Депутатът Емил Христов обвини президента в манипулация на изтребителния конкурс

42 прочитания

Депутатът Емил Христов (ГЕРБ), който е и председател на т.нар. „Комисия „Gripen” фактически обвини президента Румен Радев в манипулация, която е повияла на конкурса по избор на нов изтребител. Това казва той в интервю за вестник „24 часа”.

Депутатът Христов за пореден път защитава тезата, че разсроченото плащане не е задължително изискване и неговото вкарване декласира предложението на САЩ и Португалия. Според депутата този факт бил смущаващ и предопределял избора.

Депутатът директно посочва полк. Димитър Стоянов и генерал Румен Радев, като хора отговорни за промените, тъй като първият е бил ръководител на проекта, а вторият е председател на борда за управление. Тези им действия е довело до неравностойно разглеждане на офертите.

Христов заявява, че тези промени не са утвърдени от министър и това е пример за нарушение на субординацията. Това будело съмнение, защото Радев сам си изработвал методиката и сам си я утвърждавал. Депутатът от ГЕРБ твърди, че методиката е трябвало да бъде утвърдена от министъра на отбраната, но това не се случило.

Христов за пореден път повдига въпроса за, по думите му, двойно увеличената финансова рамка и за вече придобилата митичен статус „оферта” за новопроизведени изтребители, която така и не е била разгледана.

Христов смята, че МО трябва да разгледа по-широк кръг оферти, заради по-големия бюджет в сравнение с първоначално наличните 700 млн. лева. Депутатът смята, че това е нещо, с което военното министерство ще се съобрази.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов очерта много варианти за новия изтребител и се готви да ремонтира МиГ-29
Следваща публикация
Wizz Air ще лети от София до Малага
42 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Приключва тренировката „Ramstein Guard BGR 2019”

По време на тренировката „Ramstein Guard BGR 2019”, която приключва утре, 4 октомври 2019 г., бяха извършени съвместни тренировки между формирования от изтребителната авиация, щурмовата авиация, ЗРВ и РТВ на българските Военновъздушни сили в условията на радиоелектронни смущения. Това съобщават от ВВС.

Канада подписва за нов изтребител през 2021 г.

Кралските канадски ВВС ще пуснат запитване за даване на оферти (RFP) за доставка на нов изтребител през 2019 г., а подписването на договора се очаква през 2021 г. Това съобщава Flightglobal.

Премиерът Борисов похвали министрите си за сделката за F-16

Министър-председателят Бойко Борисов похвали министрите си за сделката за покупката на F-16 и не пропусна да се самопохвали с поздравите, които получи от Държавния департамент на САЩ. Това стана днес, 31 юли 2019 г., преди редовното заседание на Министерски съвет.

Индия ще купува още МиГ-29 от Русия

Индия има намерение да купи 21 изтребителя МиГ-29 от Русия и след това да ги модернизира до стандарта UPG. Това съобщава индийският вестник The Economic Times, позовавайки се на собствени източници.

Меню