Катар подписа за 24 броя Eurofighter Typhoon

30 прочитания

Катарското правителство подписа договор с BAE Systems за доставката на 24 броя многоцелеви изтребители Eurofighter Typhoon. Това стана днес, 10 декември 2017 г., а договорът е на стойност £6 млрд. (около €6,9 млрд.).

Първите вноски по договора трябва да бъдат платени до средата на 2018 г. Сделката включва 20 едноместни и четири двуместни изтребителя.

В договора влизат не само доставката на 24-те изтребителя, но и голям логистичен пакет, обучение и въоръжение, в което влизат ракети „въздух-земя” Brimstone и „въздух-въздух” Meteor, както и управляеми бомби Paveway IV.

Въпреки, че не се съобщава изрично, се смята, че катарските изтребители ще са снабдени с AESA радари Captor-E.

Доставката на бойните самолети ще започне от 2022 г. и ще приключи две години по-късно. BAE Systems ще бъде основен изпълнител на договора, включително и в частта му за обучение.

Писмо за намерение за сделката бе подписано през септември 2017 г. от министрите на отбраната на Великобритания и Катар. В него бе включена и покупката на шест реактивни учебно-тренировъчни самолети Hawk, но в договора от днес те не са включени, но според представители на британското МО близкоизточната страна все още има намерение да придобие машините, но това ще стане на по-късен етап.

В рамките на договора влиза и създаването на съвместна катаро-британска ескадрила, която да оперира заедно Eurofighter, като пилотите от ескадрилата ще се включат в охрана на Световното първенство по футбол през 2022 г.

В последните две години Катар се споразумя за покупката на 96 модерни многоцелеви изтребители, включително 36 броя F-15QA, още толкова Rafale и 24 самолета Eurofighter. В момента ВВС на страната разполагат само с 12 изтребителя Mirage 2000-5.

Катар става деветия клиент на Eurofighter, след четирите страни разработчици (Германия, Великобритания, Италия и Испания) и експортните клиенти Австрия, Саудитска арабия, Оман и Кувейт.

Свързани теми

Предишна публикация
Германия ще замества Tornado с Eurofighter
Следваща публикация
Qatar Airways заменя потвърждава поръчката за A320neo и взима A321neo
30 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полша ще купува освен F-35 и още F-16

Освен 32 броя F-35, Полша ще купи и допълнителни F-16, както и ще осигури бойни безпилотни апарати, които да оперират заедно с нейните изтребители от следващо поколение. Това е записано в програмата за развитие на полските въоръжени сили до 2035 г., която бе подписана днес, 10 октомври 2019 г.

Пентагонът тежко критикува Lockheed Martin за програмата F-35

Шефът на общия програмен офис за F-35 в Пентагона, вицеадмирал Мат Уинтър, подложи производителя на изтребителя Lockheed Martin на тежка критика по отношение действията на компанията в последните месеци и обобщи, че не е доволен от видяното.

Министър Каракачанов заподозря УКРИНМАШ в опит за саботаж

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов определи действията на украинската държавна компания УКРИНМАШ, като опит за саботаж. Това каза той днес, 20 декември 2017 г., по време на брифинг за медиите в МО.

Меню