Призовават Плевнелиев по делото срещу Ненчев за поддръжката на МиГ-29

47 прочитания

Бившият президент Росен Плевнелиев също ще бъде свидетел по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев за МиГ-29. Той бе призован за дневшното заседание, но се оказа в чужбина и разпитът му бе отложен за следващия път.

Съдебният процес срещу Ненчев е по обвинение на прокуратурата, че за времето от 5 май 2015 до 9 септември 2015 г. като министър на отбраната не бил изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолети от изтребителната авиация на ВВС.

Плевнелиев ще стане вторият държавен глава, който дава показания по този случай. Само преди три месеца и на настоящия президент Румен Радев му се наложи да свидетелства по това дело за времето, в което е бил началник на Военновъздушните сили (ВВС). Тогава държавният глава обяви, че заради действията на Ненчев авиацията ни изпаднала в пълен колапс, а военните ни самолети били приземени.

Днес, 3 октомври 2017 г., като свидетел по това дело бе разпитан друг бивш министър на отбраната – Велизар Шаламанов. Единият от адвокатите на Ненчев – Менко Менков, обяви, че той е бил изключително важен свидетел.

„Той беше изключително подробен, присъствал е на срещата на държавните глави на страните членки от НАТО в Уелс през 2014 г., където се взема решение и се подписват няколко декларации за ограничаване на зависимостта от Русия на военните доставки и военното оборудване в страните членки от НАТО, което пряко касае България“, заяви защитата.

После дошли „решения за отърсване от зависимостта от Русия, поради което последвало и решението на министър Ненчев за предаване за модернизация на част от двигателите на самолетите МиГ-29 в Полша“, твърдят адвокатите.

От думите им се разбра, че и разпитът на Плевнелиев ще е в тази посока.

„Той е бил ръководител на нашата делегация като държавен глава на срещата в Уелс на 3 и 4 септември 2014 г.“, обясни защитата.

Според прокуратурата като министър на отбраната Николай Ненчев не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолети от изтребителната авиация на ВВС на страната ни. Разследването е установило, че на 26 април 2015 г. между Министерство на отбраната и АО „РСК МиГ“ са били подписани два договора за удължаване на ресурса на два двигателя РД-33 с по 50 часа и ремонт и КСА-2 за МиГ-29 на обща стойност €3 773 000 (7 388 666 лв.). Вместо тези договори да бъдат изпълнени Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им. Същите указания той продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените си в министерството.

Освен това, според прокуратурата Ненчев, в нарушение на военния закон, не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолети МиГ-29 и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолетите от изтребителната авиация на ВВС. От престъплението, според прокуратурата, са настъпили значителни вредни последици за Българската армия – спаднал е нальотът на пилоти на 33 часа за една година, при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или поне минимум 80 летателни часа за година. Това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти, поради разтренираност. Действията на Ненчев са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing и невъзможност за осигуряване на подготовката на млади летци на МиГ-29. Поради това е било и невъзможно да се поддържа необходимият брой подготвени летци.

Свързани теми

Предишна публикация
Парламентът не успя да обсъди доклада на „Комисията „Gripen“
Следваща публикация
Даниел Боестад: Gripen спечели конкурса на ВВС честно и прозрачно
47 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Плевнелиев смята, че армията ще спечели от отлагането на изтребителната програма

Бившият президент Росен Плевнелиев смята, че Българската армия може само да спечели от това, че парламента е върнал проекта за нов боен самолет. Това заявява той в интервю за вестник „24 часа” публикувано днес, 8 октомври 2017 г.

Експлоатацията на F-35 е изправена пред множество технически проблеми

Експлоатацията на F-35 е изправена пред множество сериозни технически проблеми, значителна част от които са все още неразрешени. Това съобщи вчера, 12 юни 2019 г., американският отбранителен сайт Defense Newsв серия от публикации.

Меню