МО очаквано избра РСК „МиГ” за изпълнител на поръчката за поддръжка на МиГ-29

49 прочитания

Министерство на отбраната очаквано избра РСК „МиГ” за изпълнител на поръчката за интегрирана логистична поддръжка за българските изтребители. Това се вижда от решение на военния министър Красимир Каракачанов от 6 март 2018 г.

МО стартира процедурата за възлагане на обществена поръчка преди точно три месеца – на 7 декември 2017 г. Предмет на поръчката бе интегрирана логистична поддръжка (ИЛП) за период от четири години (48 месеца) за 15 изтребителя МиГ-29 (12 едноместни и три спарки). В рамките на ИЛП трябва да се възстанови летателната годност на всички 15 самолета, след което да се осигурява годишен нальот от 1450 часа (1000 за едноместните изтребители и 450 часа при спарките), при фиксирана цена на летателен час. В летателна годност във всеки един момент трябва да са изправни 2/3 от наличните изтребители.

От решението на министър Каракачанов се вижда, че единственият поканен участник РСК „МиГ” е отговорил на всички критерии за МО.

В протокола от работа на комисията се чете, че преговорите с представители на РСК „МиГ” са били проведени в средата на февруари. Най-интересната част от протокола са част от цените, за които са се споразумели двете страни.

Така например първоначалната руска оферта за осигуряване на един летателен час е била €7250, която е паднала на €6250 след преговори. Тази цена важи в рамките на въпросните 1450 часа годишно и не включва възстановяването на летателната годност на изтребителя – тоест всички капитално-възстановителни ремонти на двигател, КСА и други агрегати, както и доставката на консумативи за да може МиГ-29 да е напълно изправен. За всеки следващ час след заявените 1450 ще се плаща по €11 325.

Цената за извършаване за ремонтна колесника на 10 самолета и ремонт на 13 катапултни кресла К-36ДМ е малко над €14,5 млн. Цената на извършване на контролно-възстановителни работи при достигане на 1000+100 часа на МиГ-29УБ борд 14 е малко над €2,1 млн. Отделно за ремонт на агрегатите на единичен изтребител, включително и КСА-2 е малко над €2,8 млн. Доставката на консумативи за единичен МиГ-29 пък е посочена за малко над €3,8 млн. Годишното оскъпяване е 9%.

Отделно са постигнати отстъпки за обем на поръчките – от €5 до 10 млн. – 2%, от €10 до 15 млн. – 2,5% и за над €15 млн – 2,8%.

Избирането на РСК „МиГ” за изпълнител ще позволи сключване на рамково споразумение, което от своя страна дава възможност за сключване на конкретни договори за осигуряване на логистика за изтребителите МиГ-29. Този процес може да се очаква да е сравнително бърз. Какви ще са тези договори, предстои да се види, но най-важният въпрос за българските ВВС е с каква скорост ще се изпълняват тези договори.

За 2018 г. целево от централизирания бюджет са отпуснати 26 млн. лева за поддръжката на единствения български изтребител. На първо място ще трябва да се инвестира във възстановяване на летателната годност, като най-проблематични моменти са изчерпването на ресурса на колесника и катапултните кресла, и след това да се види какви средства могат да се заделят за летателни часове.

Правителството искаше да сключи рамковото споразумение с РСК „МиГ” до края на 2017 г., но жалба в КЗК на украинската държавна компания УКРИНМАШ спъна този процес. Комисията за защита на конкуренцията излезе доста бързо със становище по жалбата и я отхвърли в края на януари, като преди това отхвърли и украинското искане за спиране на процедурата. Това позволи в началото на февруари да се подновят преговорите с руската страна.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов защити в НС покупката на леки учебни самолети за ВВС, но обяви че се водят проверки
Следваща публикация
Отдаването на концесия на летище Пловдив продължава
49 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов търси пакетна покупка на изтребители и наземни радари

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ще търси да купи в пакет наземни радари и многоцелеви изтребители. Това каза той днес, 10 май 2018 г., след заседание на Комисията по отбрана в Народното събрание.

Полша получи разрешение да купи 32 броя F-35 за $6,5 млрд.

Държавният департамент на САЩ формално разреши на Полша да купи 32 изтребителя F-35A. Очакваната цена на сделката е $6,5 млрд. Това се чете в съобщение до американския Конгрес на агенцията за сътрудничество в областта на отбраната DSCA от днес, 11 септември 2019 г.

Спряха поръчката за ремонт на Ан-30

Процедурата за възлагане на обществена поръчка за ремонт и удължаване на ресурса на единствения Ан-30 се прекратява. Това се чете в решение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от 28 януари 2019 г. Мотивите за това са открити нарушения.

България ще участва в многонационална програма за подготовка на летци за специални операции

Меморандум за разбирателство между министерствата на отбраната на България, Словения, Унгария и Хърватска за създаването на Многонационална програма за подготовка на авиацията за специални операции беше подписан днес, 4 октомври 2018 г., в Брюксел.

Меню