Даниел Митов: Каква е ролята на служебния премиер в решението да не се купуват F-16?

438 прочитания

Даниел Митов, който преди ден бе назначен за заместник-председател на ГЕРБ, атакува служебния премиер Стефан Янев по линия конкурса за покупка на нов изтребител от 2016 – 2017 г. Митов попита каква е била ролята на Янев тогава.

„Ми, не познавам добре Янев, но единственото, което мога да попитам в случая е – каква е била ролята му по отношение на идеята България да не купува F-16, a да купи Gripen?”, това заяви бившият външен министър и бивш депутат в сутрешния блок на Нова телевизия днес, 12 май 2021 г.

Водещият попита Митов, дали това е лошото впечатление от Янев и това ли е слабото му място пред САЩ. Заместник-председателя на ГЕРБ първо каза „да”, след това „не” и накрая обобщи, че просто задавал въпрос.

„Това са рационални държавнически решения, които трябва да бъдат взимани и те са геополитически и те не са просто „ей така”, каза Митов.

Стефан Янев бе служебен министър на отбраната в кабинета „Герджиков”, който управлява в началото на 2017 г. след оставката на кабинета „Борисов 2”. През април експертната комисия оцени офертите за покупка на многоцелеви изтребители, която бе стартирана през декември 2016 г. от второто правителство на Бойко Борисов. Тогава с най-висока оценка бе шведското предложение за Gripen C/D, следван от употребявани F-16 MLU и употребявани Eurofighter Tranche 1.

На 26 април 2017 г. служебния кабинет на Огнен Герджиков прие доклада на експертната комисия, но остави финалното решение за това как да се продължи с процедурата на следващия редовен кабинет. Такова решение реално не бе взето, а вместо това в 44-тото Народно събрание с гласовете на ГЕРБ, Обединени патриоти и „Воля“ бе взето решение за стартирането на парламентарна комисия, станалата известна, като „Комисия Gripen”, която да проучи обстоятелствата около избора на Gripen.

В крайна сметка, комисията фактически рестартира процеса, а през декември 2018 г. след нова процедура, бе МО обяви, че стартира преговори само за F-16, които приключиха с договор за осем машини, сключен през юли 2019 г.

Закачките на тема изтребители явно ще влязат сериозно в предизборната риториката на ГЕРБ. На 3 май 2021 г. Бойко Борисов, лидер на партията и министър-председател в оставка към онзи момент, заяви, че президентът Радев е искал актуализация на държавния бюджет за да купи изтребители Gripen. Нещо, което няма как да стане, защото действащите в момента закони изискват сложна и продължителна процедура при покупка на въоръжение над 100 млн. лева, която минава и през гласуване в Парламента, а такъв в момента няма.

Свързани теми

Предишна публикация
Българин пое управлението на натовския авиационна програма за подготовка на авиация за специални операции
Следваща публикация
Николай Ненчев бе окончателно оправдан за поддръжката на МиГ-29
438 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Вторият живот за МиГ-29 в България – част 1

Александър МЛАДЕНОВ описва предизвикателствата и постиженията при усвояването на пълните маневрени и бойни възможности на МиГ-29 в България в периода 2005–2009 г. като част от въвеждането и налагането на новия модел на бойна подготовка в изтребителната авиация.

Заместник-министър Величков: До две седмици в МС влиза инвестиционния проект за нов изтребител

„Няма да издам голяма тайна ако кажа, че в срок от около две седмици проектите за инвестиционен разход за новия боен самолет и бойната машина на пехотата ще бъдат внесени в Министерски съвет”, това заяви заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков в ефира на „Канал 3” вчера, 15 януари 2018 г.

Премиерът Борисов се оплаква от високите цени на американското оръжие

Премиерът Бойко Борисов се оплаква от високите цени на американското въоръжение и заяви, че е искал преференциални цени и от САЩ, и от Европа, заради геостратегическото положение на България. Това заяви той днес, 16 февруари 2018 г., по време на конференцията по сигурност, провеждаща се в момента в Мюнхен.

Меню