Презокеанска престрелка между президент и премиер по въпроса с изтребителите

12 прочитания

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов влязоха днес, 19 септември 2017 г., в ожесточен спор около въпроса с придобиването на нов боен самолет за ВВС. Президентът в момента е на посещение в САЩ.

„Аз мисля, че вече досадихме на целия български народ с прословутата тема за изтребителите. Мога пак да посъветвам господин Борисов да е наясно, че, разбира се, ресурсите са в него, но и отговорността е в него. Да не дели страната и секторите важните на порции и да ги тегли – на един повече, на друг по-малко, и всеки ден да си мени решенията. Национална сигурност не се гради с ежедневна смяна на позицията. Това е стратегическа сфера за сигурността, за бъдещето на страната и към нея трябва да се отнасяме сериозно. Тук е важно дългосрочното, ясно планиране.
Мога да посъветвам, да помоля министър-председателя наистина да си организира добре всички съветници, които работят за него и своята парламентарна група, да четат. Не може да си прочел един хвърчащ документ, а има още 100 такива, и да излизаш и да казваш най-странни и нелепи твърдения. Нека тези хора четат, нека не го заблуждават с глупави становища”, заяви президентът Радев, който в момента е на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Премиерът отговори следното:

„Прави се така, че да се направи най-добро за армията. Но има пенсионери, има МВР, има заплати на отбраната, има жп работници, има доктори, има учители, има хора в неравностойно положение, има инфраструктурни проекти и какво ли не. Всеки си тегли чергата към него. Аз никого не съм обидил, нас ни нарекоха лобисти. Аз в този живот не съм бил лобист никога. Излиза, че сме лобисти на САЩ, защото само този самолет не е включен, а първите два. Ами не е честно да се говори така. Така че предлагам да не си говорим пред медиите, а като дойде да говорим. Държавническата политика е да намериш баланса между всички желаещи. Сега Боил Банов ми каза 10 милиона, ако не дадеш на артистите и за театрите и той отвита да се хвърля под влака. Може ли така да се говори? По тая логика три милиарда трябва да отидат веднага за самолетите. Няма ли преди тях и други желаещи. Ще ги дадем, ще ги купим, ама ще се пазарим. През това време имаме МиГ-29, до вчера всички говориха, че е най-добрият изтребител. Искаме поне 15 да ги вдигнем във въздуха, сега са 9. Като зададат три милиарда само за изтребителите, още 7 трябва да дадем за корабите и сухопътните войски – 10 милиарда. Хайде да източим държавния резерв, целия, и да ги дадем за въоръжение. И нищо няма да усетите от това. И да ги изправим срещу Русия. Защото, като написахме за Русия, изведнъж всички започнаха, ама враг ли е, приятел ли е. Ами основен противник на НАТО е Русия. И ние с 9 самолета ще се изправим да се бием срещу Русия. Така ли е? И ще дадем 3 милиарда. Аз не разединявам нацията, но искам да дам и на артистите, и на учителите, и на пенсионерите, на всички, за да може да върви държавата в синхрон едно с друго. Ще купим самолети, ще ремонтираме старите, но това няма да стане днес. Като се върнат ще вкараме още самолети, защото има и по-евтини. Има пак нови, но от по-нисък клас. Ще купим, ма ше се пазариме. Нека малко да се успокоят, каквото са се договорили, ще си го направят. Никой не им се бърка, ама малко да се успокоят, много пари са. Ако бяха 300 милиона като са „Спаптан“-ите, ще ги дадем да не става гюрултия. Но тук са над 3 милиарда като за начало, огромни пари“

Очаква се утре т.нар. „Комисия „Gripen” да излезе със становище, за което се предполага, че ще включва предложение за рестартиране на процеса.

Свързани теми

Предишна публикация
„Комисията „Gripen” препоръча фактическия рестарт на изтребителната програма
Следваща публикация
Емил Христов: Има доста смущаващи факти около избора на нов изтребител
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Спорът между Президента и ГЕРБ отново стигна до новия изтребител

Задочните спорове между президента Румен Радев и управляващите от ГЕРБ отново стигна до процеса по покупка на нов боен самолет от миналата година. Този път депутатът Христо Гаджев направи серия от полуизказани обвинения към Радев и служебния кабинет, който президентът назначи в началото на миналата година.

Премиерът Борисов лично ще преговаря за F-16 с Тръмп, но иначе не се бъркал в процеса

Премиерът Бойко Борисов заяви, че лично ще преговаря с президента на САЩ Доналд Тръмп за условията на сделката за F-16, но и в същото време каза, че не се меси в процеса и дори е забранил да му докладват за него. Това каза той днес, 12 април 2019 г. в Дубровник пред репортери.

Словакия избра F-16V

Словашкото правителство обяви, че е избрало F-16V за нов боен самолет за страната. Това бе съобщено днес, 11 юли 2018 г. от министъра на отбраната на страната Петер Гаждош.

Министър Каракачанов: До края на януари ще е готов проектът за новия изтребител

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че до края на януари очаква да е готов проектът за инвестиционен разход за новия изтребител за ВВС. Това каза той днес, 22 декември 2017 г., пред репортери.

Министър Каркачанов начерта опция за покупка на изтребители над бюджета

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов начерта възможен сценарии, в който България купува боен самолет, чиято покупка ще излезе над отпуснатия бюджет от 1,5 млрд. лева без ДДС. Това направи той днес, 17 декември 2018 г. в ефира на „Канал 3”.

Депутатът Емил Христов: Работилите по проекта за изтребителите трябва да замълчат

Хората, които са работили по изтребителния проект е най-добре да замълчат. Така днес, 23 ноември 2017 г., новоизбраният заместник-председател на Народното събрания и бивш председател на „Комисията „Gripen” Емил Христов коментира в ефира на БНР критиките към работата на поверената му комисия.

Меню