„Комисията „Gripen” препоръча фактическия рестарт на изтребителната програма

7 прочитания

Очаквано временната парламентарна комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов боен самолет (т.нар. „Комисия „Gripen”) излезе днес, 20 септември 2017 г., с окончателен доклад за своята дейност и препоръча фактическия рестарт на процедурата за покупка на нов изтребител.

Окончателният доклад, одобрен с 13 гласа „за” и 6 „против”, получи подкрепа на депутатите от ГЕРБ, ДПС, ОП и Воля. Против бяха само представителите на БСП.

Според авторите на доклада, в процеса по избор на нов изтребител за ВВС, е имало редица проблемни моменти, които били свързани със слабости в процедурата на провеждане на избора, неправомерни промени в методиката и слаб политически контрол.

Основен проблемен момент е дисквалифицирането на португало-американската оферта за употребявани F-16 MLU. Според авторите на доклада, това е направено на база на неправомерното задължително условия за предлагане на схема с разсрочено плащане, с което се изменяло решение на Народното събрание, в което нямало такова задължително условие.

Депутатите на БСП репликираха, че такова условия действително присъства в Инвестиционния проект, който бе приет от предишното Народно събрание през юни 2016 г. Те също изтъкнаха и че разсроченото плащане притъства и в държавния бюджет за тази година.

Депутатите от комисията изтъкват и редица други проблемни моменти, най-вече от административен характер, включително по ръководството на процеса и преминаването към система за управление на проектите PRINCE2, което става факт по време на служебния военен министър Велизар Шаламанов.

Депутатите от ГЕРБ отидоха и по-далеч, като атакуваха концепцията за придобиване на многоцелев изтребител, което според тях не било напълно защитено и можело да се говори за придобиването на „лек изтребител” за „ер полисинг”.

Наличието на „къс списък” от три опции (нови Gripen, употребявани Eurofighter и F-16) също бе определено като проблемен момент, защото то било направено при проектен бюджет от около 700 – 800 млн. лева, докато сега България разполагала с 1,5 млрд. Според комисията, този бюджет предполага възможност за търсене и на други новопроизведени опции.

В тази връзка в окончателния доклад изрично се посочва, че през февруари – март е имало предложение за новопроизведени изтребители, което било игнорирано. Предполага се, че предложението е било за новопроизведени F-16, но то е било за „голи” самолети, без цялото необходимо оборудване и въоръжение за тяхната експлоатация.

Въпросното предложение, обаче не е било изпълнено в рамките на пуснатото запитване за даване на обвързващи оферти и може да се окачестви, като рекламно, по своя характер.

В доклада се четат редица препоръчки, включително преработка на инвестиционния проект за покупка на нов изтребител и промени в методиката за оценка на офертите.

Дали тези препоръки ще бъдат изпълнени е оставено на Министерство на отбраната. То трябва да реши до каква степен да се съобрази с тях и от къде да рестартира процедурата.

Ако МО се съобрази с всички препоръки, това ще значи фактическото изготвяне на нов инвестиционен проект, неговото гласуване от Министерски съвет и след това гласуването му в Народното събрание.

На база новия инвестиционен проект трябва да се направи нова методика за оценка и да се пуснат нови запитвания за обвързващи оферти (RFP), с последваща тяхна оценка.

Ако се стигне до подобни дълбоки промени в процеса, това ще значи забавяне от минимум година и заплашва да компрометира процеса още повече, тъй като България фактически вече избра победител при определени условия и сега ще прави нов конкурс, при минимална обосновка. Шведската компания Saab излезе вчера с необичайно остра декларация, тъй като в последните дни отнесе редица индиректни обвинения по свой адрес. Предстои да видим, дали шведското правителство и Saab ще продължат да участват в процесите у нас.

Докладът на комисията предстои да бъде гласуван в Пленарна зала и след това да бъде официално изпратен във военното министерство, където трябва да бъде взето окончателното решение за това как ще се процедира. Много малко е вероятно при гласуването там да се получи друг резултат, поради явното обединяване на управляващата коалиция с ДПС и Воля.

Военният министър Красимир Каракачанов вече даде да се разбере, че ще се съобрази максимално с решенията на „Комисията „Gripen”. Освен това в последните дни, той излъчва доста объркани послания за новия изтребител, от които обаче става ясно, че той предпочита инвестиции в наличните МиГ-29 и Су-25.

През април 2017 г. междуведомствената експертна комисия класира на първо място офертата на Швеция за нови Gripen C/D, на второ място италианската оферта за употребявани Eurofighter, а офертата на САЩ и Португалия за употребявани F-16 MLU бе декласирана, като неотговаряща на българските изисквания.

Решението на „Комисията „Gripen” не е изненадващо, защото депутатите от ГЕРБ излъчваха същите послания от няколко седмици, която показваше, че докладът им няма да бъде позитивен.
Президентът Радев обвини комисията в лобизъм, което доведе до изостряне на тона между него и премиера Борисов.

Свързани теми

Предишна публикация
Презокеанска престрелка между президент и премиер по въпроса с изтребителите
Следваща публикация
Димитър Стоянов: Комисията не ме изслуша, защото не желае да получи реални отговори
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Учение „Сентри Игъл“

В периода 27–30 юли се проведе шестнайсетото издание на учението „Сентри Игъл“ (Sentry Eagle) в авиобазата Кингсли Фийлд (Kingsley Field), град Кламат Фолс, щата Орегон (Klamath Falls, OR) в САЩ. То се организира и ръководи от местно базираното 173-то изтребително авиокрило (173rd Fighter Wing – 173 FW) от Въздушната национална гвардия на щата Орегон. 

САЩ може да разреши експорта на F-35 в ОАЕ

Обединените арабски емирства (ОАЕ) може да получи разрешение да купи многоцелевия изтребител от следващо поколение F-35. Това съобщава Defense News.

Алжир се интересува от нови МиГ-29

Алжир се интересува от покупка на ескадрила МиГ-29М/М2, която да замени сега използваните изтребители МиГ-29 от предишното поколение. Това съобщава руският бизнес вестник „Коммерсантъ“.

Монголия получи МиГ-29

Монголия получи два МиГ-29. Машините са предназначени за ВВС на страната и са употребявани преди това от руските ВКС.

Меню