Офертите за новия изтребител са оценени, но резултатите няма да се обявяват

15 прочитания

Офертите за нов боен самолет за българските ВВС са били оценени, но резултатите от работата на междуведомствената експертна комисия няма да се съобщават. В същото време е била назначена и политико-военната група, която ще довърши процеса. Информацията бе потвърдена за АЕРО от МО.

Междуведомствената комисия, начело на която стоеше командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков е приключила работата си вчера, 30 октомври 2018 г. Първоначално срокът за това бе 19 октомври, но той бе удължен със седем работни дни.

Комисията трябваше да оцени офертите и да ги подреди по азбучен ред, като отделно да се разпишат тези оферти, които не са оценени, тъй като не отговарят на изискванията ни. За разлика от предходната процедура, този път експертната комисия няма да класира офертите.

От МО заявиха, че резултатите от работата на междуведомствената комисия няма да бъдат обявявани.

На 1 октомври 2018 г. бяха получени оферти за новопроизведени F-16V, Gripen C/D и F/A-18 Super Hornet, както и предложение за употребявани Eurofighter. Офертата за Super Hornet, обаче е проформа, а премиерът и министърът на отбраната вече заявиха, че предпочитат нови изтребители, което значи, че изборът най-вероятно ще е между нови F-16 и Gripen.

Междувременно, на 26 октомври 2018 г., със заповед на премиера Бойко Борисов е била назначена политико-военната група, която ще извърши втория етап на избора на нов изтребител. Нейната основна задача е да преговаря със страните с оценени оферти с цел подобряването им.

За сега е известно много малко за въпросната група. От МО заявиха за АЕРО, че не са запознати със заповедта на премиера, но потвърдиха, че начело на групата ще стои заместник-министър на отбраната, а в нея ще влизат и заместник-министри от министерствата на финансите, икономиката и външните работи. Вероятно в нея ще влизат и офицери от ВВС, но за сега няма надеждна информация за точния ѝ състав.

От МО не знаеха и дали групата е започнала своята работа.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов е най-вероятният човек, който ще стои начело на групата. Той е от квотата на ГЕРБ, а в кабинета „Борисов 2“ също бе заместник-министър на отбраната. До момента той бе начело на политико-военната направляваща група, която съблюдаваше реализацията на проекта. Запрянов също посети САЩ и Швеция, след като бяха изпратени запитванията за даване на оферти. Посещението в Съединените щати предизвика полемики, което наложи и спешна визита в Швеция.

За сега не е известно по каква методика ще работи въпросната политико-военна група, как тя ще взима решения, как ще оценява подобренията по офертите и с какво точно решение трябва да излезе в края на работата си – класиране или директно посочване на предпочитаната оферта.

От МО заявиха за АЕРО, че в края на работата на политико-военната група ще има предложение за избор на нов самолет, което обаче ще бъде дадено на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Както стана ясно по-рано, той от своя страна трябва да го одобри и да го даде на Министерски съвет за гласуване.

Военният министър каза по-миналата седмица, че очаква изборът на нов изтребител да бъде направен до края на годината. Може да се предположи, че в оставащите седмици ще бъдат проведени преговорите от страна на политико-военната група, но дали изборът ще бъде направен наистина в оставащите два месеца на 2018 г., предстои да видим.

Свързани теми

Предишна публикация
Ремонтът на Су-25 отприщи страсти в Парламента
Следваща публикация
Пловдивският апелативен съд даде перона на летище Пловдив на частна фирма
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Генерал Боцев: Желанието ми е до края на годината да имаме договор за нов изтребител

Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев изрази желанието си до края на годината да има сключен договор за доставка на нов изтребител за ВВС. Това той каза днес, 26 април 2018 г., в авиобаза Граф Игнатиево, по време на посещението на Военния комитет на ЕС.

Заместник-министър Величков: До две седмици в МС влиза инвестиционния проект за нов изтребител

„Няма да издам голяма тайна ако кажа, че в срок от около две седмици проектите за инвестиционен разход за новия боен самолет и бойната машина на пехотата ще бъдат внесени в Министерски съвет”, това заяви заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков в ефира на „Канал 3” вчера, 15 януари 2018 г.

Gripen C/D ще се развива поне до 2050 г.

Saab има намерение да развива Gripen C/D поне до 2050 г., като е уверена в способностите на този изтребител, особено в конфигурацията, която се предлага на България – MS 20 с радар PS-05/A Mk. 4. Това разказва Матс Торбьорнсон, тест пилот в Saab и продуктов мениджър за Gripen, с който разговаряхме за способностите на изтребителя и неговата перспектива в близките години.

България ще участва в многонационална програма за подготовка на летци за специални операции

Меморандум за разбирателство между министерствата на отбраната на България, Словения, Унгария и Хърватска за създаването на Многонационална програма за подготовка на авиацията за специални операции беше подписан днес, 4 октомври 2018 г., в Брюксел.

Премиерът Борисов с нова порция откровения около изтребителите

Премиерът Бойко Борисов даде днес, 4 октомври 2017 г., пресконференция, чиято основна тема бе конфликта му с президента Радев. Очаквано, част от изказванията му бяха свързани с проекта за придобиване на нов изтребител, като той отново даде разнопосочни сигнали по темата.

Меню