ВВС на САЩ се готвят отново да носят бойно дежурство с ядрени бомбардировачи

7 прочитания

ВВС на САЩ се готвят отново да носят постоянно бойно дежурство на земята с въоръжени с ядрено оръжие стратегически бомбардировачи. Това съобщава Defense One.

Според генерал Дейвид Голдфейн, командир на ВВС на САЩ, цитиран от ВВС на САЩ, вече се взимат подготвителни стъпки в случай, че бъде дадена заповед за започване на постоянно бойно дежурство на стратегическите бомбардировачи от поверените му войски.

Генерал Голдфейн е заявил, че все още няма конкретна заповед, но текат подготовки, тъй като се очаква такава заповед да дойде в скоро време, поради спецификата на международното положение свързано с ядрените амбиции на Северна Корея и хладните отношения с Русия.

Ако такава заповед дойде, ВВС на САЩ ще държат на земята определено количество B-52H, въоръжени с крилати ракети AGM-86 с ядрени бойни глави, които ще са готови за излитане в рамките на няколко минути след даване на заповед.

Според Defense One в авиобаза Барксдейл, Луизиана, където е разположено 2-ро бомбардировъчно крило, вече се взимат конкретни мерки, включително обновяване на някогашните стоянки, от които се е носило бойното дежурство и ремонт на сградите, в които стоят дежурните екипажи.

ВВС на САЩ спряха да носят постоянно бойно дежурство с въоръжени с ядрено оръжие стратегически бомбардировачи през септември 1991 г. По време на Студената война различен процент от стратегическите бомбардировачи на САЩ са стояли заредени с гориво и ядрено оръжие и са били в постоянна няколко минутна готовност за излитане. Освен бомбардировачите, постоянно дежурство са носили и огромно количество летящи цистерни, които е трябвало да поддържат операциите на бомбардировачите.

Свързани теми

Предишна публикация
Бахрейн подписа за 16 броя F-16V
Следваща публикация
F-35 страда от липса на резервни части и бавни ремонти
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Детайли по проекта ПАК ДА

Френското списание „Air & Cosmos“ публикува интересни данни за руския проект за създаване на нов стратегически бомбардировач известен като ПАК ДА („Перспективный авиационный комплекс дальней авиации“). Някои от фактите са известни, но други са новост.

Пентагонът продължава да има сериозни забележки към изправността на F-35

Пентагонът продължава да има сериозни забележки към изправността на изтребителите F-35 от трите основни варианта. Това е заявил днес, 13 ноември 2019 г., директорът на отдела за оперативни изпитания пред американския Конгрес, цитиран от Bloomberg.

Стартира българо-американската тренировка „Тракийски орел 2018“

Днес, 4 май 2018 г., в авиобаза Граф Игнатиево с официална церемония беше обявено началото на българо-американската летателна тренировка “Тракийски орел 2018”. Тя се провежда съгласно Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения за 2018 г. Това съобщават от ВВС.

Вторият живот на МиГ-29 в България – част 2

Александър МЛАДЕНОВ продължава да описва предизвикателствата и постиженията при усвояването на пълните маневрени и бойни възможности на изтребителя МиГ-29 в България в периода 2005–2009 г.

Бомбардировачите B-1B са спрени от полети

За втори път за последните 12 месеца, ВВС на САЩ спират полетите с бомбардировача B-1B поради проблеми с катапултните му кресла. Това съобщава Flightglobal.

Меню