ВВС на САЩ се готвят отново да носят бойно дежурство с ядрени бомбардировачи

10 прочитания

ВВС на САЩ се готвят отново да носят постоянно бойно дежурство на земята с въоръжени с ядрено оръжие стратегически бомбардировачи. Това съобщава Defense One.

Според генерал Дейвид Голдфейн, командир на ВВС на САЩ, цитиран от ВВС на САЩ, вече се взимат подготвителни стъпки в случай, че бъде дадена заповед за започване на постоянно бойно дежурство на стратегическите бомбардировачи от поверените му войски.

Генерал Голдфейн е заявил, че все още няма конкретна заповед, но текат подготовки, тъй като се очаква такава заповед да дойде в скоро време, поради спецификата на международното положение свързано с ядрените амбиции на Северна Корея и хладните отношения с Русия.

Ако такава заповед дойде, ВВС на САЩ ще държат на земята определено количество B-52H, въоръжени с крилати ракети AGM-86 с ядрени бойни глави, които ще са готови за излитане в рамките на няколко минути след даване на заповед.

Според Defense One в авиобаза Барксдейл, Луизиана, където е разположено 2-ро бомбардировъчно крило, вече се взимат конкретни мерки, включително обновяване на някогашните стоянки, от които се е носило бойното дежурство и ремонт на сградите, в които стоят дежурните екипажи.

ВВС на САЩ спряха да носят постоянно бойно дежурство с въоръжени с ядрено оръжие стратегически бомбардировачи през септември 1991 г. По време на Студената война различен процент от стратегическите бомбардировачи на САЩ са стояли заредени с гориво и ядрено оръжие и са били в постоянна няколко минутна готовност за излитане. Освен бомбардировачите, постоянно дежурство са носили и огромно количество летящи цистерни, които е трябвало да поддържат операциите на бомбардировачите.

Свързани теми

Предишна публикация
F-35 страда от липса на резервни части и бавни ремонти
Следваща публикация
Възобновяват подводното търсене на полет MH370
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

x-37b_otv-6

САЩ отново изстреляха X-37B

Експерименталната безпилотна совалка Boeing X-37B бе изведена отново на орбита. Това стана днес, 17 май…

САЩ получиха първите HH-60W

ВВС на САЩ получиха първите вертолети Sikorsky HH-60W Jolly Green II, предназначени за бойно търсене…

Сили на САЩ достигнаха до падналия E-11

Специални сили на САЩ са достигнали мястото на катастрофата на самолет-ретранслатор E-11A, който се разби вчера, 27 януари 2020 г. и са прибрали телата на загиналия екипаж. Това съобщава Newsweek, позовавайки се на източници в Пентагона.

Меню