Депутатът Емил Христов обвини президента в манипулация на изтребителния конкурс

41 прочитания

Депутатът Емил Христов (ГЕРБ), който е и председател на т.нар. „Комисия „Gripen” фактически обвини президента Румен Радев в манипулация, която е повияла на конкурса по избор на нов изтребител. Това казва той в интервю за вестник „24 часа”.

Депутатът Христов за пореден път защитава тезата, че разсроченото плащане не е задължително изискване и неговото вкарване декласира предложението на САЩ и Португалия. Според депутата този факт бил смущаващ и предопределял избора.

Депутатът директно посочва полк. Димитър Стоянов и генерал Румен Радев, като хора отговорни за промените, тъй като първият е бил ръководител на проекта, а вторият е председател на борда за управление. Тези им действия е довело до неравностойно разглеждане на офертите.

Христов заявява, че тези промени не са утвърдени от министър и това е пример за нарушение на субординацията. Това будело съмнение, защото Радев сам си изработвал методиката и сам си я утвърждавал. Депутатът от ГЕРБ твърди, че методиката е трябвало да бъде утвърдена от министъра на отбраната, но това не се случило.

Христов за пореден път повдига въпроса за, по думите му, двойно увеличената финансова рамка и за вече придобилата митичен статус „оферта” за новопроизведени изтребители, която така и не е била разгледана.

Христов смята, че МО трябва да разгледа по-широк кръг оферти, заради по-големия бюджет в сравнение с първоначално наличните 700 млн. лева. Депутатът смята, че това е нещо, с което военното министерство ще се съобрази.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов очерта много варианти за новия изтребител и се готви да ремонтира МиГ-29
Следваща публикация
Wizz Air ще лети от София до Малага
41 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катар води преговори за покупка на Су-35

Русия и Катар водят преговори за евентуалната доставка на многоцелеви изтребители Су-35. Това е заявил помощникът на руския президент по военно-техническото сътрудничество Владимир Кожин, цитиран от ТАСС.

Швейцария фиксира бюджет за новите си изтребители и планира референдум по темата

Правителството на Швейцария фиксира бюджета за придобиването на нови многоцелеви изтребители на 6 млрд. швейцарски франка (около €5,3 млрд.) и предвиди допитване до швейцарските данъкоплатци по темата.

Тече тренировката „Collector’s Item 17“

Съвместната българо-израелска летателна тренировка „Collector’s Item 17” тече в момента над територията на България. В тренировката взимат участие и италианските изтребителите Eurofighter, които са базирани в момента в Граф Игнатиево.

Президентът Радев с множество въпроси по сделката за F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев постави множество въпроса пред правителството по сделката за F-16. Той направи това днес, 24 юли 2019 г., по време брифинг за медиите във връзка с ветото на сделката за придобиване на осем изтребителя F-16.

Меню