Парламентът не успя да обсъди доклада на „Комисията „Gripen“

20 прочитания

Народното събрание не успя да обсъди днес, 4 октомври 2017 г., доклада на Временната парламентарна комисия за проучване на процедурата около избор на нов боен самолет за ВВС. Днес бе прочетен доклада, а обсъжданията бяха оставени за утрешното заседание.

Цял час отне на депутата Емил Христов, председател на т.нар. „Комисия „Gripen“, да изчете 25-страничния доклад на подчинената му комисия. Тестът на доклада може да бъде прочетен и на интернет страницата на Народното събрание. Така бе и изчерпано времето за дебати в рамките на днешното заседание, което трябваше да приключи в 14 часа.

Обсъждането и гласуването на доклада бе оставено за заседанието, което ще се проведе утре, 5 октомври. Неговото начало е в 9 часа.

Докладът, който бе подкрепен с 13 гласа в комисията (депутатите от ГЕРБ, ОП, ДПС и  Воля, против бяха само шестимата депутати на БСП) и се очаква да мине и през пленарна зала успешно. Въпреки това, дискусиите около него се очаква да бъдат разгорещени.

Днес например, при съвсем друго обсъждане, емблематичният депутат на ГЕРБ Антон Тодоров нарече президента „Румен Грипена Радев – специалист по опорните точки“. Вероятно в подобен стил ще бъде и обсъждането утре.

След приемането на доклада, той ще бъде изпратен в Министерство на отбраната, Министър Каракачанов вече каза, че ще се съобрази с него, а това фактически означава рестартиране на процеса по избор на нов боен самолет за ВВС.

Свързани теми

Предишна публикация
Какво обсъждаше „Комисията „Gripen” на последното си заседание
Следваща публикация
Призовават Плевнелиев по делото срещу Ненчев за поддръжката на МиГ-29
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Конгресът бе уведомен за потенциална сделка за осем F-16 за България за приблизително 2,925 млрд. лева

Късно вчера, 3 юни 2019 г., агенцията на Пентагона натоварена със сътрудничеството в сферата сигурността и отбраната DSCA (Defense Security Cooperation Agency) публикува уведомление до Конгреса на САЩ за потенциалната сделка за продажба на осем изтребителя F-16 за България. Приблизителната сума по сделката е $1,673 млрд. (2,925 млрд. лева по сегашния курс).

Министър Каракачанов: Намаляването на цената на F-16 не е за сметка на качествата му

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че намаляването на цената на изтребителите F-16 не е за сметка на качествата му, но призна, че част от оборудването и услугите по сделката ще бъдат орязани в името на икономиите. Това каза той днес, 2 юли 2019 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.

Президентът Радев с множество въпроси по сделката за F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев постави множество въпроса пред правителството по сделката за F-16. Той направи това днес, 24 юли 2019 г., по време брифинг за медиите във връзка с ветото на сделката за придобиване на осем изтребителя F-16.

Депутатът Емил Христов: Работилите по проекта за изтребителите трябва да замълчат

Хората, които са работили по изтребителния проект е най-добре да замълчат. Така днес, 23 ноември 2017 г., новоизбраният заместник-председател на Народното събрания и бивш председател на „Комисията „Gripen” Емил Христов коментира в ефира на БНР критиките към работата на поверената му комисия.

Меню