Ресорните комисии в Народното събрание подкрепиха договорите за F-16

580 прочитания

Двете ресорни комисии в Народното събрание, тази по отбрана и тази по финанси, очаквано подкрепиха ратификацията на договорите за покупка на изтребителите F-16C/D Block 70. Това стана днес, 17 юли 2019 г.

В двете комисии решението мина с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ВМРО и НФСБ, а БСП, Воля и „Атака“ гласуваха против.

В Комисията по отбрана се разгоряха близо двучасови дебати, на които присъстваха министрите на отбраната и на икономиката Красимир Каракачанов и Емил Караниколов, заместник-министрите на външните работи и на финансите Емилия Кралева и Росица Велкова, а така също и заместникът на Каракачанов – Атанас Запрянов, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.

В рамките на дискусиите министър Каракачанов заяви, че орязването на пакета по сделката било незначително и реално се режели само неща, които ВВС били поискали допълнително, но се оказало, че те струват доста пари. Това отказано оборудване щяло да се купи с другите осем броя F-16. Военният министър каза, че има „абсолютни“ и „непочтени“ спекулации по отношение на орязването на способностите на самолетите.

Командирът на ВВС също каза, че купените самолети имали абсолютно запазени способности.

Заместник-министър Запрянов пък каза, че за сделката трябвало да се бърза, защото и други страни искали да купят Block 70, като изчисли, че до края на годината поръчките щели да са над 150, а догодина вече 300.

Каракачанов обаче призна, че ще има допълнителни разходи за инфраструктура и за транспорт на оборудването до България, като точните им измерения не бяха посочени. Стана ясно и че ако България не изготви инфраструктурата навреме, САЩ имат възможност да прекратят договора.

В крайна сметка, договорите бяха подкрепени от 13 депутата, а против гласуваха осем.

Очаква се в петък договорите да бъдат гласувани в пленарна зала. Гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО ще са напълно достатъчни за това договорите да бъдат ратифицирани.

Свързани теми

Предишна публикация
Премиерът Борисов: Аз настоях да платим веднага F-16
Следваща публикация
Консорциумът „Соф Кънект“ изненадващо взе концесията на летище София
580 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

БСП няма да подкрепи покупката на F-16 при сегашните условия

БСП няма да подкрепи решението на правителството за започване на преговори за покупка на F-16, тъй като то противоречи на решението на Народното събрание от юни 2018 г. Това заявиха от партията днес, 8 януари 2019 г.

Премиерът отново демонстрира ентусиазъм за бърза покупка на изтребители

Премиерът Бойко Борисов отново демонстрира публично ентусиазъм за бърза покупка на нов боен самолет за ВВС. Това направи той днес, 25 септември 2018 г. пред журналисти в Ню Йорк, където е на Общото събрание на ООН.

Министър Каракачанов се оплака, че има опит за саботаж на поддръжката на МиГ-29

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се оплака, че външни фактори се опитват да саботират сключването на договор за поддръжката на българските изтребители МиГ-29. Това той заяви в предаването „Годината” по Дарик радио днес, 16 декември 2017 г.

Меню