ВВС на САЩ се готвят отново да носят бойно дежурство с ядрени бомбардировачи

10 прочитания

ВВС на САЩ се готвят отново да носят постоянно бойно дежурство на земята с въоръжени с ядрено оръжие стратегически бомбардировачи. Това съобщава Defense One.

Според генерал Дейвид Голдфейн, командир на ВВС на САЩ, цитиран от ВВС на САЩ, вече се взимат подготвителни стъпки в случай, че бъде дадена заповед за започване на постоянно бойно дежурство на стратегическите бомбардировачи от поверените му войски.

Генерал Голдфейн е заявил, че все още няма конкретна заповед, но текат подготовки, тъй като се очаква такава заповед да дойде в скоро време, поради спецификата на международното положение свързано с ядрените амбиции на Северна Корея и хладните отношения с Русия.

Ако такава заповед дойде, ВВС на САЩ ще държат на земята определено количество B-52H, въоръжени с крилати ракети AGM-86 с ядрени бойни глави, които ще са готови за излитане в рамките на няколко минути след даване на заповед.

Според Defense One в авиобаза Барксдейл, Луизиана, където е разположено 2-ро бомбардировъчно крило, вече се взимат конкретни мерки, включително обновяване на някогашните стоянки, от които се е носило бойното дежурство и ремонт на сградите, в които стоят дежурните екипажи.

ВВС на САЩ спряха да носят постоянно бойно дежурство с въоръжени с ядрено оръжие стратегически бомбардировачи през септември 1991 г. По време на Студената война различен процент от стратегическите бомбардировачи на САЩ са стояли заредени с гориво и ядрено оръжие и са били в постоянна няколко минутна готовност за излитане. Освен бомбардировачите, постоянно дежурство са носили и огромно количество летящи цистерни, които е трябвало да поддържат операциите на бомбардировачите.

Свързани теми

Предишна публикация
F-35 страда от липса на резервни части и бавни ремонти
Следваща публикация
Възобновяват подводното търсене на полет MH370
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Боеготовността на F-35 страда от липса на резервни части

Флотът от изтребители F-35, с който разполагат САЩ, страда от липса на резервни части, което води със себе си и ниско ниво на боеготовност. Това се казва в доклад на Сметната палата на САЩ (Government Accountability Office), който бе публикуван на 25 април 2019 г.

Белият дом и Boeing стигнаха до неформално споразумение за следващия Air Force One

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп постигна неформално споразумение със самолетостроителя Boeing за това, програмата за създаване на следващия президентски самолет да не надхвърля $3,9 млрд. Това съобщава Reuters.

Castle Forge 2021

Станалите отдавна традиционни учения и летателни тренировки с ескадрили от ВВС на САЩ базирани в…

Изстреляха отново X-37B

Мистериозната военна безпилотна совалка Boeing X-37B бе изстреляна отново на орбита вчера, 7 септември 2017 г. от космическия център Кенеди във Флорида.

B-1B се разби при кацане

Стратегически бомбардировач B-1B от състава на ВВС на САЩ се разби при опит за кацане…
Меню