Министър Каракачанов обеща договор за F-16 до края на юни

708 прочитания

До края на юни е възможно да има подписан договор за придобиването на F-16. Това заяви днес, 15 февруари 2019 г., пред журналисти военният министър Красимир Каракачанов, който участва в Конференция по сигурността в Мюнхен.

Каракачанов бе запитан дали е възможно до края на май да има договор за покупка на F-16, на което той отговори, че това е невъзможно, но технически възможен срок бил края на юни. Миналата седмица председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обеща на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, че до средата на годината договорът за покупка ще е готов.

Министърът на отбраната съобщи още, че идния вторник (19 февруари 2019 г.) България щяла да изпрати официалното запитване (Letter of Request – LOR) за обвързваща оферта до САЩ.

Трябва да се отбележи, че в американското законодателство има заложени срокове за работа по процедурата FMS, които не кореспондират точно със сроковете, които дава Каракачанов. Така например, срокът за отговаряне на LOR е 120 дни (заедно със срокът, в който се изготвя формалното запитване до Конгреса), след което, обикновено в рамките на 15 до 50 дни трябва отговорът да бъде одобрен от Конгресът на САЩ. Едва след това на България се изпраща обвързваща оферта (Letter of Offer and Acceptance – LOA).

След това България има срок от около три месеца, в който може да прави корекции по офертата, както и да я разгледа. Ако страната изисква сериозни промени, то те ще трябва да преминат нов кръг на одобрение от американска страна. Едва след това се преминава към подписване на договор.

От Министерство на отбраната заявиха, че Каракачанов се е срещнал с Мерилин Хюсън, изпълнителен директор на Lockheed Martin. От думите на военния министър излиза, че Хюсън е обещала, че доставките на F-16 могат да станат в рамките на 36 месеца.

Струва си да се отбележи обаче, че България води преговори с правителството на САЩ и срокът на доставка ще се определи от тях, като не зависи само от скоростта на производство на F-16, но и от изграждането на инфраструктура у нас, обучението на летателен и технически състав, както и на производството на оборудване, което не е отговорност на Lockheed Martin.

Военният министър обаче е отбелязал, че с Lockheed Martin може да се работи и по доставката на 3D наземни обзорни радари, от каквито България има нужда.

Свързани теми

Предишна публикация
Валидираха пощенска марка по случай 50-годишнината на РВД
Следваща публикация
РВД организира дни на отворените врати
708 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Каракачанов се надява все още на това F-16 да се доставят за три години

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че се надява, че доставката на новите F-16 Block 70 може да стане факт в рамките на 36 месеца след подписването на договора. Това каза той днес, 14 март 2019 г., пред журналисти.

Румъния подписва за още пет F-16 от Португалия

Румъния ще подпише договор за покупката на още пет употребявани изтребители F-16 от Португалия в края на тази или началото на следващата година. Това е заявил румънския военен министър Габриел Леш на пресконференция, която се е провела днес, 19 април 2019 г.

Меню