Прокуратурата не откри нарушения в боравенето с класифицирана информация от президенството

24 прочитания

Софийска градска прокуратура (СГС) отказа да образува наказателно производство по сигнал от бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, че началника на кабинета на президента Иво Христов, че е чел класифицирани документи във връзка с предложение за продажба на нови F-16 от страна на Lockheed Martin. Това съобщиха днес, 23 октомври 2017 г., оттам.

СГП отказва да образува производство поради липса на данни за извършено престъпление и недопускане на нарушения на Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ) и правилника за прилагането му (ППЗЗКИ).

В сигнала си бившият депутат Тодоров е посочил, че при изпълнение на възложените му функции в качеството му на член на „Временната комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет“ (т.нар. „Комисия „Gripen”), се е запознал със секретна шифрограма от Посолството на България във Вашингтон. Шифрограмата била адресирана до началника на кабинета на президента Румен Радев – Иво Христов, а последният няма достъп до секретна информация, установено от ДКСИ.

По този сигнал прокурор от СГП е извършил лична проверка, при която е установено следното:

На 26 февруари 2017 г. в администрацията на Президента е постъпила грама от МВнР, съдържаща класифицирана информация, представляваща „държавна тайна“, маркирана с гриф за сигурност „секретно“. Документът е регистриран в съответния входящ регистър и е предоставен на главния секретар на администрацията на Президента Димитър Стоянов.

В хода на проверката е установено, че макар в документа, съдържащ класифицирана информация да е посочено име на получател – Иво Христов – началник на кабинета на президента, този документ не му е предоставян от регистратурата, тъй като Христов няма достъп до класифицирана информация и не е преминал съответните изискуеми по закон обучения.

„Фактът, че е посочено конкретно лице като получател върху документ, съдържащ класифицирана информация не задължава служителите от регистратурата да му го предоставят.
В администрацията на Президента са спазени всички изисквания на ЗЗКИ и ППЗЗКИ и не са установени нарушения при обработването и съхраняването на класифицирана информация, както и условията и реда за предоставяне на достъп до нея”, се казва в публикуваното становище на СГП.

На 27 септември 2017 г. Антон Тодоров, който по онова време бе все още депутат от ГЕРБ и бе главно острие в непрестанните атаки срещу президента Радев във връзка с покупката на нов боен самолет, заяви, че в президентството класифицирана информация свързана с оферта на Lockheed Martin е била четена от лица без достъп до такава информация.

Тодоров тогава определи въпроса, като „особено чувствителен”, тъй като се касаело за среща между българския посланик в САЩ с „втория човек в Lockheed Martin”, с директора по продажбите в Израел, Европа и САЩ на същата компания и „още един високопоставен служител”.

По същото време ГЕРБ чрез „Комисията „Gripen” се опитваше да раздуха въпросния разговор и да го представи за „оферта”, която е била игнорирана от тогавашното служебно правителство.

Свързани теми

Предишна публикация
Полетите в Граф Игнатиево са спрени
Следваща публикация
Ръст на военния бюджет и целеви пари за нов изтребител
24 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Норвегия получи първите си F-35

Първите три норвежки F-35A пристигнаха в страната на 3 ноември 2017 г. Машините се приземиха в авиобаза Йорланд, след като прелетяха директно от Форт Уърт, Тексас.

Германия заменя своите Tornado със Super Hornet и Eurofighter

Германия ще замени своя флот от изтребители-бомбардировачи Tornado със смесен флот от американските Super Hornet и европейските Eurofighter. Това съобщава германското издание Der Spiegel вчера, 19 април 2020 г.

Заместник-министър Запрянов: Генерал Стойков и неговия екип определиха орязването на пакета за F-16

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който бе натоварен с преговорния процес, заяви, че орязването по проекта за покупка на F-16, е плод на преценка на командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Това Запрянов каза днес, 11 юли 2019 г., в сутрешния блок на bTV.

Lockheed Martin презентира F-16V в София

Американската компания Lockheed Martin официално презентира последния вариант на изтребителя F-16 в София. Това стана днес, 18 септември 2018 г., но от компанията избягваха преки отговори на всякакви въпроси, свързани с цените и сроковете за придобиване на този модел.

Меню