Каракачанов ще „изпили” цената на F-16 без да пипа въоръжение и оборудване

1K прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ще „изпили” цената на F-16, но без да се пипа въоръжението и оборудването на самолета. Това каза той днес, 31 май 2019 г., пред репортери в Русе.

„Продължаваме преговорите за самолетите, но има какво да изпиляваме в условията и цените”, каза военният министър в отговор на въпрос, какво се случва с преговорите за придобиването на осем F-16 от САЩ.

Каракачанов бе попитан и дали това „изпиляване” няма да става за сметка на способностите на изтребителите, на което той отговори следното:

„Такова нещо няма. Ние сме съобразили нашите финансови възможности, заявили сме ги, когато избрахме САЩ за партньор и имахме уверението на Белия дом и на други фактори в американската администрация, че те ще се съобразят с нашите финансови възможности. Това е въпрос на преговори, които продължават, докато намерим пресечната точка, която да задоволи интересите и на двете страни. В никакъв случай това няма да е за сметка нито на въоръжението на самолета, нито на неговото оборудване.”

Каракачанов прави поредното изказване в подобен смисъл, но както и преди, той не дава фактология, включително какви са финансовите възможности на България и как ще се намаляват цени, без да се реже от програмата. Не се дава и официална информация за това с какво оборудване ще са българските F-16, което прави лесно замитането на всякакво орязване на първоначалните български желания.

Народното събрание бе дало таван на разходите от 1,5 млрд. лева без ДДС, но след това фактически отмени собственото си решение. Министър Каракачанов вече на няколко пъти каза, че се надява изтребителите F-16 да се купят в рамките на първоначалния бюджет, въпреки че е публична тайна, че американската оферта надхвърля със стотици милиони тавана поставен от Парламента.

Припомняме, че Каракачанов направи няколко остри изказвания по темата за придобиването на F-16 в дните преди изборите, като каза, че част от цените са неоправдано високи и дори намекна за прекратяване на преговорите. Сега, след изборите, той е доста по-обран в изказа си.

Каракачанов бе в Русе, къде наблюдава съвместна тренировка между ВМС и „Гранична полиция” по освобождаване на завзет от терористи круизен кораб. В тренировката взе участие вертолет AS 565 Panther на ВМС.

Свързани теми

Предишна публикация
Конгресът бе уведомен за потенциална сделка за осем F-16 за България за приблизително 2,925 млрд. лева
Следваща публикация
Нова катастрофа в леката авиация
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Остри дебати в Парламента около доклада на „Комисията „Gripen”

В жалък политически цирк се превърнаха дебатите в Народното събрание около доклада на Временната парламентарна комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов боен самолет, които се проведоха днес, 5 октомври 2017 г.

Експлоатацията на F-35 е изправена пред множество технически проблеми

Експлоатацията на F-35 е изправена пред множество сериозни технически проблеми, значителна част от които са все още неразрешени. Това съобщи вчера, 12 юни 2019 г., американският отбранителен сайт Defense Newsв серия от публикации.

Президентът Радев с множество въпроси по сделката за F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев постави множество въпроса пред правителството по сделката за F-16. Той направи това днес, 24 юли 2019 г., по време брифинг за медиите във връзка с ветото на сделката за придобиване на осем изтребителя F-16.

Меню