Призовават Плевнелиев по делото срещу Ненчев за поддръжката на МиГ-29

46 прочитания

Бившият президент Росен Плевнелиев също ще бъде свидетел по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев за МиГ-29. Той бе призован за дневшното заседание, но се оказа в чужбина и разпитът му бе отложен за следващия път.

Съдебният процес срещу Ненчев е по обвинение на прокуратурата, че за времето от 5 май 2015 до 9 септември 2015 г. като министър на отбраната не бил изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолети от изтребителната авиация на ВВС.

Плевнелиев ще стане вторият държавен глава, който дава показания по този случай. Само преди три месеца и на настоящия президент Румен Радев му се наложи да свидетелства по това дело за времето, в което е бил началник на Военновъздушните сили (ВВС). Тогава държавният глава обяви, че заради действията на Ненчев авиацията ни изпаднала в пълен колапс, а военните ни самолети били приземени.

Днес, 3 октомври 2017 г., като свидетел по това дело бе разпитан друг бивш министър на отбраната – Велизар Шаламанов. Единият от адвокатите на Ненчев – Менко Менков, обяви, че той е бил изключително важен свидетел.

„Той беше изключително подробен, присъствал е на срещата на държавните глави на страните членки от НАТО в Уелс през 2014 г., където се взема решение и се подписват няколко декларации за ограничаване на зависимостта от Русия на военните доставки и военното оборудване в страните членки от НАТО, което пряко касае България“, заяви защитата.

После дошли „решения за отърсване от зависимостта от Русия, поради което последвало и решението на министър Ненчев за предаване за модернизация на част от двигателите на самолетите МиГ-29 в Полша“, твърдят адвокатите.

От думите им се разбра, че и разпитът на Плевнелиев ще е в тази посока.

„Той е бил ръководител на нашата делегация като държавен глава на срещата в Уелс на 3 и 4 септември 2014 г.“, обясни защитата.

Според прокуратурата като министър на отбраната Николай Ненчев не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолети от изтребителната авиация на ВВС на страната ни. Разследването е установило, че на 26 април 2015 г. между Министерство на отбраната и АО „РСК МиГ“ са били подписани два договора за удължаване на ресурса на два двигателя РД-33 с по 50 часа и ремонт и КСА-2 за МиГ-29 на обща стойност €3 773 000 (7 388 666 лв.). Вместо тези договори да бъдат изпълнени Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им. Същите указания той продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените си в министерството.

Освен това, според прокуратурата Ненчев, в нарушение на военния закон, не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолети МиГ-29 и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолетите от изтребителната авиация на ВВС. От престъплението, според прокуратурата, са настъпили значителни вредни последици за Българската армия – спаднал е нальотът на пилоти на 33 часа за една година, при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или поне минимум 80 летателни часа за година. Това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти, поради разтренираност. Действията на Ненчев са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing и невъзможност за осигуряване на подготовката на млади летци на МиГ-29. Поради това е било и невъзможно да се поддържа необходимият брой подготвени летци.

Свързани теми

Предишна публикация
Парламентът не успя да обсъди доклада на „Комисията „Gripen“
Следваща публикация
Даниел Боестад: Gripen спечели конкурса на ВВС честно и прозрачно
46 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Румъния подписа за още пет португалски F-16

Румънският военен министър Николае-Йонел Чюка подписа със своя португалски колега Жоао Гомес Кравиньо договор за покупката на още пет употребявани изтребители F-16. Това стана на 27 януари 2020 г. в португалската авиобаза Монте Реал.

Вторият живот за МиГ-29 в България – част 1

Александър МЛАДЕНОВ описва предизвикателствата и постиженията при усвояването на пълните маневрени и бойни възможности на МиГ-29 в България в периода 2005–2009 г. като част от въвеждането и налагането на новия модел на бойна подготовка в изтребителната авиация.

Индонезия преговаря за Rafale

Индонезийското правителство преговаря с Франция за покупката на многоцелеви изтребители Dassault Rafale. Това е казал…

Ще получи ли ОАЕ F-35?

Една от най-богатите страни в света, Обединените арабски емирства (ОАЕ), желае да купи F-35 от…
Меню