МО е изпратило писмото с искане за оферта (LOR) за F-16

1K прочитания

Министерство на отбраната е изпратило писмото с искане за конкретна оферта (Letter of Request – LOR) до правителството на САЩ във връзка с покупката на изтребителите F-16. Това потвърдиха за АЕРО от МО днес, 27 февруари 2019 г.

Писмото е било подписано от военния министър Красимир Каракачанов и е било изпратено миналия петък (22 февруари). Сега българската страна чака официален отговор (Letter of Offer and Acceptance – LOA).

Пускането на LOR е реквизит от преговорите по американската процедура за покупка на военно оборудване Foreign Military Sales (FMS).

България вече е минала фазата на дефиниране на LOR, която е била проведена преди няколко седмици. След това страната ни е оформила писмото с искане за обвързваща оферта и то е било изпратено на 22 февруари.

Отговорът на LOR се оформя в рамките на 30 до 90 дни, но за по-сложни сделки и за нови клиенти (каквато е България) отговорът се дава в рамките на 90 дни.

След, като има отговор, Пентагонът изпраща уведомление до Конгреса на САЩ за предстоящата експортна сделка за въоръжение. Това уведомление се изготвя в рамките на 10 – 20 дни, след което тече срок от 15 дни, в които членовете на Конгреса се запознават със сделката и имат право да изразят несъгласие с нея. Едва след изтичането на този срок LOA се изпраща на страната-клиент.

Тези срокове не са твърдо заложени и могат да варират в малки граници, но може да се очаква, че в рамките на 120 дни (втората половина на юни 2018 г.) България ще получи LOA по сделката за покупка на осем многоцелеви изтребители F-16 Block 70.

Офертата, която САЩ ще ни дадат под формата на LOA, има срок в който тя или трябва да се приеме или да се започне процедура по нейното предоговаряне. Този срок е 60 дни. Ако България реши да прави сериозни промени по получената оферта ще започне нова процедура по оформяне на оферта и изпращането ѝ.

В началото на февруари вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов обеща в САЩ, че сделката за придобиването на F-16 ще бъде приключена до средата на годината с ратифициране на междудържавния договор между САЩ и България. Този срок е възможен за изпълнение в случай, че България реши да не преговаря по американската оферта.

Свързани теми

Предишна публикация
Правителството отпусна 82,51 млн. лева за ремонт на Су-25
Следваща публикация
Сърбия получи четири беларуски МиГ-29
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Парите за сделката са преведени, ремонтът в Беларус няма алтернатива

Първият паричен превод по договора за ремонт на самолетите Су-25 вече е направен, а договорът с Беларус няма алтернатива. Това заяви днес, 28 юни 2019 г., министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който бе на посещение в авиобаза Граф Игнатиево.

Гърция вероятно ще модернизира под 100 F-16

Броя на модернизираните гръцки изтребители F-16 вероятно ще бъде под 100. Това е заявил заместник-министъра на отбраната на Гърция Димитрис Витсас, цитиран местни медии.

Румъния е получила оферти за допълнителни F-16

Румъния е получила няколко оферти за допълнителни изтребители F-16 и в момента се водят преговори с потенциалните доставчици. Това е заявил румънският военен министър Михай Фифор в петък, 11 май 2018 г.

Швеция е надежден партньор в отбраната

Разговаряхме с подполковник Торбьорн Ериксон, аташе по отбраната на Швеция в България – пилот-изтребител от шведските ВВС с над 2000 часа на самолети Viggen, Gripen и други типове, за съвременната шведска отбранителна доктрина, поддръжката на Gripen в случай на международен конфликт и други теми касаещи българския избор на нов изтребител.

Авиокаст: Епизод 23

От дипломатическите и Фейсбук премеждия с европейски летища и авиокомпании, през състоянието на международните ни…

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО Парламентът одобри преговорите за F-16

След ожесточен дебат и максимална мобилизация от страна на ГЕРБ, Народното събрание даде разрешение на правителството да води преговори за покупката на нови F-16, без да се съобразяват с ограниченията от Проекта за инвестиционен разход от миналата година. Това стана днес, 16 януари 2019 г.

Меню