Парламентът не успя да обсъди доклада на „Комисията „Gripen“

21 прочитания

Народното събрание не успя да обсъди днес, 4 октомври 2017 г., доклада на Временната парламентарна комисия за проучване на процедурата около избор на нов боен самолет за ВВС. Днес бе прочетен доклада, а обсъжданията бяха оставени за утрешното заседание.

Цял час отне на депутата Емил Христов, председател на т.нар. „Комисия „Gripen“, да изчете 25-страничния доклад на подчинената му комисия. Тестът на доклада може да бъде прочетен и на интернет страницата на Народното събрание. Така бе и изчерпано времето за дебати в рамките на днешното заседание, което трябваше да приключи в 14 часа.

Обсъждането и гласуването на доклада бе оставено за заседанието, което ще се проведе утре, 5 октомври. Неговото начало е в 9 часа.

Докладът, който бе подкрепен с 13 гласа в комисията (депутатите от ГЕРБ, ОП, ДПС и  Воля, против бяха само шестимата депутати на БСП) и се очаква да мине и през пленарна зала успешно. Въпреки това, дискусиите около него се очаква да бъдат разгорещени.

Днес например, при съвсем друго обсъждане, емблематичният депутат на ГЕРБ Антон Тодоров нарече президента „Румен Грипена Радев – специалист по опорните точки“. Вероятно в подобен стил ще бъде и обсъждането утре.

След приемането на доклада, той ще бъде изпратен в Министерство на отбраната, Министър Каракачанов вече каза, че ще се съобрази с него, а това фактически означава рестартиране на процеса по избор на нов боен самолет за ВВС.

Свързани теми

Предишна публикация
Какво обсъждаше „Комисията „Gripen” на последното си заседание
Следваща публикация
Призовават Плевнелиев по делото срещу Ненчев за поддръжката на МиГ-29
21 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Цветанов обеща в САЩ договор за F-16 до средата на годината

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и и заместник-председател на партията Цветан Цветанов обеща в САЩ, че сделката за покупка на F-16 ще бъде подписана и ратифицирана от Народното събрание до средата на годината. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

Премиерът за F-16, изкарването на пари от Долна Митрополия, нарязваните МиГ-23 и Су-25 и реинвестициите от изтребителната сделка

Премиерът Бойко Борисов се впусна с размисли и страсти по въпросите на бойната ни авиация, като говори за покупката на F-16, за очакванията му как военновъздушното училище в Долна Митрополия ще изкарва пари и се възмути как са били нарязани и разпродадени МиГ-23 и Су-25. Това той каза днес, 3 май 2019 г., в предаването „Панорама” по БНТ1.

МО е превело цялата сума по сделката за F-16

Министерството на отбраната е превело цялата сума в размер на $1,2 млрд. по международните договори за доставката от Правителството на САЩ на осем самолета F-16 Block 70 и свързаното с тях оборудване и въоръжение. Това съобщи военното ведомство днес, 12 август 2019 г.

Каква е реалната цел на посещението на делегация от МО в САЩ?

Министерство на отбраната съобщи днес, 20 август 2018 г., че през следващата седмица делегация водена от заместник-министър Атанас Запрянов ще посети САЩ. Новината, обаче породи въпроси дали това няма да повлияе на течащата в момента процедура за избор на нов боен самолет.

МО призна, че е пуснало RFP за новия изтребител

Повече от две седмици след като Министерство на отбраната пусна запитванията за даване на оферти (RFP) до потенциалните доставчици, оттам най-накрая признаха публично, че това се е случило. Признанието дойде от заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков.

Държавният секретар на САЩ е обещал на премиера Борисов, че F-16 ще влезе в българския бюджет

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео е обещал, че американската оферта за F-16 ще влезе в българския бюджет и е заявил, че очаква в най-скоро време страната да избере своя нов изтребител. Това е казал той в разговор с премиера Бойко Борисов, който е станал вчера, 18 декември 2018 г.

Меню