…

Министър Каракачанов иска да разширява на преговорите за нов изтребител с F/A-18

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов лансира идеята за разширяване на кръга на потенциалните кандидати за придобиването на нов боен самолет за ВВС, като спомена и американския многоцелев изтребител F/A-18. Военният министър направи изказванията си в интервю броя на „Труд” от днес, 8 ноември 2017 г.

Меню