Канада официално заяви, че иска да купи австралийските F/A-18A/B

49 прочитания

Канадското правителство официално заяви своя интерес от покупката на употребяваните австралийски многоцелеви изтребители F/A-18A/B Hornet. Страната в момента търси варианти за удължаване на живота на своя флот от CF-18.

През септември канадският министър на отбраната Харджит Саджан изрази интерес към придобиване на част от австралийския флот от изтребители F/A-18. На 29 септември канадското правителство е поставило официално въпроса пред Австралия, като до края на годината се очаква информация за цената и наличностите.

Канада активно търси възможности да удължи живота на наличните си изтребители CF-18 (вариация на F/A-18A/B). С идването на власт на либералното правителство на Джъстин Трюдо бе спряна процедурата за директно купуване на F-35. Вместо това канадското правителство тръгна да прецизира процедурата за покупка на нов изтребител, а като временно решение трябваше да се купят 18 броя F/A-18 Super Hornet.

Търговският спор между канадската компания Bombardier и Boeing, обаче доведе до изостряне на отношенията към американския самолетостроител и пълен отказ да се преговаря с него за нови изтребители.

Кралските австралийски ВВС оперират с около 70 броя F/A-18A/B, които са получени между 1984 и 1990 г. От догодина започва поетапното им пенсиониране и замяна с F-35A.

Свързани теми

Предишна публикация
A330neo ще направи първия си полет следващата седмица
Следваща публикация
Аржентина купува употребявани Super Etendard
49 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МиГ-21 се разби в Румъния

Изтребител МиГ-21 се разби при тренировъчен полет в Румъния. Пилотът му се е катапултирал успешно.…

Су-57 няма да участват във военните действия в Сирия

Прототипите на многоцелевия изтребител от следващо поколение Су-57, които се намират в момента в Сирия, няма да участват пряко в бойните действия там, а ще тестват различни свои системи в реалистични условия. Това съобщава днес, 26 февруари 2018 г. руският вестник „Коммерсантъ”.

Гърция одобри програмата за модернизация на F-16

Гръцкият Съвет по външна политика и отбрана (ΚΥΣΕΑ) е одобрил днес, 28 април 2018 г., програмата за модернизация на 85 изтребители F-16 до стандарта V. Това съобщава гръцкия вестник Kathimerini.

Меню