Константин Попов: Ще ми се процесите около изтребителя да вървят по-бързо

26 прочитания

Председателят на комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов заяви, че му се ще процесите по избор на нов боен самолет да вървят по-бързо. Това заяви той днес, 29 ноември 2018 г. в сутрешния блок по БНТ1.

„МО подхожда доста трезво и разумно, макар и не с необходимата скорост. На мен като пилот ми се иска много по-бързо тези процеси да се случват, но не всичко зависи от нас. Имаме и отсрещна страна”, каза Попов, който е депутат от ГЕРБ.

Попов отбеляза, че въпросът не е само до закупуването на осем изтребителя, а и до сериозни инвестиции в България и сериозни инвестиции в сигурността на България.

„Надявам се до две – три години да имаме първите самолети в България”, отговори Попов на въпроса, кога ще се получат първите изтребители у нас.

Припомняме, че в края на октомври приключи работата на междуведомствената експертна група, която трябваше да оцени постъпилите оферти. В момента се чака работата на т.нар. „политико-военна група”, която трябва да проведе допълнителни разговори и да добие още информация по офертите, както и да разговаря по цените. За сега обаче няма никакви графици за това, кога ще приключат тези процеси, освен желанието догодина да има договор.

„Правителството на г-н Борисов заслужава уважение, защото поставя отбраната като приоритет”, отбеляза Попов, който не пропусна да спомене, че в бюджета за догодина са отделени 1,839 млрд. лева за сектор отбрана и има 100% повече за капиталови разходи

Попов отхвърли медийните публикации, че се отделят 200 млн. лева за поддръжка на МиГ-29 и Су-25.

„Реално правителството отпуска 128 млн. лева. Има доста спорове дали трябва да се инвестира в руската техника или трябва да се инвестира в закупуване на нова техника, но МО е предложило на правителството да се ремонтират сега съществуващите самолети за да може да има някакви способности до придобиването на нов тип боен самолет”, обясни той.

Константин Попов отбеляза, че Су-25 и МиГ-29 са едни доказани самолети, но на техните способности не може да се разчита за далечното бъдеще.

„Бъдещето на българските ВВС не е МиГ-29, но в момента не можем без него”, смята председателят на комисията по отбрана.

Попов коментира и темата със заплахите от стачни действия в „Авионамс” и желанието на завода да участва в процесите по ремонт на Су-25.

„Трябва да се използват всички способности на българската военна индустрия, но е и очевидно, че българската военна индустрия трябва да положи сериозни усилия за да може да участва в такива процеси. Да, „Авионамс” е държавно предприятие, но ако това предприятие имаше такива амбиции, то много своевременно трябваше да заложи на тяхното развитие, ако искаше да участва. Аз виждам тяхното желание и се надявам да инвестират в тези способности”, заяви Попов.

Свързани теми

Предишна публикация
Премиерът се гневи, че „те” нито нови самолети са купували, нито старите са ги ремонтирали.
Следваща публикация
Правителството отпусна близо 130 млн. за поддръжката на Су-25 и МиГ-29
26 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Съмнява ли се някой, че ще купим F-16

След месеци в които различни фактори от ГЕРБ пряко или косвено се изказваха в полза на покупката на F-16, най-накрая миналият петък, 14 декември 2018 г., и премиера Бойко Борисов изплю камъчето. Той заяви в прав текст, че според него F-16 е най-добър, с което фактически предреши и изхода от изтребителния конкурс.

C-27J изпълни донорска задача

В изпълнение на заповеди на началника на отбраната генерал Андрей Боцев и командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков днес, 7 август 2018 г., сутринта самолет C-27J Spartan е изпълнил донорска задача. Това съобщават от ВВС.

Цветанов отново атакува президента за новия изтребител

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов яростно нападна президента Румен Радев и фактически го обвини, че нарочно е променял изисквания за да облагодетелства избора на Gripen. Това той направи в интервю за Нова телевизия днес, 23 септември 2017 г.

Меню