Даниел Боестад: Gripen спечели конкурса на ВВС честно и прозрачно

20 прочитания

Вицепрезидентът за програмата Gripen за Централна и Източна Европа Даниел Боестад дава пространно интервю за Евгени Генов, публикувано във вестник „Труд”, в което говори за конкурсната процедура в България, офертата на шведската страна и реакцията на компанията към процесите у нас.
Публикуваме цялото интервю с минимални редакторски намеси.

– Следите ли политическата обстановка у нас и това, което се случва с реализацията на проекта за нов изтребител за българките ВВС, г-н Боестад? Все пак вашата оферта бе класирана на първо място. Разочарован ли сте?
– Шведската компания Saab и шведското правителство наблюдават отблизо какво се случва с проекта за придобиване на нов тип боен самолет за българските ВВС. Следим внимателно публичните дебати. Отнасяме се с внимание и уважение към всяко решение на българските официални институции. Това е тяхно право. Не мисля че въпросът трябва да бъде дали сме разочаровани, а какво се случва с българските ВВС. В случая става дума за закъснение и забавяне на реализацията на проекта, а това не е от полза за модернизацията на бойната ви авиация. До лятото, когато бяхме класирани на първо място от независима експертна комисия, бяхме свидетели на прозрачен процес. Сега решението зависи от парламента и ние ще го уважим. Вярвам, че Gripen е най- доброто решение за българските ВВС, като се имат предвид неговите качества на най-модерен изтребител, който действа изключително в конкурентна среда. И който можем да доставим в кратки срокове.

– Как мислите, в общественото говорене у нас по темата в последните дни кое преобладава повече – политиката или експертизата?
– Ние сме на българския пазар не от вчера и днес, а от доста години. Участвали сме в дискусии с различни заинтересовани страни. Вярваме, че решението може и да е политическо, но то трябва да бъде базирано на военната експертиза, за да е полезно и за държавата, и за армията.

– Вие сте запознати с искането за оферта, изпратено от второто правителство на ГЕРБ през декември 2016 г. до компаниите, вписани в шортлистата, която гласува парламента. То е от Министерството на отбраната от името на тогавашния министър Николай Ненчев. В него фигурираше ли изискване за разсрочено плащане?
– Разбирам въпроса ви, но ние не бихме могли да коментираме защо някой от участниците е бил дисквалифициран. Това не е наша работа, защото е решение на независима експертна комисия, чиито действия, пак подчертавам, бяха напълно прозрачни. Нас ни класираха на първо място, защото в конкретния случай предлагаме най-добрия изтребител, при това нов. Нашата оферта е финансова ефективна със схема за разплащане. А това което ме питате, е така – във въпросното искане на МО до компаниите бе посочено изискване за разсрочено плащане. Нашите военни експерти много внимателно анализираха искането за предоставяне на оферта, разработено от вашите военни експерти и казаха, че за пръв път виждат толкова професионално изработен документ.

– Какво разсрочено плащане предлага Saab, за какъв период?
– Знаем, че има такава схема за разсрочено плащане и е нормално да има. Защото военният ви бюджет едва ли може да си позволи плащане наведнъж. Трябва да се съгласим с това обстоятелство, че е невъзможно страната ви да даде такива големи пари накуп. Все пак става дума за 1,5 млрд. лв. Тази схема беше одобрена от вашия парламент. Много представители на ваши официални институции, с които сме разговаряли, включително и от правителство, са на същото мнение. За тях това е предпочитаният финансов вариант за реализация на проекта. Дори споменаваха, че искат по-дълъг период на разсрочено плащане. Би било странно, ако се откажете от това изискване. Ако периодът е по-дълъг, ще е от полза за вас. В противен случай се натоварва вашият бюджет. Saab може да предложи гъвкави финансови схеми – независимо какво ще е новото решение на парламента. Дори ако българските депутати гласуват за 10 и повече години разсрочено плащане, сме готови да се съобразим с него. В случая ние винаги имаме предвид българския национален интерес. Бъдете сигурни в това. Гарантирам ви го.

