Казахстан купува още 12 броя Су-30СМ

46 прочитания

Русия и Казахстан са стигнали до споразумение за доставка на още 12 многоцелеви изтребителя Су-30СМ. Това е заявил помощникът на руския президент по военно-техническите въпроси Владимир Кожин, цитиран от ТАСС.

„На военното изложение „Армия 2017” бе подписан рамков договор с Казахстан за 12 изтребителя Су-30СМ. Конкретните договори ще се реализират поетапно в рамките на три години”, заявява Кожин.

Според Кожин, договорът се осъществява в рамките на договора за военно-техническо сътрудничество, който Русия и Казахстан сключиха през 2013 г.

12-те изтребителя ще бъдат договорени в рамките на три отделни годишни споразумение, всяко за по четири броя Су-30СМ. Всяка партида ще се доставя в рамките на една година.

До момента Казахстан е купил 11 броя Су-30СМ, които бяха купени в рамките на два договора. През 2014 г. бе сключен договор за четири изтребителя, които бяха получени в 604-та авиобаза на казахстанските ВВС през април 2015 г.

Следващият договор е от края на 2015 г. и е за седем изтребителя. Първите два от тях са получени през декември 2016 г. Очаква се още два до края на тази година, а останалите три да бъдат предадени през 2018 г.

МО на Казахстан обяви намеренията си да купи общо 36 изтребителя Су-30СМ до 2020 г. До сега са договорени общо 23.

Свързани теми

Предишна публикация
Wizz Air пусна опция за запазване на билет без име на пасажера
Следваща публикация
Появиха се подробности за използването на МиГ-29СМТ в Сирия
46 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция ще купува Rafale?

Гърция води сериозни разговори за покупката на многоцелеви изтребители Dassault Rafale. Това съобщават редица гръцки…

Русия все още преговаря с ОАЕ за различни изтребителни програми

Русия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) продължават с преговорите за покупката на тежките изтребители Су-35, както и за създаването на нов лек изтребител от следващо поколение. Това съобщава РИА Новости, цитирайки Дмитрий Шугаев, директор на Федералната служба по военно-техническо сътрудничество.

Меню