Катар подписа за 24 броя Eurofighter Typhoon

28 прочитания

Катарското правителство подписа договор с BAE Systems за доставката на 24 броя многоцелеви изтребители Eurofighter Typhoon. Това стана днес, 10 декември 2017 г., а договорът е на стойност £6 млрд. (около €6,9 млрд.).

Първите вноски по договора трябва да бъдат платени до средата на 2018 г. Сделката включва 20 едноместни и четири двуместни изтребителя.

В договора влизат не само доставката на 24-те изтребителя, но и голям логистичен пакет, обучение и въоръжение, в което влизат ракети „въздух-земя” Brimstone и „въздух-въздух” Meteor, както и управляеми бомби Paveway IV.

Въпреки, че не се съобщава изрично, се смята, че катарските изтребители ще са снабдени с AESA радари Captor-E.

Доставката на бойните самолети ще започне от 2022 г. и ще приключи две години по-късно. BAE Systems ще бъде основен изпълнител на договора, включително и в частта му за обучение.

Писмо за намерение за сделката бе подписано през септември 2017 г. от министрите на отбраната на Великобритания и Катар. В него бе включена и покупката на шест реактивни учебно-тренировъчни самолети Hawk, но в договора от днес те не са включени, но според представители на британското МО близкоизточната страна все още има намерение да придобие машините, но това ще стане на по-късен етап.

В рамките на договора влиза и създаването на съвместна катаро-британска ескадрила, която да оперира заедно Eurofighter, като пилотите от ескадрилата ще се включат в охрана на Световното първенство по футбол през 2022 г.

В последните две години Катар се споразумя за покупката на 96 модерни многоцелеви изтребители, включително 36 броя F-15QA, още толкова Rafale и 24 самолета Eurofighter. В момента ВВС на страната разполагат само с 12 изтребителя Mirage 2000-5.

Катар става деветия клиент на Eurofighter, след четирите страни разработчици (Германия, Великобритания, Италия и Испания) и експортните клиенти Австрия, Саудитска арабия, Оман и Кувейт.

Свързани теми

Предишна публикация
Германия ще замества Tornado с Eurofighter
Следваща публикация
Qatar Airways заменя потвърждава поръчката за A320neo и взима A321neo
28 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Плевнелиев поиска да не се влага повече в МиГ-29

Бившият президент и главнокомандващ Росен Плевнелиев поиска да не бъдат влагани повече пари в МиГ-29, след като България ще купува F-16, който щял да позволи внедряването на 5G мрежа. Това каза той днес, 7 май 2019 г.

Вторият живот на МиГ-29 в България – част 2

Александър МЛАДЕНОВ продължава да описва предизвикателствата и постиженията при усвояването на пълните маневрени и бойни възможности на изтребителя МиГ-29 в България в периода 2005–2009 г.

Катар получи първите си Rafale

Катар получи първите пет многоцелеви изтребители Dassault Rafale. Това е станало вчера, 5 юни 2019 г., съобщава катарското МО.

Т-50 официално ще получи индекса Су-57

Главнокомандващият ВКС на Руската федерация генерал-полковник Виктор Бондарев съобщи, че серийните изтребители Т-50 ще получат…

РСК „МиГ” и МО влязоха в колизия около казуса с двигателите за МиГ-29

Българското Министерство на отбраната и руската компания РСК „МиГ” влязоха в задочен спор около доставените 10 двигателя РД-33, които се оказаха проблемни и повечето от които не са в експлоатация.

Меню