– Премиерът Бойко Борисов заяви, че проектът бил за 1,5 млрд. лв., но фактически щял да струва 3 млрд. лв., тъй като в него не било включено въоръжението. А в решението на парламента изрично е записано, че в тази сума се включва и въоръжението.
– Да, това е точно така – включва и въоръжението. Не бих могъл да навлизам в подробности по разбираеми причини, но в нашето предложение, в офертата на Saab и Швеция е включено и въоръжението.

– Какво е предложението ви за индустриално сътрудничество? Какви конкретни проекти в икономиката може да реализира Saab, ако предположим, че шведската компания бъде избрана за изпълнител на проекта и с нея бъде сключен договор?
– Можем да определим едно такова сътрудничество като 30 годишен брак с Швеция (смее се), която има иновативна икономика. Това сътрудничество ще е от полза и за двете страни. Нашето предложение в това отношение е свързано със сигурността на доставките – говорим за обслужване, ремонти, изработване на резервни части и т.н. Евросъюзът има лимитиращи изисквания за офсет, когато говорим за такива сделки и ние ще ги спазим напълно. Все пак конкретиката е въпрос, който ще обсъдим с България, ако бъдем избрани. Крием много добри козове, имаме изненадващи аса, и ще ги сложим на масата, само ако бъдем избрани за изпълнител. Но пак повтарям – преговорите ни за индустриалното сътрудничество ще бъдат съобразени с европейското законодателство. Но, извинете ме, още е рано да говоря в детайли. Важното е, че ако ние сме изпълнител на проекта, това което обещаем пред вас, ще го изпълним на 100%.

– В какъв срок, ако България подпише с вас договор, може да доставите първите изтребители Gripen?
– Нашите възможности за доставка са бързи, в кратки срокове, което е в интерес на вашата армия. Можем да доставим първите изтребители за 18 месеца от датата на подписването на договора с нас, с уговорката ако има такъв. Но това пак е въпрос на уточняване и преговори.

– За колко бройки става дума?
– За няколко. При положение, че проект е за 8 изтребителя. Този пункт също е въпрос на преговори и договаряне.

– А обучението на нашите пилоти и технически състав?
– Предвиждаме то да започне веднага след подписването на договора. С това ще започнем, ако ние сме вашите фаворити. Така че българските пилоти много бързо ще започнат да летят на изтребителите Gripen.

– Цената на тази подготовка за чия сметка ще е, тя е много висока?
– Включена е в нашата оферта и влиза в параметрите на проекта, гласувани от българския парламент. Няма да плащате допълнително.

– Един много важен от военна гледна точка въпрос. Когато получим първите изтребители Gripen в какъв срок от доставката може да бъде постигната с тях първоначална оперативна готовност? Тоест, кога могат да се включат в мисията на НАТО „ер полисинг“ за охрана на въздушните ни граници?
– Почти веднага. Щом пристигнат много бързо ще постигнат първоначална оперативна съвместимост. И ще започнат да дават дежурства в мисията на пакта „ер полисинг“. Така както стана в Чехия.

– Експертите твърдят, че едно от предимствата на изтребителя Gripen е неговата икономичност, ниски оперативни разходи и ниска цена за един летателен час. Така ли е? Бихте ли направили сравнение с други типове изтребители?
– Мога да цитирам данни от доклад на независимата консултантска компания IHS Jane’s за оперативните разходи и цената за летателен час на определени изтребители. В проучването са включени F-16 и F-35 на Lockheed Martin, F/A-18 на Boeing, Gripen на Saab, Rafale на Dassault и Eurofighter. Докладът е голям и затова ще приведа само сравнителните данни за Gripen и F-16, които са двата основни конкурента за проекта за модернизация на българките ВВС. Главните изводи са следните: Gripen е най-евтин като цена за летателен час. Този факт се базира на показателите за използвано гориво, предполетна подготовка и ремонт, поддръжка на пистата заедно със съответните разходи за персонал. Цената за летателен час на Gripen е $4700 и е много добра в сравнение с цената от $7000 за F-16 Block 40/50, който е най-близкият конкурент на шведския самолет. F-35 и другите изтребители с два двигателя (Rafale и Eurofighter – бел. ред.) са значително по-скъпи като цена за летателен час, защото са по-големи като размер, изразходват повече гориво и имат повече системни части, за които трябва поддръжка и ремонт.

