Още тази седмица управляващите ще опитат да преодолеят ветото на Радев за F-16

840 прочитания

Още в петък управляващите ще опитат да преодолеят президентското вето по отношение на договорите за покупка на изтребителите F-16. Това съобщи председателят на комисията по отбрана Константин Попов (ГЕРБ) днес, 23 юли 2019 г.

Според Попов, утре (24 юли) ще се състои заседание на комисията по отбрана, на което ще бъде разгледано ветото и Попов ще помоли ръководството на Народното събрание, разглеждането на ветото да бъде поставено, като точка 1 от програмата за този петък (26 юли).

„Трябва да действаме енергично. Затова ще извикам извънредно заседание на комисията по отбрана в сряда и ще помоля законът да бъде преразгледан отново в петък в пленарна зала. Нека да има обсъждане, да говорим по същество, но нека да гласуваме за бъдещето на Военновъздушните сили, за бъдещето на армията, на сигурността ни. Ако преодолеем ветото, както смятам че ще стане, това няма да забави процедурата. Тук ще се прояви достатъчно мъдрост и отговорност и всички ще се поздравим с един успешен за България договор”, смята Попов.

Според бившия командир на ВВС е нямало проблем в това, че двете четения на ратификацията са минали в един ден. Попов каза и че вече се говорело много по въпроса с изтребителя и имало достатъчно обсъждания в пленарната зала.

„Що се отнася до консенсуса, в България има консенсус за нашата евроатлантическа ориентация. Имаме консенсус, че на нас ни трябва нов модерен, боен самолет. F-16 е един прекрасен самолет и прекрасна възможност българските ВВС да са модерни и отлично оборудвани.“, смята още депутатът от ГЕРБ.

Попов апелира към държавническо мислене по въпроса за новия изтребител.

По-рано днес, президентът Радев наложи вето на ратификацията на договорите за покупка на осем изтребителя F-16 на стойност $1,265 млрд.

Свързани теми

Предишна публикация
Президентът Радев с множество въпроси по сделката за F-16
Следваща публикация
Президентът наложи вето върху договорите за покупка на F-16
840 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Lockheed Martin се похвали, че новият завод за F-16 е почти готов

Новият завод на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина (на снимката), в който ще се възстанови производството на F-16 е вече почти завършен. Това се казва в съобщение на компанията до медиите, което бе разпространено днес, 14 февруари 2019 г.

Полетял е третия предсериен МиГ-35

Третият предсериен изтребител МиГ-35 е полетял. Това става ясно от фотография, която показва самолета в полет от заводското летище на Луховицкия авиационен завод на РСК „МиГ”.

Министър Каракачанов търси пакетна покупка на изтребители и наземни радари

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ще търси да купи в пакет наземни радари и многоцелеви изтребители. Това каза той днес, 10 май 2018 г., след заседание на Комисията по отбрана в Народното събрание.

Saab представи агресорски вариант на Gripen

Шведската отбранителна компания Saab представи нов вариант на своя многоцелев изтребител Gripen. Машината, която е назована Gripen Aggressor, е предназначена да изпълнява агресорски задачи при обучението на пилоти-изтребители.

Израел отново се опитва да влезе в изтребителния ни конкурс

Израел се опитва да влезе в процеса на покупка на нов боен самолет за ВВС. Това става ясно от изказване на министъра на отбраната Красимир Каракачанов пред комисията по отбрана към Народното събрание.

Меню