Аржентина купува употребявани Super Etendard

9 прочитания

Аржентина купува пет употребявани ударни самолета Dassault Super Etendard. Споразумението между латиноамериканската страна и Франция е било подписано на 5 октомври 2017 г. и идва след близо година на преговори.

Сделката възлиза на €14,23 млн. и включва пет самолета модернизирани по стандарта SEM5 (бордните им номера са 1, 31, 41, 44 и 51), 10 резервни двигателя Atar 8K50, резервни части, тренажор и контролно-измервателни стендове. Реалната стойност на покупката е €12,55, а останалите €1,68 млн. са разходи по транспорт и разконсервиране на стоките.

Новопридобитите машини ще влязат в състава на 2-ра морска изтребително-щурмова ескадрила от състава на ВМС на Аржентина, базирана в Еспора. В същата ескадрила се числят и сега наличните аржентински Super Etendard. През юли 1979 г. Аржентина купува 14 нови машини от този тип. Формално в момента аржентинските ВМС разполагат с 11 такива машини, но те не се намират в летателна годност поради липса на поддръжка.

Като се изключи двегодишния период, в който Ирак оперира с взети на лизинг пет Super Etendard, Аржентина е единственият експортен оператор на типа. ВМС на Франция от своя страна получават 71 серийни самолета от този тип в периода 1978 – 1982 г. Френските ВМС пенсионираха типа на 12 юли 2016 г., като част от машините бяха оставени за дългосрочно съхранение.

Super Etendard SME5 имат сериозно подобрени бойни възможности, включително нова система за самозащита, пилотска кабина съвместима с очила за нощно виждане, нова навигационна система и възможност за носене и използване на целеуказващ контейнер Damocles.

Свързани теми

Предишна публикация
Канада официално заяви, че иска да купи австралийските F/A-18A/B
Следваща публикация
Travel Service стана мажоритарен собственик на Czech Airlines
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Rafale ще бъде развиван до 2070 г.

Франция има намерение да развива Dassault Rafale до около 2070 г., което значи и че той се планира да остане на въоръжение толкова време. Това съобщава Jane’s.

Франция ще купи три E-2D

Франция скоро ще подпише договор за покупката на три летящи радара E-2D Advanced Hawkeye, предназначени…

Франция обяви амбициозен план за превъоръжаване и модернизация

Франция обяви амбициозен план за сериозна модернизация и превъоръжаване, която ще засегне целите въоръжени сили на страната и включва покупката на допълнителни Rafale, обновяване на вертолетния флот и покупка на още летящи танкери.

Франция показа новия си военен вертолет

Макетът на новия военен вертолет за френските въоръжени сили бе показан днес, 27 май 2019 г. на министърът на отбраната на Франция Флоранс Парли. Вертолетът ще бъде създаден на базата на цивилния модел Airbus Helicopters H160.

Франция получи първия PC-21

Франция получи първия турбовитлов учебно-тренировъчен самолет Pilatus PC-21. Машината е пристигнала на 30 август 2018 г. и е част от договор за цялостна подмяна на системата за обучение във френската военна авиация.

Меню