A330neo ще направи първия си полет следващата седмица

7 прочитания

Европейският самолетостроител Airbus изглежда, че ще се опита да направи така, че A330neo да изпълни своя първи полет следващата седмица. Това съобщава Flightglobal.

От самолетостроителя не правят официални коментари за датата на първия полет на първия прототип на новото поколение на A330, но на 29 септември бе съобщено, че машината се предава на отдела за летателни изпитания на компанията.

Досегашната практика в летателните изпитания на Airbus показва, че самолетите политат около две седмици след като те се предават на отдела за летателни изпитания. Така най-вероятно първият A330neo ще полети следващата седмица.

Дебютните изпитателни полети са силно зависими от метеорологичните условия, но в следващите дни времето над Тулуза, къде е заводското летище на Airbus, се очертава повече от добро.

A330neo е развитие на базовия A330, който се задвижва от новия и по-икономичен мотор Rolls-Royce Trent 7000. Самолетът има и нови уинглети, промени в интериора на пътническата кабина, ново оборудване в пилотската кабина, аеродинамични подобрения и други обновления на конструкцията. Това всичко трябва да даде около 12% по-ниски горивни разходи в сравнение с базовия A330.

TAP Portugal ще бъде първия оператор на типа, а до момента са получени 210 твърди поръчки за двата варианта на A330neo – 800 и 900.

Свързани теми

Предишна публикация
Гърция е близо до споразумение за модернизация на своите F-16
Следваща публикация
Канада официално заяви, че иска да купи австралийските F/A-18A/B
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus няма да предложи Eurofighter на Канада

Airbus обяви, че заедно с британското правителство, е било взето решение да не се подава оферта за Eurofighter в канадския конкурс за нов боен самолет

238 нови заявки в третия ден на Фарнбъроу

С 238 нови заявки може да се похвали третия ден на авиационното изложение, което се провежда в момента във Фарнбъроу. От началото му, до сега са събрани общо 1266 заявки.

Airbus прекратява програмата A380

Европейският самолетостроител Airbus обяви днес, 14 февруари 2019 г., че спира програмата A380, а последният четиридвигателен гигант ще бъде доставен през 2021 г.

Delta Air Lines получи първия си Airbus A220

Delta Air Lines получи своя първи Airbus A220. Това стана вчера, 26 октомври 2018 г., с което приключва сагата около доставката на типа за Северноамериканския авиопревозвач.

Германия и Норвегия поръчват съвместно пет танкера A330 MRTT

Германия и Норвегия поръчват съвместно пет въздушни танкера Airbus A330 MRTT в рамките на програмата за съвместна експлоатация под шапката на НАТО и ЕС. До момента в програмата участваха Холандия и Люксембург с две машини.

Меню