„Комисията „Gripen” препоръча фактическия рестарт на изтребителната програма

24 прочитания

Очаквано временната парламентарна комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов боен самолет (т.нар. „Комисия „Gripen”) излезе днес, 20 септември 2017 г., с окончателен доклад за своята дейност и препоръча фактическия рестарт на процедурата за покупка на нов изтребител.

Окончателният доклад, одобрен с 13 гласа „за” и 6 „против”, получи подкрепа на депутатите от ГЕРБ, ДПС, ОП и Воля. Против бяха само представителите на БСП.

Според авторите на доклада, в процеса по избор на нов изтребител за ВВС, е имало редица проблемни моменти, които били свързани със слабости в процедурата на провеждане на избора, неправомерни промени в методиката и слаб политически контрол.

Основен проблемен момент е дисквалифицирането на португало-американската оферта за употребявани F-16 MLU. Според авторите на доклада, това е направено на база на неправомерното задължително условия за предлагане на схема с разсрочено плащане, с което се изменяло решение на Народното събрание, в което нямало такова задължително условие.

Депутатите на БСП репликираха, че такова условия действително присъства в Инвестиционния проект, който бе приет от предишното Народно събрание през юни 2016 г. Те също изтъкнаха и че разсроченото плащане притъства и в държавния бюджет за тази година.

Депутатите от комисията изтъкват и редица други проблемни моменти, най-вече от административен характер, включително по ръководството на процеса и преминаването към система за управление на проектите PRINCE2, което става факт по време на служебния военен министър Велизар Шаламанов.

Депутатите от ГЕРБ отидоха и по-далеч, като атакуваха концепцията за придобиване на многоцелев изтребител, което според тях не било напълно защитено и можело да се говори за придобиването на „лек изтребител” за „ер полисинг”.

Наличието на „къс списък” от три опции (нови Gripen, употребявани Eurofighter и F-16) също бе определено като проблемен момент, защото то било направено при проектен бюджет от около 700 – 800 млн. лева, докато сега България разполагала с 1,5 млрд. Според комисията, този бюджет предполага възможност за търсене и на други новопроизведени опции.

В тази връзка в окончателния доклад изрично се посочва, че през февруари – март е имало предложение за новопроизведени изтребители, което било игнорирано. Предполага се, че предложението е било за новопроизведени F-16, но то е било за „голи” самолети, без цялото необходимо оборудване и въоръжение за тяхната експлоатация.

Въпросното предложение, обаче не е било изпълнено в рамките на пуснатото запитване за даване на обвързващи оферти и може да се окачестви, като рекламно, по своя характер.

В доклада се четат редица препоръчки, включително преработка на инвестиционния проект за покупка на нов изтребител и промени в методиката за оценка на офертите.

Дали тези препоръки ще бъдат изпълнени е оставено на Министерство на отбраната. То трябва да реши до каква степен да се съобрази с тях и от къде да рестартира процедурата.

Ако МО се съобрази с всички препоръки, това ще значи фактическото изготвяне на нов инвестиционен проект, неговото гласуване от Министерски съвет и след това гласуването му в Народното събрание.

На база новия инвестиционен проект трябва да се направи нова методика за оценка и да се пуснат нови запитвания за обвързващи оферти (RFP), с последваща тяхна оценка.

Ако се стигне до подобни дълбоки промени в процеса, това ще значи забавяне от минимум година и заплашва да компрометира процеса още повече, тъй като България фактически вече избра победител при определени условия и сега ще прави нов конкурс, при минимална обосновка. Шведската компания Saab излезе вчера с необичайно остра декларация, тъй като в последните дни отнесе редица индиректни обвинения по свой адрес. Предстои да видим, дали шведското правителство и Saab ще продължат да участват в процесите у нас.

Докладът на комисията предстои да бъде гласуван в Пленарна зала и след това да бъде официално изпратен във военното министерство, където трябва да бъде взето окончателното решение за това как ще се процедира. Много малко е вероятно при гласуването там да се получи друг резултат, поради явното обединяване на управляващата коалиция с ДПС и Воля.

Военният министър Красимир Каракачанов вече даде да се разбере, че ще се съобрази максимално с решенията на „Комисията „Gripen”. Освен това в последните дни, той излъчва доста объркани послания за новия изтребител, от които обаче става ясно, че той предпочита инвестиции в наличните МиГ-29 и Су-25.

През април 2017 г. междуведомствената експертна комисия класира на първо място офертата на Швеция за нови Gripen C/D, на второ място италианската оферта за употребявани Eurofighter, а офертата на САЩ и Португалия за употребявани F-16 MLU бе декласирана, като неотговаряща на българските изисквания.

Решението на „Комисията „Gripen” не е изненадващо, защото депутатите от ГЕРБ излъчваха същите послания от няколко седмици, която показваше, че докладът им няма да бъде позитивен.
Президентът Радев обвини комисията в лобизъм, което доведе до изостряне на тона между него и премиера Борисов.

Свързани теми

Предишна публикация
Димитър Стоянов: Комисията не ме изслуша, защото не желае да получи реални отговори
Следваща публикация
Презокеанска престрелка между президент и премиер по въпроса с изтребителите
24 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Краят на прехващача МиГ-23 – част – 2

Силвия ЖЕЛЕВА предлага втората част от разказа на полковник о.р. инженер Петър Цветков за съдбата на самолета и хората, които свързаха службата и живота си с него.

Какво обсъждаше „Комисията „Gripen” на петото си заседание

На 14 септември 2017 г. Временната парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет заседава за пети път. На това заседание бяха изслушани бившия служебен военен министър Велизар Шаламанов и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.

Канада ще експлоатира CF-18 до към 2032 г.

Канада смята да оперира със своите остарели изтребители CF-18 поне още около 15 години. До сега страната планираше тези самолети да се пенсионират около 2025 г. Това съобщава канадския вестник National Post.

Президентът Радев: Правителството действа мудно и нерационално по модернизацията

Президентът Румен Радев отново разкритикува правителството около програмите за модернизации и заподозря, че до края на годината няма да се реализират договори за покупка на нова техника. Това каза той днес, 12 август 2018 г., във Варна.

Меню