– Висши политици от управляващата коалиция усилено твърдят, че покупката на Gripen в Унгария е била съпроводена със скандали и съмнения. Вярно ли е?
– Разбира се, че не е вярно. В нашата бизнес дейност ние се ръководим от много строги правила и регулации. Ние сме напълно прозрачни. Постоянно обновяваме вътрешните си правила в съответствие с европейските изисквания. По отношение на Унгария – там използват изтребителите Gripen от много години. Става дума за междуправителствен договор на двете държави. Този договор също е напълно прозрачен. Мисля че такива обвинения са абсолютно неоснователни.

– Депутатите от опозицията казват, че България няма пари за модернизация на армията и целта на тези политически истерии от управляващите е да „тупат топката“, ако разбирате този израз – тоест да бавят и отлагат във времето изпълнението на проектите. Стана известно, че държавата Швеция е готова да ни отпусне изгоден заем, в случай че спечели нейната оферта, ако нямаме пари?
– Както казах Saab и Швеция са готови и могат да предложат гъвкави финансови решения, ако българската страна пожелае това. Включително и изгоден нисколихвен заем. Може да го предложим в случай, че бъде поискан от нас и при условия, които удовлетворяват вашата страна. Ще се съобразим с тях.

– При производството на Gripen Швеция сътрудничи ли си с американски компании?
– Сътрудничи си много активно. Редица от тях са ни партньори. Например General Electric, те произвеждат двигателите. Оръжейните системи също са дело на американски компании. Изтребителят Gripen е 50% американски и 50% европейски. САЩ няма да загубят, а дори също ще спечелят, ако предпочетете да купите Gripen.

– Каква ще е политиката на вашата компания и на Швеция оттук нататък, след всичко което се случи?
– Ще изчакаме крайното решение на българския парламент. След като то стане факт, ще анализираме и преценим внимателно ситуацията. Какво ще правим ли – анализът, който ще изготвим, ще покаже. Аз се надявам да има пълна прозрачност от българска страна при управление на процеса. Ако това е така, мога да съм спокоен, защото съм сигурен на 100%, че Gripen е най-доброто решение за вас, което ние предлагаме. А това са ниски експлоатационни разходи по време на жизнения цикъл, ефективност на използването и гъвкави финансови схеми. Искрено ще се радвам, ако България се присъедини към европейските държави, в които на въоръжение е шведският изтребител Gripen.

Свързани теми

Предишна публикация
Американският посланик предупреди България да внимава с избора на нов изтребител
Следваща публикация
Призовават Плевнелиев по делото срещу Ненчев за поддръжката на МиГ-29
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев: Правителството действа мудно и нерационално по модернизацията

Президентът Румен Радев отново разкритикува правителството около програмите за модернизации и заподозря, че до края на годината няма да се реализират договори за покупка на нова техника. Това каза той днес, 12 август 2018 г., във Варна.

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на Super Hornet за Канада

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на 18 многоцелеви изтребителя Boeing F/A-18E/F Super Hornet за Канада. Ориентировъчната стойност на сделката е $5,23 млрд., но тя е все по-малко вероятно да се реализира, след търговските спорове между Boeing и канадския самолетостроител Bombardier.

Израелски медии обявиха F-16 за победител в Хърватска, но оттам отрекоха

Няколко водещи израелски медии обявиха, че израелската оферта за употребявани изтребители F-16 е победила в Хърватска, но информацията бе отречена от хърватски официални лица и институции.

Министър Каракачанов: Искам тълкуване от парламента дали може да разширим кръга от потенциални доставчици на новия изтребител

Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че ще търси тълкуване от Народното събрания дали в процедурата за покупка на нов боен самолет могат да се включат и нови държави или ще се работи само с подбраните три. Това каза той днес, 15 декември 2017 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.

Меню