Министър Каракачанов обеща договор за F-16 до края на юни

709 прочитания

До края на юни е възможно да има подписан договор за придобиването на F-16. Това заяви днес, 15 февруари 2019 г., пред журналисти военният министър Красимир Каракачанов, който участва в Конференция по сигурността в Мюнхен.

Каракачанов бе запитан дали е възможно до края на май да има договор за покупка на F-16, на което той отговори, че това е невъзможно, но технически възможен срок бил края на юни. Миналата седмица председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обеща на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, че до средата на годината договорът за покупка ще е готов.

Министърът на отбраната съобщи още, че идния вторник (19 февруари 2019 г.) България щяла да изпрати официалното запитване (Letter of Request – LOR) за обвързваща оферта до САЩ.

Трябва да се отбележи, че в американското законодателство има заложени срокове за работа по процедурата FMS, които не кореспондират точно със сроковете, които дава Каракачанов. Така например, срокът за отговаряне на LOR е 120 дни (заедно със срокът, в който се изготвя формалното запитване до Конгреса), след което, обикновено в рамките на 15 до 50 дни трябва отговорът да бъде одобрен от Конгресът на САЩ. Едва след това на България се изпраща обвързваща оферта (Letter of Offer and Acceptance – LOA).

След това България има срок от около три месеца, в който може да прави корекции по офертата, както и да я разгледа. Ако страната изисква сериозни промени, то те ще трябва да преминат нов кръг на одобрение от американска страна. Едва след това се преминава към подписване на договор.

От Министерство на отбраната заявиха, че Каракачанов се е срещнал с Мерилин Хюсън, изпълнителен директор на Lockheed Martin. От думите на военния министър излиза, че Хюсън е обещала, че доставките на F-16 могат да станат в рамките на 36 месеца.

Струва си да се отбележи обаче, че България води преговори с правителството на САЩ и срокът на доставка ще се определи от тях, като не зависи само от скоростта на производство на F-16, но и от изграждането на инфраструктура у нас, обучението на летателен и технически състав, както и на производството на оборудване, което не е отговорност на Lockheed Martin.

Военният министър обаче е отбелязал, че с Lockheed Martin може да се работи и по доставката на 3D наземни обзорни радари, от каквито България има нужда.

Свързани теми

Предишна публикация
Валидираха пощенска марка по случай 50-годишнината на РВД
Следваща публикация
РВД организира дни на отворените врати
709 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Румънският парламент разреши покупката на още пет F-16, мисли се и за F-35

Румънският парламент даде разрешение за покупката на още пет употребявани изтребителя F-16 от Португалия. В същото време, военният министър на страната Габриел Леш заяви, че се мисли и за покупката на F-35, но след около 10 години.

„Комисията „Gripen“ изслуша бивш заместник-министър и военен експерт

Временната парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет изслуша на заседанието си днес, 7 септември 2017 г., бившия замесник-министър на отбраната от кабинета „Орешарски“ Иван Иванов и военния експерт професор Венелин Георгиев.

Валери Симеонов поиска нов конкурс

Бившият вицепремиер и лидер на партията НФСБ, която е част от коалицията Обединени патриоти, Валери Симеонов заяви, че е най-добре процесът за избор на нов боен самолет да бъде прекратен и след това рестартиран. Това заяви той днес, 9 януари 2019 г. в ефира на телевизия „Европа”.

Заместник-министър Запрянов: Офертата за F-16 е най-добра

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов заяви, че офертата за F-16 е най-добра, но призна, че по нея има не малко неясни моменти, включително и крайната ѝ цена. Това каза той днес, 6 януари 2019 г. в интервю за БНР.

Меню