Израел призна, че е използвал F-35I в реален бой

77 прочитания

Израел призна, че е използвала своите изтребители от следващо поколение F-35I Adir в реални боеве. Това стана днес, 22 май 2018 г., а признанието е на командирът на израелските ВВС.

Генерал-майор Амикам Норкин е заявил, че F-35I е бил използван в два удара на два различни фронта, а изтребителят е летял навсякъде над Близкия изток. Това признание е било направено по време на конференция в Израел, в която са взели участия командирите на ВВС на 20 различни страни, по случай 70-годишнината от основаването на израелските ВВС.

Според местни медии, генерал Норкин е показал и снимка на израелски F-35 летящ на ливанската столица Бейрут.

Думите на командирът на израелските ВВС бяха повторени по-късно от акаунта в Twitter на говорителя на израелските въоръжени сили.


Конференцията, на която е говорил командирът на израелските ВВС, се е състояла днес, 22 май 2018 г. Не са били дадени никакви други детайли около въздушните удари, в които е участвал F-35I.

В средата на март 2018 г. в авторитетното издание Flightglobal се появи информация, че F-35I е бил използван в бой, при въздушните удари срещу ирански цели в Сирия, които бяха нанесени на 10 февруари. От думите на командира на израелските ВВС излиза, че самолетът е използван и при друг удар, на друг военен театър.

В момента 140-та ескадрила „Golden Eagle“ експлоатира девет броя F-35I, като се очаква доставката на още шест машини до края на годината. В началото на декември 2017 г. израелските ВВС обявиха, че типът е достигнал първоначално ниво на бойна готовност. F-35I е вариант на F-35A, при който има вложена израелска авионика и е интегрирано израелско въоръжение.

Израел има дълга история в дебютното използване на модерни американски бойни самолети. През 1979 г. израелски F-15A сваля сирийски МиГ-21, което е и първото бойно използване на типа. Историята се повтаря през април 1981 г., когато израелски F-16 сваля сирийски Ми-8, което е също неговото първо бойно използване.

Свързани теми

Предишна публикация
МО се договори с Airbus Helicopters да прекрати арбитражното дело срещу употребяван вертолет
Следваща публикация
Ryanair отчете рекордна печалба, но има песимистични очаквания
77 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нов тежък инцидент с полски МиГ-29

Полски изтребител МиГ-29 се разби малко след излитането си. Пилотът се е катапултирал успешно. Това е третият загубен полски МиГ-29 в рамките на последните 15 месеца. Инцидентът е станал днес, 4 март 2019 г.

Оперативните изпитания на F-35 се отлагат

Оперативните изпитания на F-35, които трябваше да започнат този месец, се отлагат с няколко месеца, поради забавяния от софтуерно естество. Това съобщава Defense News.

Подписването на договора за разработка на FCAS може да се забави

Подписването на договора за разработката на френско-германския боен самолет от следващо поколение FCAS може да се забави, защото двете страни не могат да постигнат съгласие за експортните режими за въоръжението, което ще създадат, както и за това как да изглежда програмата за създаване на нов основен боен танк. Това съобщава германският бизнес вестник Handelsblatt.

Меню