A330neo ще направи първия си полет следващата седмица

7 прочитания

Европейският самолетостроител Airbus изглежда, че ще се опита да направи така, че A330neo да изпълни своя първи полет следващата седмица. Това съобщава Flightglobal.

От самолетостроителя не правят официални коментари за датата на първия полет на първия прототип на новото поколение на A330, но на 29 септември бе съобщено, че машината се предава на отдела за летателни изпитания на компанията.

Досегашната практика в летателните изпитания на Airbus показва, че самолетите политат около две седмици след като те се предават на отдела за летателни изпитания. Така най-вероятно първият A330neo ще полети следващата седмица.

Дебютните изпитателни полети са силно зависими от метеорологичните условия, но в следващите дни времето над Тулуза, къде е заводското летище на Airbus, се очертава повече от добро.

A330neo е развитие на базовия A330, който се задвижва от новия и по-икономичен мотор Rolls-Royce Trent 7000. Самолетът има и нови уинглети, промени в интериора на пътническата кабина, ново оборудване в пилотската кабина, аеродинамични подобрения и други обновления на конструкцията. Това всичко трябва да даде около 12% по-ниски горивни разходи в сравнение с базовия A330.

TAP Portugal ще бъде първия оператор на типа, а до момента са получени 210 твърди поръчки за двата варианта на A330neo – 800 и 900.

Свързани теми

Предишна публикация
Гърция е близо до споразумение за модернизация на своите F-16
Следваща публикация
Канада официално заяви, че иска да купи австралийските F/A-18A/B
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Франция ще има водеща роля в проекта FCAS

Франция ще има водещата роля в проекта за създаване на изтребител от следващо поколение FCAS. Това стана ясно, след като вчера, 19 юни 2018 г., министрите на отбраната на Франция и Германия подписаха меморандум за разбирателство.

Airbus показа първият BelugaXL със специална ливрея

Европейският самолетостроител Airbus показа първия прототип на новия транспортен самолет BelugaXL със специална ливрея (окраска), която наподобява белуга и е била избрана след допитване до 20 000 служители на компанията.

Airbus се отказва от подобрения по A320neo

Airbus се отказва от плановете си за подобрения по фамилията A320neo в опит да се противопостави на новия проект на Boeing за авиолайнер насочен към средния пазарен сегмент. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Меню