Парламентът не успя да обсъди доклада на „Комисията „Gripen“

19 прочитания

Народното събрание не успя да обсъди днес, 4 октомври 2017 г., доклада на Временната парламентарна комисия за проучване на процедурата около избор на нов боен самолет за ВВС. Днес бе прочетен доклада, а обсъжданията бяха оставени за утрешното заседание.

Цял час отне на депутата Емил Христов, председател на т.нар. „Комисия „Gripen“, да изчете 25-страничния доклад на подчинената му комисия. Тестът на доклада може да бъде прочетен и на интернет страницата на Народното събрание. Така бе и изчерпано времето за дебати в рамките на днешното заседание, което трябваше да приключи в 14 часа.

Обсъждането и гласуването на доклада бе оставено за заседанието, което ще се проведе утре, 5 октомври. Неговото начало е в 9 часа.

Докладът, който бе подкрепен с 13 гласа в комисията (депутатите от ГЕРБ, ОП, ДПС и  Воля, против бяха само шестимата депутати на БСП) и се очаква да мине и през пленарна зала успешно. Въпреки това, дискусиите около него се очаква да бъдат разгорещени.

Днес например, при съвсем друго обсъждане, емблематичният депутат на ГЕРБ Антон Тодоров нарече президента „Румен Грипена Радев – специалист по опорните точки“. Вероятно в подобен стил ще бъде и обсъждането утре.

След приемането на доклада, той ще бъде изпратен в Министерство на отбраната, Министър Каракачанов вече каза, че ще се съобрази с него, а това фактически означава рестартиране на процеса по избор на нов боен самолет за ВВС.

Свързани теми

Предишна публикация
Какво обсъждаше „Комисията „Gripen” на последното си заседание
Следваща публикация
Призовават Плевнелиев по делото срещу Ненчев за поддръжката на МиГ-29
19 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Захариева: Правителството не се меси в избора на изтребител

Министърът на външните работи и вицепремиер Екатерина Захариева заяви, че правителството няма да се меси в избора на нов изтребител и той зависел от експертната комисия. Това каза тя днес, 14 декември 2018 г. след среща със заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан, който е на посещение у нас.

Премиерът Борисов: Ще пазим небето на Македония с новите изтребители, защото не могат да завиват наблизо

Премиерът Бойко Борисов заяви, че се е договорил с македонския си колега, за това новите български изтребители да охраняват въздушното пространство на съседката ни, защото самолетите не можели да завиват. Такова обяснения той даде днес, 12 юни 2019 г., пред репортери на полигона Ново село, където наблюдаваше военно учение.

Министър Каракачанов: МиГ-29 е по-добър от един от кандидатите за нов изтребител

„Самолетът МиГ-29 е по-добър от един от кандидатите от тези три държави (които ни предлагат изтребители – бел. ред.)”, това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 1 септември 2017 г., в сутрешния блок на bTV.

Какво обсъждаше „Комисията „Gripen” на петото си заседание

На 14 септември 2017 г. Временната парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет заседава за пети път. На това заседание бяха изслушани бившия служебен военен министър Велизар Шаламанов и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.

Правителството планира да вложи още 300 млн. в придобиването на F-16

Още 300 млн. лева ще бъдат вложени около придобиването на новия изтребител в рамките на следващите три години. Това става ясно от обсъждането на военния бюджет в Комисията по отбрана в Народното събрание.

Меню