„Комисията „Gripen” препоръча фактическия рестарт на изтребителната програма

23 прочитания

Очаквано временната парламентарна комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов боен самолет (т.нар. „Комисия „Gripen”) излезе днес, 20 септември 2017 г., с окончателен доклад за своята дейност и препоръча фактическия рестарт на процедурата за покупка на нов изтребител.

Окончателният доклад, одобрен с 13 гласа „за” и 6 „против”, получи подкрепа на депутатите от ГЕРБ, ДПС, ОП и Воля. Против бяха само представителите на БСП.

Според авторите на доклада, в процеса по избор на нов изтребител за ВВС, е имало редица проблемни моменти, които били свързани със слабости в процедурата на провеждане на избора, неправомерни промени в методиката и слаб политически контрол.

Основен проблемен момент е дисквалифицирането на португало-американската оферта за употребявани F-16 MLU. Според авторите на доклада, това е направено на база на неправомерното задължително условия за предлагане на схема с разсрочено плащане, с което се изменяло решение на Народното събрание, в което нямало такова задължително условие.

Депутатите на БСП репликираха, че такова условия действително присъства в Инвестиционния проект, който бе приет от предишното Народно събрание през юни 2016 г. Те също изтъкнаха и че разсроченото плащане притъства и в държавния бюджет за тази година.

Депутатите от комисията изтъкват и редица други проблемни моменти, най-вече от административен характер, включително по ръководството на процеса и преминаването към система за управление на проектите PRINCE2, което става факт по време на служебния военен министър Велизар Шаламанов.

Депутатите от ГЕРБ отидоха и по-далеч, като атакуваха концепцията за придобиване на многоцелев изтребител, което според тях не било напълно защитено и можело да се говори за придобиването на „лек изтребител” за „ер полисинг”.

Наличието на „къс списък” от три опции (нови Gripen, употребявани Eurofighter и F-16) също бе определено като проблемен момент, защото то било направено при проектен бюджет от около 700 – 800 млн. лева, докато сега България разполагала с 1,5 млрд. Според комисията, този бюджет предполага възможност за търсене и на други новопроизведени опции.

В тази връзка в окончателния доклад изрично се посочва, че през февруари – март е имало предложение за новопроизведени изтребители, което било игнорирано. Предполага се, че предложението е било за новопроизведени F-16, но то е било за „голи” самолети, без цялото необходимо оборудване и въоръжение за тяхната експлоатация.

Въпросното предложение, обаче не е било изпълнено в рамките на пуснатото запитване за даване на обвързващи оферти и може да се окачестви, като рекламно, по своя характер.

В доклада се четат редица препоръчки, включително преработка на инвестиционния проект за покупка на нов изтребител и промени в методиката за оценка на офертите.

Дали тези препоръки ще бъдат изпълнени е оставено на Министерство на отбраната. То трябва да реши до каква степен да се съобрази с тях и от къде да рестартира процедурата.

Ако МО се съобрази с всички препоръки, това ще значи фактическото изготвяне на нов инвестиционен проект, неговото гласуване от Министерски съвет и след това гласуването му в Народното събрание.

На база новия инвестиционен проект трябва да се направи нова методика за оценка и да се пуснат нови запитвания за обвързващи оферти (RFP), с последваща тяхна оценка.

Ако се стигне до подобни дълбоки промени в процеса, това ще значи забавяне от минимум година и заплашва да компрометира процеса още повече, тъй като България фактически вече избра победител при определени условия и сега ще прави нов конкурс, при минимална обосновка. Шведската компания Saab излезе вчера с необичайно остра декларация, тъй като в последните дни отнесе редица индиректни обвинения по свой адрес. Предстои да видим, дали шведското правителство и Saab ще продължат да участват в процесите у нас.

Докладът на комисията предстои да бъде гласуван в Пленарна зала и след това да бъде официално изпратен във военното министерство, където трябва да бъде взето окончателното решение за това как ще се процедира. Много малко е вероятно при гласуването там да се получи друг резултат, поради явното обединяване на управляващата коалиция с ДПС и Воля.

Военният министър Красимир Каракачанов вече даде да се разбере, че ще се съобрази максимално с решенията на „Комисията „Gripen”. Освен това в последните дни, той излъчва доста объркани послания за новия изтребител, от които обаче става ясно, че той предпочита инвестиции в наличните МиГ-29 и Су-25.

През април 2017 г. междуведомствената експертна комисия класира на първо място офертата на Швеция за нови Gripen C/D, на второ място италианската оферта за употребявани Eurofighter, а офертата на САЩ и Португалия за употребявани F-16 MLU бе декласирана, като неотговаряща на българските изисквания.

Решението на „Комисията „Gripen” не е изненадващо, защото депутатите от ГЕРБ излъчваха същите послания от няколко седмици, която показваше, че докладът им няма да бъде позитивен.
Президентът Радев обвини комисията в лобизъм, което доведе до изостряне на тона между него и премиера Борисов.

Свързани теми

Предишна публикация
Димитър Стоянов: Комисията не ме изслуша, защото не желае да получи реални отговори
Следваща публикация
Презокеанска престрелка между президент и премиер по въпроса с изтребителите
23 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Подробности за големия открит летателен ден в Граф Игнатиево на 29 юни 2019 г.

С близо тричасова програма ВВС се отбележат годишнините на Bell 206, МиГ-29 и Ми-24, по време на големия открит летателен ден, който ще се проведе на 29 юни 2019 г. (събота) в авиобаза Граф Игнатиево. Това съобщиха от ВВС.

Свръхнатоварване в бойното дежурство отчитат в Граф Игнатиево

На 11 януари 2018 г. в авиобаза Граф Игнатиево се проведе годишният анализ на подготовката на личния състав от базата в присъствието на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. Това съобщиха от авиобазата.

Посещението в САЩ за новия изтребител, породи критики от президента и оправдания от МО

Предстоящото посещение в САЩ за група водена от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, в рамките на което ще се обсъжда покупката на новия изтребител, породи критики от страна на президента Румен Радев и оправдания от страна на военното ведомство.

Меню